zobobol zaradi granuloma

Granulom – Zakaj lahko nastane in kako ga pozdravimo

Granulom je oteklina in vnetje obzobnega tkiva, ki se pojavi okoli korenine zobnega živca in je običajno posledica globoko napredovalega zobnega kariesa ali drugih težav s koreninskimi kanali zoba. Vrsto let je lahko neopažen, ob padcu odpornosti pa lahko pride do težav, kot sta oteklina in bolečina.

Kaj je granulom zoba

Granulom zoba se pojavi, ko se okužba razširi v zobne korenine. Gre za majhno izboklino na konici korena zoba, ki je na začetku pogosto brez simptomov in zato lahko ostane neopažena. Granulom se tvori kot obrambni mehanizem telesa, ko se okoli zobne korenine naberejo bakterije in povzročijo vnetje.

Ključno vlogo pri tem, da nastane granulom zoba, igra imunski sistem, ki poskuša zajeziti širjenje okužbe, ko se v notranjem delu zobnega živca naberejo bakterije in povzročijo vnetje. Čeprav se granulom zoba na prvi pogled morda ne zdi velika težava, lahko dolgotrajna prisotnost okužbe vodi v resnejše zaplete, zato je pomembno, da se ga pravočasno prepozna in zdravi.

Na rentgenskem posnetku se granulom zoba vidi kot temnejši prostor okrog konice zobne korenine.

Simptomi granuloma

Prvi znaki granuloma na zobu so pogosto zelo neopazni. Morda se kažejo kot rahlo ščemenje ali blaga bolečina v dlesni, ki nakazuje vnetni proces. Lahko opazimo tudi postopno temnenje zoba, slab zadah z vonjem po gnilobi, manjšo oteklino ter občutljivost zoba ob grizenju ter na toploto in mraz.

Granulom se lahko oblikuje tudi zaradi drugih razlogov, na primer zaradi stare in obrabljene plombe, dotrajane proteze ali počene zobne krone. Včasih se granulom lahko pojavi, če je bilo prejšnje zdravljenje zobnega živca neuspešno.

V nekaterih primerih se granulom lahko izrazi tudi kot fistula, kjer se iz dlesni izloča gnojna tekočina. Pomembno je vedeti, da vsi znaki niso vedno prisotni hkrati in da včasih granulom sploh ne povzroča bolečine, kljub vsemu pa se v ozadju odvija kronično vnetje.

Če opazite katerega od teh simptomov, je pomembno, da čim prej obiščete zobozdravnika, da se ugotovi pravilna diagnoza in izvede ustrezno zdravljenje. S sodobnimi zobozdravstvenimi postopki zobozdravniki pogosto uspešno pozdravijo vnetje zobnega živca ter preprečijo ali pozdravijo granulome.

Zakaj nastane granulom?

Vzrok za granulom (oziroma oteklino okoli korenine zoba) je običajno zelo globok zobni karies, ki doseže zobno pulpo (zobni živec) – najprej v vidnem delu zoba (kroni), nato pa se širi do konca zobnih korenin v kost. Zato je izredno pomembno, da začnemo z zdravljenjem zoba in odstranimo karies čim prej.

Poleg globokih kariesov lahko granulom povzročijo tudi druge težave, kot so poškodbe zoba zaradi udarca, ortodontsko zdravljenje, nesrečen ugriz v trd predmet, stare in dotrajane plombe, obrabljene proteze ali poškodovane zobne prevleke. Lahko pa granulom nastane tudi, če prejšnje zdravljenje zobnih kanalov ni bilo uspešno. Običajno za nastanek granuloma potrebuje okrog 6 mesecev.

Nastanek granuloma razdelimo na več stopenj

Nastanek granuloma lahko razdelimo na več različnih stopenj. Običajno se začne kot globoko vnetje zobne pulpe. V naslednji fazi se vnetje širi skozi koreninski kanal v kosti in okoliška tkiva, kar lahko privede do nastanka granuloma. To je proces, ki poteka postopoma in se lahko razvija skozi več mesecev.

Kakšne so posledice nezdravljenega granuloma?

Nezdravljeni granulom lahko povzroči več resnih posledic, kot so:

  • Izguba kosti: Granulom je posledica dolgotrajnega vnetnega procesa znotraj čeljusti, ki lahko vodi v razgrajevanje in izgubo okoliške kosti.

  • Bolečina: Granulom lahko povzroči stalno ali občasno bolečino v območju okoli zoba. Bolečina se lahko stopnjuje in postane izredno moteča.

  • Pojav ciste: Včasih se granulom lahko razvije v cisto, ki je podobna majhnemu balončku na dlesni blizu prizadetega zoba. Ta cista lahko občasno izloča gnojno tekočino.

  • Razširitev okužbe: Če se okužba ne nadzoruje, se lahko širi po telesu in vpliva na splošno zdravje.

  • Omejitev zobozdravstvenih možnosti: Napredovani granulom lahko oteži ali celo onemogoči določene zobozdravstvene posege, kot sta reševanje zoba s koreninskim zdravljenjem ali nameščanje zobnih vsadkov.

Pomembno je, da se granulom čim prej prepozna in zdravi, da se preprečijo morebitne resne posledice. Redni obiski pri zobozdravniku in pravočasno zdravljenje so ključnega pomena za ohranjanje zdravja vaših zob in ustne votline.

zobobol zaradi granuloma

Kako poteka zdravljenje granuloma?

Zdravljenje granuloma je običajno odvisno od vzroka in lokacije. Zdravniki se pogosto osredotočajo na obravnavo osnovnega stanja, ki je povzročilo granulom. Zdravljenje lahko vključuje zdravila, kot so antibiotiki, antituberkulozni ali protivnetni zdravili, v nekaterih primerih pa je morda potrebna kirurška odstranitev dela zoba. Postopek je eden od zahtevnejših v stomatologiji ter zahteva veliko časa in znanja zobozdravnika. Smotrno je, da zdravljenje prevzame strokovnjak endodont. Endodont je zobozdravnik, ki se je specializiral za področje zdravljenja zobne pulpe. Kadar je zob močno vnet je možna tudi ekstrakcija zoba ter nadomestitev z zobnim implantatom (pojdi na storitev), ki vam bo dal enak občutek kot vaši naravni zobje.

Kaj je endodontsko zdravljenje?

Endodontsko zdravljenje predstavlja terapevtski poseg na koreninskih kanalih z odstranitvijo vnetega živca, okuženega tkiva ter mehansko in kemično obdelavo zobnega kanala, s čimer se tudi zdravi granulom zoba. Ta postopek se uvršča med zahtevnejše v stomatologiji, saj za uspešno izvedbo zahteva obsežno znanje in izkušnje zobozdravnika ter vzame precej časa. Ključnega pomena za ugoden izid je natančno in temeljito čiščenje, da je koreninski kanal brezhibno čist.

Kako poteka endodontsko zdravljenje?

Endodontsko zdravljenje poteka tako, da zobozdravnik ali endodont odstrani vneto ali mrtvo zobno pulpo in bakterije iz enega ali več koreninskih kanalov. Ti kanali potekajo od zobne krone do vrhov zobnih korenin, kjer se z majhno odprtino odpirajo proti kosti – to je območje, kjer se pogosto oblikuje granulom.

Za izvedbo endodontskega zdravljenja zobozdravnik uporablja ročne in posebne strojne instrumente. S pomočjo teh orodij nekoliko razširi zobni kanal in odstrani vsako ostalo okuženo tkivo. V nadaljevanju se koreninski kanali očistijo z dezinfekcijskimi sredstvi in nato se v njih vloži zdravilo, ki temelji na kalcijevem hidroksidu ali antibiotični pasti.

Po določenem času se to zdravilo zamenja in če je zdravljenje poteklo uspešno, je mogoče zob zapreti. Če zdravljenje ni bilo uspešno, se postopek ponovi.

Je zdravljenje granuloma vedno uspešno?

Endodontsko oziroma koreninsko zdravljenje je v več kot devetdeset odstotkih primerov uspešno pri zdravljenju granuloma zoba. S pravilno nego in rednim vzdrževanjem je mogoče “mrtev” zob ohraniti enako dolgo, kot če bi bil zdrav.

Če prvotno zdravljenje ni uspešno in rentgenska slika pokaže, da granulom ni izginil, je potrebno celoten postopek ponoviti. Včasih lahko pride tudi do izgube zoba.

Možni zapleti pri zdravljenju granuloma

Pri zdravljenju granuloma zoba se lahko pojavijo nekateri možni zapleti, med katerimi so:

  • Ponovitev granuloma: Kljub zdravljenju se lahko granulom ponovno pojavi, če okužba ni bila povsem odstranjena ali če se obnovi vnetje.

  • Absces: Včasih lahko pride do nastanka abscesa, ki je gnojna tvorba okoli korenine zoba. To povzroči močne bolečine in otekanje v okolici zoba.

  • Perforacija korenine: Med postopkom zdravljenja se lahko po nesreči prebije stena korenine zoba, kar lahko povzroči težave pri zdravljenju in ohranjanju zoba.

  • Poškodba sosednjih struktur: Med postopkom zdravljenja se lahko poškodujejo sosednje strukture, kot so okoliška zobna tkiva, dlesni ali čeljustna kost.

  • Nelagodje in bolečina: Po zdravljenju lahko pride do nelagodja in bolečine, ki običajno izginejo v nekaj dneh. V redkih primerih pa se lahko pojavijo dolgotrajnejše bolečine.

Pomembno je, da se o možnih tveganjih in zapletih pogovorite s svojim zobozdravnikom, preden se odločite za koreninsko zdravljenje, in upoštevate njegova navodila za nego po posegu, da zmanjšate možnost zapletov.

Kako preprečiti nastanek granuloma?

Najboljša preventiva in način preprečevanja zobne gnilobe, vnetja zobne pulpe in granuloma je doba ustna higiena. Redno ščetkanje zob, uporaba zobne nitke in ustna vodica pomagajo ohranjati zobe zdrave. Prav tako je priporočljivo redno obiskovati zobozdravnika ter opravljati kontrolne preglede, saj začetni karies pogosto ne povzroča opaznih simptomov, zobozdravnik pa lahko pravočasno ukrepa, če odkrije težave.

Poleg ustrezne ustne higiene sta tudi zdrava prehrana in skrb za močan imunski sistem pomembna za ohranjanje zdravih zob.

 

Ko granulom napreduje v hujšo obliko je potrebna apikotomija.

5/5 - (15 votes)

Avtor prispevka

Gordana Čižmek

Gordana Čižmek

Gordana Čižmek je ortodontka, podjetnica, mama in ustanoviteljica zobozdravstvenega centra OrthoDental, ki ima ordinacije po vsej Sloveniji. V prostem času rada hodi v hribe, kolesari in sprehaja svojega psa.


Scroll to Top