Koreninsko zdravljenje zoba, grafični prikaz

Endodontija – Koreninsko zdravljenje zoba

Endodontija je specializirano področje zobozdravstva, ki se ukvarja s preprečevanjem, diagnozo in zdravljenjem bolezni zobne pulpe ter okoliških tkiv korenine zoba. Med najbolj poznane postopke endodontije spada koreninsko zdravljenje zoba.

Ta postopek je nujen, ko je zobna pulpa, ki vsebuje zobni živec in krvne žile, poškodovana ali okužena. Zdravljenje je namenjeno odstranitvi okuženega ali mrtvega tkiva znotraj korena in nato polnjenju tega prostora z biokompatibilnim materialom. Endodontsko zdravljenje zoba je izjemno pomembno, saj omogoča ohranitev naravnega zoba, ki bi sicer lahko bil izgubljen zaradi bolezni ali poškodbe.

Koreninsko zdravljenje zoba, grafični prikaz

Kdo je endodont?

Endodont je specialist zobozdravnik, ki se je po osnovnem zobozdravstvenem izobraževanju dodatno izobraževal in specializiral na področju endodontije. Njegove glavne naloge obsegajo diagnozo, preprečevanje in zdravljenje bolezni zobne pulpe ter okoliških tkiv koreninskih kanalov. To pomeni, da endodont posega v notranjost zoba, predvsem kadar je potrebno izvesti koreninsko zdravljenje.

 

Zakaj potrebujemo endodontsko zdravljenje korenine zoba?

Endodontsko zdravljenje zoba je ključno, ko je sistem koreninskih kanalov vnet, poškodovan ali okužen. To se lahko zgodi zaradi globoke zobne gnilobe, večkratnega zobozdravstvenega posega na istem zobu, razpoke v zobu ali poškodbe zoba zaradi udarca. Če takšnega stanja ne zdravimo, lahko povzroči bolečino, absces ali celo izgubo zoba. Endodontsko zdravljenje zoba omogoča očiščenje in oblikovanje zobne korenine, nato pa napolnitev korenskega kanala, da se prepreči nadaljnja okužba in ohrani zob v ustih. Ta postopek ne samo odpravlja bolečine in neugodje, ampak tudi zagotavlja, da se zob lahko ohrani, namesto da bi bil odstranjen.

Znaki, da potrebujete endodontski pregled in endodontsko zdravljenje:

Zobna pulpa, ki se nahaja v središču zoba, je sestavljena iz živčevja in krvnih žil. Ko je pulpa poškodovana ali okužena, je endodontsko zdravljenje zoba pogosto edini način za rešitev zoba. Nekateri ključni znaki, ki nakazujejo na potrebo po endodontskem pregledu in morebitnem zdravljenju koreninskih kanalov, vključujejo:

 • Huda bolečina pri žvečenju ali ob pritisku: Ta bolečina je pogosto posledica vnetja ali okužbe zobne pulpe in je znak, da je zobna pulpa poškodovana.

 • Občutljivost na vročino ali mraz: Če se občutljivost na temperaturne spremembe ne umiri po odstranitvi dražljaja ali traja nenavadno dolgo, je to lahko znak globoke zobne gnilobe ali vnetja koreninskih kanalov.

 • Oteklina in bolečina v dlesni okoli prizadetega zoba: Oteklina je lahko znak zbiranja gnoja, kar je posledica bakterijske okužbe in vnetja koreninskih kanalov.

 • Temnenje ali obarvanje zoba: Trajno spremembo barve zoba lahko povzroči poškodba ali poškodbe zobne pulpe, zato je nujno potrebno zdravljenje zoba.

 • Dolgotrajna ali ponavljajoča se bolečina: Nenehna bolečina ali občutek nelagodja, ki ne izgine s časom ali se ponavlja, je lahko znak, da je zobna pulpa poškodovana.

 • Nastanek abscesa: To je gnojni izcedek, ki se lahko pojavi na dlesni kot odziv na bakterijsko okužbo, kar lahko oceni usposobljeni endodont.

 

Če opazite katerega od zgoraj navedenih simptomov, je priporočljivo, da vam čim prej pomaga endodont. Zgodnje prepoznavanje in zdravljenje težav lahko pripomore k ohranitvi vašega zoba in prepreči širjenje okužbe v okoliška tkiva.

Pacientka pri endodontu

Vzroki za koreninsko zdravljenje zoba

Vzroki za koreninsko zdravljenje zoba so večplastni in običajno izvirajo iz težav, povezanih z zobno pulpo ali okolico koreninskih kanalov. Najpogostejši vzrok je globoka zobna gniloba, ki je dosegla zobno pulpo in povzročila vnetje ali okužbo. Poleg tega lahko poškodba zoba na primer ob udarcu povzroči težave, ki lahko zahtevajo zdravljenje zoba. Večkratni zobozdravstveni posegi na istem zobu ali razpoke v zobni sklenini lahko prav tako ogrozijo zobno pulpo in zahtevajo koreninsko zdravljenje.

Priprava na endodontski poseg

Pred endodontskim posegom je pomembno, da ste dobro informirani o postopku in morebitnih posebnostih zdravljenja. Vaš zobozdravnik ali endodont bo s pogovorom in rentgenskim slikanjem zoba ocenil obseg težave in vam svetoval, kakšen je najboljši pristop.

Pred posegom je priporočljivo, da se izogibate alkoholu in kajenju, saj lahko vplivata na zdravljenje in celjenje. Običajno vam bo endodont predpisal antibiotike ali protibolečinske tablete, ki jih je treba začeti jemati dan ali dva pred posegom. Pomembno je tudi, da se na dan posega prehranjujete kot običajno, razen če vam endodont svetuje drugače. Na koncu, pripravite se tudi na to, da boste po posegu morda potrebovali nekaj dni počitka, zato si zagotovite čas za okrevanje.

Pomen kakovostnega endodontskega zdravljenja zoba

Kakovostno endodontsko zdravljenje je ključnega pomena za ohranjanje zdravja in funkcionalnosti zoba. Zobna gniloba tveganje za izgubo zoba drastično poveča. Dobro izvedeno endodontsko zdravljenje ne samo odstrani okuženo ali poškodovano tkivo, ampak tudi preprečuje ponovno okužbo.

Zob, ki je bil uspešno zdravljen, lahko s pravilno ustno higieno in rednimi zobozdravstvenimi pregledi obdržite celo življenje. Nasprotno pa slabo izvedeno zdravljenje lahko vodi v ponovno okužbo, vnet zobni kanal, bolečino in na koncu do potrebe po odstranitvi zoba.

Zobozdravnik si ogleduje rentgensko sliko

Kako poteka endodontsko zdravljenje?

Endodontsko zdravljenje je bistvenega pomena za preprečevanje izgube zoba in lajšanje bolečine. Zdravljenje zoba običajno poteka v naslednjih korakih:

 1. Diagnoza: Vse se začne z natančno diagnozo. Zobozdravnik ali endodont bo uporabil rentgensko slikanje, da si ogleda obliko korenskih kanalov in preveri morebitne znake okužbe v okoliški kosti.

 2. Lokalna anestezija: Pred začetkom posega bo na prizadeto območje nanesena lokalna anestezija, da se zagotovi, da je postopek čim manj boleč.

 3. Dostop do koreninskih kanalov: Na vrhu zoba se naredi majhna odprtina, skozi katero bo zobozdravnik dostopal do korenskih kanalov.

 4. Čiščenje korenskih kanalov: Poškodovana ali okužena zobna pulpa se odstrani, nato pa se korenski kanali očistijo, razširijo in oblikujejo za pripravo na polnjenje.

 5. Polnjenje: Po čiščenju se koreninski kanali napolnijo s posebnim materialom, ki preprečuje ponovno okužbo.

 6. Nadaljnja oskrba: Po endodontskem zdravljenju je pomembno redno spremljanje zobozdravnika in skrb za dobro ustno higieno, da se zagotovi dolgotrajna zdravje in funkcionalnost zoba.

Čeprav se endodontsko zdravljenje lahko sprva zdi zastrašujoče, je z modernimi tehnikami in anestezijo postopek precej udoben in uspešen v veliki večini primerov.

 

Kakšna je uspešnost endodontskega zdravljenja?

Endodontsko zdravljenje je postopek, pri katerem se uspešnost giblje med 85 % do 97 %, odvisno od specifičnih okoliščin in primera. Ključnega pomena za uspešnost endodontskega zdravljenja so natančna diagnoza, uporaba sodobne tehnike in opreme ter skrbno izveden postopek, za katerega poskrbi izkušen endodont pri OrthoDentalu.

 

Ali lahko endodontsko zdravljenje reši vsak zob?

Čeprav je endodontsko zdravljenje zelo učinkovito, obstajajo primeri, ko zoba ni mogoče rešiti. To se lahko zgodi, če je zob preveč poškodovan, če je okužba preveč razširjena ali če koreninski kanali niso dostopni. Vendar pa je v večini primerov mogoče s pravilnim pristopom zob uspešno zdraviti in ohraniti.

Gospo na sliki boli zobna korenina

Ali endodontski poseg boli?

S sodobnimi tehnikami in lokalno anestezijo je večina endodontskih posegov minimalno boleča ali popolnoma neboleča. Večina pacientov poroča, da je občutek med postopkom primerljiv z običajnim plombiranjem zoba. Po postopku je lahko prisotna nekaj dnevna občutljivost ali nelagodje, ki pa ga je običajno mogoče obvladovati s protibolečinskimi zdravili brez recepta.

Okrevanje po endodontskem posegu

Po endodontskem zdravljenju je normalno, da občutite nekaj občutljivosti ali blage bolečine v prizadetem zobu in okoliških tkivih. Pomembno je, da se izogibate žvečenju ali grizenju s prizadetim zobom, dokler ni popolnoma obnovljen. Prav tako je priporočljivo slediti vsem navodilom, ki vam jih poda endodont glede ustne higiene in morebitnega nadaljnjega zdravljenja.

Ponovno endodontsko zdravljenje in možni zapleti po endodontskem posegu

Čeprav je endodontsko zdravljenje večinoma uspešno, obstajajo primeri, ko zob po postopku ne zaceli popolnoma ali se sčasoma razvije ponovna okužba. V takih primerih je morda potrebno ponovno zdravljenje ali celo kirurški poseg po navodilih endodonta, da se odstrani del korena ali okuženega tkiva. Možni zapleti po endodontskem zdravljenju vključujejo bolečino, oteklino, okužbo ali absces. Kljub temu je s pravilno tehniko, skrbnim postopkom in rednim spremljanjem večina endodontskih zdravljenj dolgotrajno uspešna, pomembno pa je, da poseg opravi endodont z izkušnjami. Kadar je vnetje zoba preveč napredovalo, da bi bilo zob mogoče zdraviti vam bodo naši strokovnjaki svetovali, da zob nadomestite s cenovno ugodnim zobnim vsadkom – https://orthodental.si/cena-zobnega-implantata/

Stroški in cena za endodontsko zdravljenje

V ordinaciji OrthoDental se zavedamo, da je obseg stroškov zdravljenja pomemben dejavnik pri odločitvi za koreninsko zdravljenje. Cena zdravljenja se lahko razlikuje glede na zahtevnost in naravo oralnih težav, glede na uporabljene materiale ter potreben čas zdravljenja.

Kljub temu se v OrthoDentalu trudimo zagotavljati konkurenčne cene ob ohranjanju najvišjih standardov zdravstvene oskrbe. Našim strankam v sodelovanju s partnerjem Leanpay omogočamo možnost plačila na kar 84 obrokov, kar poskrbi za fleksibilnost in udobje pri financiranju njihovega zdravljenja.

Tako poskrbimo, da se lahko brez skrbi osredotočite nasvoje zdravje in dobro počutje.

Vas zanima več informacij o zobnih protezah ter katere vrste poznamo? Preberi več.

Kadar endodontsko zdravljenje ne zadosti je potreben kirurški poseg imenovan apikotomija. (pojdi na storitev.)

5/5 - (15 votes)

Avtor prispevka

Gordana Čižmek

Gordana Čižmek

Gordana Čižmek je ortodontka, podjetnica, mama in ustanoviteljica zobozdravstvenega centra OrthoDental, ki ima ordinacije po vsej Sloveniji. V prostem času rada hodi v hribe, kolesari in sprehaja svojega psa.


Scroll to Top