Obisk pri otroškem zobozdravniku brez strahu in nelagodja.

Razlog za strah pri otrocih so zgodbice, ki jih slišijo pri sošolcih, starših in starih starših. Zato je toliko bolj pomembno, da je prvi obisk otroškega zobozdravnika pozitivna izkušnja. Pri OrthoDentalu je dobro počutje otrok v zobozdravstveni ordinaciji na prvem mestu.

Rezervirajte termin za pregled pri otroškem zobozdravniku.

Kdo sploh je otroški zobozdravnik?

otroški zobozdravnik

Otroški zobozdravnik se osredotoča na zagotavljanje zobozdravstvene oskrbe otrok od otroštva do adolescence. Najboljši zobozdravnik za otroke je ta, ki razume edinstvene potrebe otroka in se mu zna približati na način, da je obisk zobozdravnika zanj prijetna izkušnja. S pravim pristopom se lahko že od malih nog prepreči strah pred zobozdravnikom.

 

Samoplačniški otroški zobozdravnik pri OrthoDentalu vedno poskrbi za ustvarjanje udobnega okolja brez stresa ter uporablja otroku prijazen jezik in pristop, ki otroka postopoma pripravi na poseg. Glede na naše izkušnje in usposobljenost smo prava izbira tudi pri otrocih, ki čutijo tesnobo pred obiskom zobozdravnika, saj se bomo približali na pravi način in jim pomagali premagati strah.

 

Kako izgleda prvi obisk otroškega zobozdravnika?

Prvi obisk pri zobozdravniku običajno vključuje spoznavanje, pogovor in predstavitev aparatov in posegov na otroku prijazen način. Zobozdravnik se s starši pogovori o otrokovi zdravstveni anamnezi in morebitnih zdravilih, ki jih jemlje.

 

Če je izvedljivo in otrok sodeluje, zobozdravnik pregleda otrokove zobe, dlesni in usta, da lahko pravočasno odkrije morebitne znake gnilobe, bolezni dlesni ali drugih zobnih težav. Zadnji del obiska zobozdravnik tako otroku kot staršem pokaže tehnike ščetkanja in nitkanja ter poda priporočila za ohranjanje dobrega zdravja zob.

Vsak otrok je svet zase – in tako tudi pristopimo k obravnavi.

Zavedamo se, da je vsak otrok drugačen, zato si vzamemo čas za spoznavanje vsakega našega pacienta posebej. Naš otroški zobozdravnik je usposobljen za delo z otroki vseh starosti, tudi s tistimi s posebnimi potrebami. Prizadevamo si, da je otroško zobozdravstvo pozitivna izkušnja za vašega otroka, kar pomaga spodbujati vseživljenjsko negovanje dobrega ustnega zdravja in obzobnih tkiv.

Zakaj je otroško zobozdravstvo pomembno?

Redni obiski zobozdravnika v otroštvu so pomembni iz več razlogov in so bistveni za zdrav razvoj zob in dobro ustno higieno. Starši ste tisti, ki lahko za svoje otroke načrtujete redne zobozdravstvene preglede in jih spodbujate k aktivni vlogi pri skrbi za zdravje zob.

Preprečevanje težav z zobmi.

Redni zobozdravniški pregledi lahko pomagajo preprečiti težave z zobmi, kot so nastanek kariesa, bolezni dlesni in obzobnih tkiv ter nalaganje zobnega kamna. Zgodnje odkrivanje zobozdravstvenih težav lahko tudi prepreči potrebo po obsežnejših in dražjih zobozdravstvenih posegih v prihodnosti.

otroško zobozdravstvo

Zgodnje odkrivanje ortodontskih težav.

Redni obiski pri otroškem zobozdravniku lahko pomagajo odkriti ortodontske težave, kot so nepravilni položaji zob ali težave z rastjo čeljusti. Zgodnje odkrivanje teh težav lahko pomaga preprečiti kasnejšo potrebo po obsežnejšem ortodontskem zdravljenju.

Izobraževanje o pravilni ustni higieni.

Redni obiski pri zobozdravniku so priložnost, da se otroci naučijo pravilne ustne higiene, kot sta ščetkanje in nitkanje ter da spoznajo pomen zdrave prehrane za zdravje zob.

otrok pri zobozdravniku

Spremljanje razvoja zob.

Otroški zobozdravnik bo celovito spremljal razvoj otrokovih zob in čeljusti. To je pomembno za prepoznavanje težav, ki bi lahko v prihodnosti vplivale na zdravje zob.

Vzpostavitev pozitivnega odnosa do zobozdravstvenih posegov.

Vedno se potrudimo, da otroci razvijejo pozitiven odnos do zobozdravstvenih posegov ter jim s prijetnim obiskom pri zobozdravniku pomagamo premagati morebitne strahove ali tesnobo. To spodbuja dobre zobozdravstvene navade za vse življenje.

Katere zobozdravstvene težave imajo lahko otroci?

Otroci imajo lahko različne težave z zobmi, od katerih so nekatere edinstvene za njihovo starostno skupino, na primer:

 

1. Zobna gniloba: Zobna gniloba, znana tudi kot k
aries, je pogosta zobna težava pri otroku. Pojavi se, ko bakterije v ustih proizvajajo kisline, ki razjedajo zobno sklenino in povzročijo luknjo v zobu.

2. Bolezen dlesni: Bolezen dlesni je posledica nabiranja zobnega kamna na zobeh in dlesnih. Simptomi lahko vključujejo rdeče, otekle dlesni, ki zlahka krvavijo.

3. Občutljivost zob: Otroci lahko občutijo občutljivost zob zaradi različnih dejavnikov, vključno z zobno gnilobo, umikom dlesni ali erozijo sklenine.

4. Napačen ugriz: To se nanaša na napačno poravnavo zob ali čeljusti, kar lahko vpliva na otrokov ugriz in splošno zdravje zob.

5. Sesanje palca: Dolgotrajno sesanje palca ali uporaba dude lahko povzročita težave z zobmi, vključno z nepravilno poravnanimi zobmi in težavami z ugrizom.

6. Poškodbe zob: Otroci lahko doživijo poškodbe zob zaradi nesreč ali športnih poškodb, kar lahko privede do zlomljenega ali izbitega zoba.

Kako pripraviti otroka na obisk otroškega zobozdravnika?

otrok pri zasebnem zobozdravniku

Najpomembneje je, da že doma otroku na pozitiven in pomirjujoč način razložite, kaj se bo zgodilo med obiskom zobozdravnika. Uporabljajte starosti primeren jezik in se izogibajte uporabi negativnih ali strašljivih besed. Tudi branje knjig o obisku zobozdravnika lahko pomaga otrokom približati zobozdravstveni pregled in poskrbi, da se počutijo bolj udobno.

 

Eden od zelo učinkovitih pristopov je tudi igra vlog. Pretvarjajte se, da ste zobozdravnik, vaš otrok pa naj igra pacienta. To lahko pomaga vašemu otroku, da se seznani s tem, kaj se bo zgodilo med obiskom. Dovolite zobozdravniku in zobozdravniški ekipi, da prevzame vodstvo med obiskom, saj so usposobljeni za delo z otroki in jim pomagajo, da se počutijo sproščeno.

Prva dobra izkušnja z otroškim zobozdravnikom je izrednega pomena.

Otrok, ki ima pri zobozdravniku prvič dobro izkušnjo, se tudi kasneje obiskov ne bo bal. Pri OrthoDentalu zato večji del prvega obiska običajno obsega „priprava na stol“, kar pomeni, da se otroški zobozdravnik 15-20 min ukvarja z otrokom in ga animira, mu razloži vse, kar se bo dogajalo, predvsem pa je pomembno, da ničesar ne dela na silo.

Kdaj je čas za prvi obisk otroškega zobozdravnika?

Priporočamo vam, da otrok prvič obišče zobozdravnika, ko mu izraste prvi zob ali najpozneje do prvega rojstnega dne. To se morda zdi zgodaj, vendar lahko obiskovanje zobozdravnika že v rani mladosti pomaga preprečiti težave z zobmi in nastanek kariesa. Pomembno se je zavedati, da že v času izraščanja prvih zob otrok pridobiva navade, ki so lahko škodljive, na primer prekomerno sesanje prsta ali dude, pitje sladkih tekočin po steklenički, pa tudi neustrezna higiena zob.

 

Prvi obisk zobozdravnika je namenjen staršem, da lahko vam in vašemu otroku pomagamo vzpostaviti dobre ustne higienske navade ter vas naučimo pravilnega negovanja zob.

 

Ste vedeli, da smo zvezde na TikToku?

Oglejte si našo zabavno vsebino, morda ravno ta prepriča vaše najmlajše, da pridejo na pregled.

Ali vaš otrok potrebuje sočutnega otroškega zobozdravnika?

Gordana Čižmek, zobozdravnica in direktorica OrthoDentala je specialistka otroškega zobozdravstva. Že od nekdaj vlaga svoj trud, da skupaj z ekipo ustvarja otrokom prijazno izkušnjo zobozdravstvene nege.

 

Naročite vaše najmlajše na pregled pri OrthoDentalu. Ne bo vam žal, saj s pomočjo naše usposobljene ekipe otrok v trenutku premaga strah.

Rezervirajte termin za pregled zob vašega otroka.

Pogosta vprašanja:

Otrok naj bi prvi obisk pri zobozdravniku opravil ob izraščanju prvih zob ali najkasneje do prvega rojstnega dneva.

Otroci bi morali imeti zobozdravniške preglede vsakih šest mesecev ali pogosteje, če tako priporoči njihov zobozdravnik.

Za odkrivanje zobnih težav, ki med vizualnim pregledom niso vidne, bo morda potreben zobni rentgen. Pogostost rentgenskega slikanja je odvisna od zdravja otrokovih zob in dejavnikov tveganja.

Da, otroci lahko dobijo karies, zlasti če imajo slabe ustne higienske navade ali uživajo sladkano hrano in pijačo.

Starši lahko otroku pomagajo vzdrževati dobro ustno higieno tako, da ga spodbujajo k vsakodnevnemu ščetkanju in nitkanju ter omejijo uživanje sladke hrane in pijače. Ko je otrok manjši, morajo starši poskrbeti za ščetkanje zob.

Otroci lahko začnejo uporabljati zobno pasto s fluoridom, ko so jo sposobni izpljuniti, običajno okoli drugega leta starosti.

Ustna vodica za otroke v večiniu primerov ni potrebna, vendar se lahko po priporočilu zobozdravnika uporabi ustna voda za otroke.

Če ima otrok nujno zobozdravstveno oskrbo, kot je izbit zob ali huda bolečina, vam lahko pomaga dežurni otroški zobozdravnik.

4.9/5 - (83 votes)
Scroll to Top