Zobna prevleka v ustih.

Zobne prevleke | Kako hitro do lepega nasmeha

Zobne prevleke so protetični nadomestek in so narejene iz različnih materialov, kot so porcelan ali kovina, in so oblikovane tako, da se popolnoma prilegajo vašemu zobu. S prevleko zob ni le videti bolje, ampak je tudi močnejši in bolj odporen na nadaljnje poškodbe. To je odlična rešitev za ohranjanje zdravih zob, še posebej po večjih zdravljenjih, kot je koreninsko zdravljenje.

Zobna prevleka se uporablja za obnovo poškodovanega ali oslabljenega zoba. Ko je zob poškodovan, oslabljen ali izgubi svojo obliko, lahko zobozdravnik uporabi prevleko, da ga popravi in zaščiti.

Zobna prevleka v ustih.

Kdaj potrebujemo zobne prevleke?

Oslabljen zob: Zobne prevleke so potrebne, ko je zob močno poškodovan ali oslabljen, na primer zaradi zobne gnilobe, loma ali obrabe. V takih primerih zob izgubi svojo naravno strukturo in trdnost, prevleka pa pomaga pri obnovi oblike, funkcije in videza zoba.

Po zdravljenju zoba: Če ste imeli obsežno zobozdravstveno zdravljenje, kot je koreninsko zdravljenje, je zob morda postal krhek in bolj dovzeten za lom. Zobna prevleka v tem primeru deluje kot zaščita, ki preprečuje nadaljnje poškodbe in zagotavlja dodatno podporo oslabljenemu zobu.

Za lepši nasmeh: V nekaterih primerih so zobne prevleke uporabne tudi za izboljšanje estetike nasmeha. Če so vaši zobje močno obarvani, nepravilno oblikovani ali imajo neenakomerne razmike, lahko prevleke pomagajo izboljšati videz vaših zob in vam zagotovijo lepši nasmeh.

Podpora mostičku: Zobne prevleke so pomembne tudi pri nameščanju zobnih mostičkov. Mostički nadomeščajo manjkajoče zobe in so pritrjeni na sosednje zobe s pomočjo prevlek. Te prevleke pomagajo pri stabilizaciji mostička in zagotavljajo, da je nadomestni zob trdno na svojem mestu.

Zlomljen ali poškodovan zob: Včasih se prevleke uporabljajo tudi pri zobnih vsadkih. Ko je vsadek nameščen v čeljustno kost, prevleka služi kot nadomestni zob. Takšna prevleka je prilagojena tako, da se ujema z obliko in barvo preostalih zob, s čimer zagotavlja naraven in skladen videz.

 

Iz česa so izdelane zobne prevleke?

Kovinske zobne prevleke so znane po svoji dolgotrajni obstojnosti in trpežnosti. Čeprav so izjemno vzdržljive in se ne obarvajo, njihov kovinski videz ni vedno estetsko prijeten, še posebej za zobe, ki so bolj vidni.

Porcelanske prevleke na kovinski osnovi predstavljajo izboljšano alternativo čistim kovinskim prevlekam. Njihovo ogrodje je kovinsko, prekrito s keramiko, ki zagotavlja bolj naraven videz in hkrati ohranja trdnost. Te prevleke so primerne za obnovo večjih vrzeli in kočnikov ter se uporabljajo tudi pri zobnih protezah. Sčasoma pa lahko ob robu zob postane viden kovinski rob.

Polno porcelanske zobne prevleke so idealna rešitev za tiste, ki iščejo najbolj naraven videz. Izdelane so iz prosojnega porcelana, ki omogoča svetlobi, da prehaja skozi zob. Te prevleke so še posebej primerne za sprednje zobe, kjer je estetika izjemno pomembna, in za ljudi z alergijami na kovine.

Zobne prevleke iz cirkonija so relativno nova inovacija na področju dentalne medicine. Izdelane so iz cirkonijeve keramike in združujejo trdnost s skoraj popolnim naravnim videzom. So odlična izbira za tiste, ki si želijo estetskega videza brez tveganja za alergije, saj ne vsebujejo kovin. Te prevleke so znane po svoji izjemni obstojnosti in minimalni obarvanosti skozi leta.

 

Pri izbiri materiala za zobne prevleke je pomembno upoštevati tako estetske kot funkcionalne lastnosti. Pri OrthoDentalu vam bomo z veseljem svetovali in skupaj z vami izbrali najboljši material glede na vaše individualne potrebe in želje. Morda so prava rešitev za vas tudi zobne luske.

Namestitev zobne prevleke pacientu v usta.

Kakšen je proces namestitve zobne prevleke?

Proces namestitve zobne prevleke zahteva natančnost in skrb s strani zobozdravnika. Vsak korak je bistven za zagotovitev, da se prevleka prilega pravilno in je funkcionalna.

Priprava in brušenje zoba je prvi korak. Zobozdravnik mora pripraviti zob za namestitev prevleke, kar vključuje odstranjevanje dela zobne sklenine in oblikovanje zoba, da ustvari primerno obliko za prevleko. Ta proces zahteva natančno delo, da se zagotovi, da bo prevleka ustrezno sedela na zobu, brez težav pri ugrizu ali vpliva na sosednje zobe.

Nato sledita jemanje odtisov in izdelava prevleke. Po pripravi zoba zobozdravnik vzame odtis, ki se pošlje v zobotehnični laboratorij za izdelavo prevleke po meri. Med izdelavo prevleke pacient običajno nosi začasno prevleko, ki zaščiti obdelani zob in ohranja estetiko.

Pritrditev zobne prevleke je zadnji korak. Ko je prevleka pripravljena, jo zobozdravnik natančno prilagodi in jo trajno pritrdi z uporabo posebnega zobnega cementa. Po namestitvi je ključnega pomena, da pacienti sledijo navodilom za ustrezno nego in vzdrževanje prevleke, da se podaljša njena življenjska doba in ohrani zdravje ustne votline.

Zakaj priporočamo zobno prevleko iz cirkonija?

  • Zobne prevleke iz cirkonija so znane po svoji izjemni trdnosti in vzdržljivosti, ki so primerljive s kovinskimi prevlekami. Ta material je izredno odporen na lom in obrabo, kar zagotavlja dolgotrajno zaščito za vaš zob.

  • Estetski videz prevlek iz cirkonija je še en razlog za njihovo priljubljenost. Cirkonij omogoča naraven videz z visoko stopnjo prilagajanja barvi preostalih zob, kar je še posebej pomembno pri prevlekah za sprednje zobe.

  • Prevleke iz cirkonija ne povzročajo alergijskih reakcij, kar jih dela idealne za paciente, ki so alergični na kovine, ki se pogosto uporabljajo v drugih vrstah zobnih prevlek.

  • Zahtevajo manj odstranjevanja zobne strukture pred namestitvijo. To je pomembno za ohranjanje čim več naravnega zoba, kar je ključno za dolgoročno zdravje zob.

  • Cirkonij je material, ki se odlično obnese tudi pri uporabi v digitalni dentalni tehnologiji, kar omogoča natančno prileganje prevlek. To pomeni, da so cirkonijske prevleke izdelane s pomočjo najsodobnejše tehnologije, kar zagotavlja odlično prileganje in udobje za pacienta.

Cena zobne prevleke

V OrthoDentalu ponujamo dve osnovni vrsti keramičnih zobnih prevlek, ki se razlikujeta tako po načinu izdelave kot tudi po ceni. Na voljo imamo monolitne zobne prevleke v vrednosti 500 EUR, ki so znane po svoji robustnosti in stroškovni učinkovitosti. Te prevleke so idealna izbira za manj vidne zobe, ki so izpostavljeni močnim žvečilnim silam. Za bolj zahtevne estetske zahteve, predvsem pri sprednjih zobeh, priporočamo slojene keramične prevleke, katerih cena znaša 650 EUR. Te prevleke omogočajo odlično prilagoditev barvi vaših naravnih zob, kar je ključnega pomena za doseganje naravnega in privlačnega videza vašega nasmeha.

Izdelava zobne prevleke v zobotehničnem laboratoriju.

Skrb za zobne krone po namestitvi

Po namestitvi zobne prevleke je skrb za njo izjemno pomembna za ohranjanje njenega stanja in dolgotrajnosti. Redno čiščenje z zobno ščetko in zobno nitko je ključnega pomena, saj preprečuje nabiranje zobnih oblog in kariesa na robu prevleke in območju dlesni. Priporočljivo je uporabljati mehko zobno ščetko in neabrazivno zobno pasto, da ne bi poškodovali površine prevleke. Poleg tega je pomembno redno obiskovati zobozdravnika za profesionalno čiščenje in pregled, kar bo zagotovilo, da je prevleka še vedno pravilno nameščena in funkcionalna.

Izogibanje škodljivim navadam

Poleg rednega čiščenja in obiskov pri zobozdravniku je pomembno tudi, da se izogibamo navadam, ki bi lahko škodovale zobni prevleki. To vključuje izogibanje pretrdi hrani ali grizenju trdih predmetov, kar bi lahko povzročilo lomljenje ali poškodovanje prevleke. Prav tako je priporočljivo omejiti uživanje hrane in pijač, ki bi lahko obarvali prevleko, kot so kava, čaj in rdeče vino. S pravilno nego in pozornostjo lahko zobna prevleka ostane v dobrem stanju in služi svojemu namenu dolga leta.

 

Zobne prevleke so ključnega pomena za ohranjanje zdravja in funkcionalnosti poškodovanih zob, hkrati pa izboljšujejo estetski videz vašega nasmeha. Z ustrezno nego in rednim vzdrževanjem lahko te prevleke trajajo mnoga leta, kar vam zagotavlja samozavesten in zdrav nasmeh.

 

Vas zanima več o zobnih kronah? Preberite članek – https://orthodental.si/zobne-krone/

5/5 - (16 votes)

Avtor prispevka

Gordana Čižmek

Gordana Čižmek

Gordana Čižmek je ortodontka, podjetnica, mama in ustanoviteljica zobozdravstvenega centra OrthoDental, ki ima ordinacije po vsej Sloveniji. V prostem času rada hodi v hribe, kolesari in sprehaja svojega psa.


Scroll to Top