Puljenje zoba

Puljenje zoba – Vse, kar morate vedeti o ekstrakciji zoba

Vsak izmed nas se je že kdaj v življenju srečal z zobobolom ali težavami z zobmi, vendar so včasih težave tako hude, da zahtevajo poseg, kot je puljenje zoba. Ta postopek je lahko nujen zaradi številnih razlogov, bodisi zaradi obsežne okužbe, premalo prostora za vse zobe v ustih ali zaradi huje poškodovanega zoba.

Čeprav se mnogi ljudje bojijo ali so zaskrbljeni glede ekstrakcije zoba, je to postopek, ki ga zobozdravniki pri OrthoDentalu izvajajo redno ter poskrbijo, da je poseg za vas kar najbolj hiter, varen in čim manj boleč.

Pacientko boli zob, zaradi česar je potrebna ekstrakcija zoba.

Zakaj je puljenje zoba včasih nujno?

Puljenje zoba je postopek, ki se izvaja, ko je ohranjanje zoba v ustih dolgoročno bolj škodljivo kot njegova odstranitev. Lahko gre za različne razloge, kot so napredovala parodontalna bolezen, huda okužba ali obsežen zlom zoba. Včasih je ekstrakcija potrebna tudi zaradi ortodontskih razlogov ali kot priprava na protetično rehabilitacijo. Pomembno je razumeti, da se puljenje zoba upošteva kot zadnja možnost, ko druge metode zdravljenja niso uspešne ali niso več mogoče.

Odločitev za puljenje ziba le v nujnih primerih

Zobje imajo ključno vlogo v našem vsakodnevnem življenju, od žvečenja hrane do oblikovanja našega obraza. Izguba zoba lahko vpliva na kakovost življenja, saj lahko vodi do težav z govorjenjem, žvečenjem in celo s posameznikovo samopodobo. Odločitev za puljenje zoba zobozdravnik vedno sprejme premišljeno ter se potrudi najprej uporabiti metode, ki ohranijo zob. Šele ko to ni več mogoče, je na vrsti kirurški poseg.

Pogosti vzroki za puljenje zoba pri odraslih

Pri odraslih so najpogostejši razlogi za puljenje zoba napredovala parodontalna bolezen, karies, ki je dosegel koren zoba, ali pa poškodba, ki je povzročila nezmožnost popravila zoba. Poleg tega so nekateri zobje, kot so modrostni zobje, pogosto odstranjeni zaradi težav s prostorom ali nepravilnim izraščanjem. Včasih se zobje odstranijo tudi zaradi priprave na določene protetične ali ortodontske postopke.


Ortodontska terapija je glavni razlog za puljenje zob pri otrocih

Pri otrocih je puljenje zob pogosto povezano z ortodontsko terapijo. V določenih primerih se za doseganje optimalne poravnave zob in ustvarjanje prostora za stalne zobe izvaja ekstrakcija mlečnih ali celo stalnih zob. To je še posebej pogosto, kadar je v ustih premalo prostora za pravilno izraščanje vseh zob ali če so zobje prenatrpani. S pomočjo ekstrakcije lahko ortodont zagotovi, da se zobje poravnajo na način, ki spodbuja zdrav ugriz in lep nasmeh.

Puljenje zoba

Kako poteka postopek puljenja zoba?

 • Posvet z zobozdravnikom: Pred samim posegom se naš zobozdravnik pregleda vaše zob in slike (npr. rentgensko slikanje), da določi stanje in načrtuje postopek puljenja.

 • Anestezija: Pred začetkom postopka se mesto, kjer bo izvedeno puljenje, omrtviči s pomočjo lokalne anestezije. To zagotavlja, da je postopek za vas čim manj boleč.

 • Ločitev zoba od dlesni: Zobozdravnik s posebnim instrumentom nežno loči zob od dlesni in okoliških tkiv, da se pripravi na puljenje.
  Ekstrakcija: Ko je zob popolnoma viden in pripravljen, ga zobozdravnik s pomočjo klešč ali drugih instrumentov nežno izvleče iz čeljusti.

 • Hemostaza (ustavljanje krvavitve): Po odstranitvi zoba se lahko pojavi rahla krvavitev. Zobozdravnik vam bo na mesto ekstrakcije namestil sterilno gazo, na katero boste nežno pritiskali, da se krvavitev ustavi.

 • Kontrolni pregled: V nekaterih primerih vam bo naš zobozdravnik priporočal kontrolni pregled nekaj dni po postopku, da preveri, ali se rana pravilno celí in ali ni prisotno vnetje.

Vas zanima kako poteka sedacija z zobozdravstvu in kakšne so možnosti? Preberite več – https://orthodental.si/sedacija-v-zobozdravstvu

Pomembnost RTG posnetkov in pregleda ustne votline

Preden zobozdravnik pristopi k ekstrakciji zoba, je potreben temeljit pregled ustne votline, prav tako pa pridobi tudi vaše RTG posnetke. Na ta način dobi vpogled v notranjo strukturo vaših zob in čeljusti, kar je še posebej pomembno za določanje položaja korenin, bližnjih anatomskih struktur, kot so sinusne votline ali živčne poti, in morebitnih okužb. Pregled ustne votline omogoča identifikacijo morebitnih dodatnih težav, kot so vnetja ali druga obolenja, ki bi lahko vplivala na postopek puljenja ali celjenje po njem.

Lokalna anestezija in priprava zoba na ekstrakcijo

Za zagotovitev, da je postopek puljenja zoba za vas čim manj boleč, pri OrthoDentalu vedno uporabljamo lokalno anestezijo. Z injiciranjem anestetika v dlesen ob prizadetem zobu se omrtviči območje, kjer bo potekal poseg. Med postopkom lahko čutite pritisk, vendar ne bolečine.

Metode odstranjevanja zoba

Odvisno od stanja zoba in njegove lokacije v ustih se lahko uporabi več različnih metod odstranjevanja:

 • Preprosta ekstrakcija: Ta se običajno uporablja za zobe, ki so vidni v ustih. Zobozdravnik z uporabo posebnih klešč zoba prime in ga nežno premika naprej in nazaj, da oslabi vlakna, ki zob držijo v alveoli, in nato zob izvleče.

 • Kirurški poseg: Ta metoda je običajno potrebna za zobe, ki niso popolnoma izrasli ali so se zlomili pod linijo dlesni. Lahko vključuje rezanje dlesni ali celo odstranjevanje dela kosti okoli zoba. Po posegu se rana običajno zašije.

 • Odstranjevanje modrostnih zob: Ker so modrostni zobje pogosto nepravilno izraščeni ali niso popolnoma izrasli, je njihovo odstranjevanje lahko bolj kompleksno in zahteva posebno tehniko.

Ne glede na metodo, ki se uporablja, je cilj zobozdravnika pri OrthoDentalu vedno enak: odstraniti zob čim bolj nežno in učinkovito, da se zmanjša nelagodje za pacienta in spodbudi hitro celjenje.

Postopek po puljenju: Kako ravnati z območjem rane?

Po puljenju zoba je ključnega pomena, da skrbno ravnate in ustavljate vnetje v predelu rane ter tako preprečite morebitne zaplete in spodbudite hitro celjenje. Sledite tem nasvetom, da zagotovite najboljše možne pogoje za okrevanje:

 • Ne kadite: Kajenje lahko upočasni celjenje in poveča tveganje za zaplete. Omejite ali popolnoma prenehajte s kajenjem vsaj nekaj dni po ekstrakciji.

 • Omejite fizično aktivnost: Prvi dan ali dva po puljenju zmanjšajte fizične napore, da preprečite morebitno krvavitev ali vnetje in spodbudite hitro celjenje.

 • Jejte mehko hrano: Izberite hrano, ki je mehka in lahko prebavljiva, kot so juhe, pire krompir ali jogurt. Izogibajte se žvečenju na strani, kjer je bil zob odstranjen.

 • Ohranjajte ustno higieno: Čeprav morate biti previdni pri ščetkanju območja rane, še vedno redno čistite preostale zobe, da preprečite okužbo.

 • Uporabite hladne obkladke: Če opazite oteklino, lahko na obraz na prizadeto stran postavite hladne obkladke. To bo pomagalo zmanjšati oteklino in nelagodje.

 • Obiščite zobozdravnika v primeru zapletov: Če opazite znake okužbe, kot so povečana bolečina, oteklina, vnetja, vročina ali nenavaden okus v ustih, se čim prej posvetujte z zobozdravnikom

Navodila za nego po ekstrakciji

Po ekstrakciji zoba je izjemno pomembno, da nekaj dni posebno skrbno ravnate z območjem rane. Za preprečevanje možnih zapletov je ključno, da upoštevate navodila zobozdravnika glede čiščenja ust in jemanja predpisanih zdravil. Ohranjanje ustne higiene, pazljivo ravnanje z rano in izogibanje intenzivnim fizičnim aktivnostim v prvih dneh po posegu vam bodo pomagali zagotoviti hitro in brez zapletov celjenje.

Možni zapleti in kako jih obvladovati

Po ekstrakciji zoba je možno, da se soočite z nekaterimi zapleti, vendar z ustrezno skrbjo in pozornostjo lahko večino teh težav učinkovito obvladujete. Po puljenju zoba lahko zaradi izpostavljenosti rane pride do okužbe. Simptomi vključujejo povečano bolečino, oteklino, pordelost, vročino in morda celo gnojno izločanje. Če opazite katerega koli od teh simptomov, takoj poiščite zobozdravniško pomoč. Zgodnje odkrivanje in zdravljenje sta ključna za preprečevanje resnejših težav.

Oteklina in modrice so lahko tudi normalen odziv telesa na ekstrakcijo, vendar bi morale po nekaj dneh začeti pojenjati. Za zmanjšanje oteklin lahko uporabite hladne obkladke.

Bolečina je pričakovana po puljenju, vendar bi morala postopoma upadati. Če bolečina postane hujša, namesto da bi pojenjala, je to lahko znak težave, ki jo je treba obravnavati.

Izpuljen zob

Cena puljenja zoba: koliko stane ekstrakcija zoba?

Cena puljenja zoba se lahko razlikuje glede na številne dejavnike, predvsem glede na zapletenost posega. Medtem ko so osnovne ekstrakcije pogosto bolj dostopne, lahko kirurški poseg zahteva dodatne postopke, kot je odstranitev zlomljenega zoba ali modrostnega zoba, zato je cena storitve višja. Pri OrthoDentalu vas vnaprej seznanimo z natančnimi cenami in morebitnimi dodatnimi stroški.

Samoplačniško puljenje zoba: prednosti

Čeprav se morda samoplačniško puljenje zoba sliši kot dražja možnost, prinaša številne prednosti. Najpomembnejša prednost je fleksibilnost. Kot samoplačnik imate možnost izbire med različnimi zobozdravniki in terapevtskimi metodami, ki najbolje ustrezajo vašim potrebam. Poleg tega lahko pri OrthoDentalu hitreje pridete na vrsto za poseg, saj se izognete dolgim čakalnim vrstam.

Nadomeščanje zoba po ekstrakciji

Po odstranitvi zoba se mnogi ljudje odločijo za njegovo nadomeščanje, da ohranijo funkcionalnost in estetiko svojega nasmeha. Nadomeščanje izpuljenega zoba je pomembno ne samo zaradi estetskih razlogov, ampak tudi zaradi preprečevanja težav z okoliškimi zobmi in čeljustnim sklepom. Zob se lahko nadomesti z zobnim implantatom ali mostičkom.

Možnosti zobne protetike in implantatov pri OrthoDentalu

Ko gre za nadomeščanje izpuljenega zoba, imate pri OrthoDentalu na voljo številne možnosti. Mostički in delne proteze so tradicionalne možnosti, ki se uporabljajo že desetletja. Njihova prednost je, da so relativno dostopni in se lahko hitro izdelajo. Implantati pa predstavljajo sodobnejšo alternativo, ki je bolj trajna in običajno prinaša bolj naraven občutek in videz. Zobni implantati so vgrajeni neposredno v čeljustno kost in služijo kot korenina za nadomestni zob, kar zagotavlja trdnost in stabilnost. Ne glede na izbrano metodo je pomembno, da se posvetujete z našim zobozdravnikom, da ugotovite, katera možnost je najboljša za vaše individualne potrebe.

Stopnje težavnosti pri puljenju zob

Puljenje zob ni vedno enostaven postopek in se lahko razlikuje glede na različne dejavnike, vključno s strukturo zoba, njegovo lokacijo in morebitnimi zapleti.

Puljenje enokoreninskih in večkoreninskih zob

Enokoreninski zobje, kot so sprednji zobje, običajno imajo preprostejšo strukturo in so pogosto lažji za odstranjevanje.Vendar pa se lahko težavnost poveča, če je zob močno prizadet ali če obstajajo koreninske anomalije. Na drugi strani pa so večkoreninski zobje, kot so kočniki, pogosto bolj zapleteni za puljenje. Lahko imajo zakrivljene ali razvejane korenine, ki otežujejo ekstrakcijo in povečujejo tveganje za morebitne zaplete.

Ko je potreben specialist za oralno ali maksilofacialno kirurgijo

V nekaterih primerih je ekstrakcija zoba lahko tako zapletena, da mora postopek opraviti zobni kirurg. To se lahko zgodi, če je zob poškodovan, če je koreninski sistem izjemno zapleten ali če je zob v bližini pomembnih anatomskih struktur, kot so živci ali sinusni prehodi. Prav tako lahko zahtevajo posebno pozornost zobje, ki so poškodovani zaradi travme ali bolezni.

Zakaj so čakalne dobe pri oralnih kirurgih dolge?

Čakalne dobe pri oralnih kirurgih v Sloveniji so pogosto dolge zaradi več dejavnikov. Med najpogostejšimi razlogi je veliko število pacientov, ki potrebujejo posebne stomatološke storitve, omejeno število specialistov za oralno kirurgijo in kompleksnost nekaterih postopkov, ki zahtevajo več časa in natančnosti. Poleg tega so nekateri posegi lahko nujni, kar pomeni, da bodo pacienti s takimi potrebami imeli prednost pred drugimi. Vse to vodi do daljših čakalnih dob in zahteva večjo potrpežljivost s strani pacientov. Pri OrthoDentalu poskrbimo, da ste na vrsti v najkrajšem času, nudimo pa vam tudi možnost plačila na kar 84 obrokov v sodelovanju z našim partnerjem Leanpay.

Zmanjševanje strahu in bolečine pred in po puljenju zoba pri OrthoDental

V OrthoDentalu razumemo, da je puljenje zob za mnoge paciente stresna in neprijetna izkušnja. Strah pred puljenjem zoba pogosto izhaja ne le iz bolečine, temveč tudi iz psiholoških dejavnikov. Naša ekipa poskrbi, da se pri nas počutite dobro, poleg tega pa si vedno vzamemo čas za pogovor z vami, pojasnimo vsak korak postopka in poskrbimo, da se počutite čim bolj sproščeno.

Preprečevanje bolečine in zagotavljanje udobja pacienta

V OrthoDentalu je udobje naših pacientov na prvem mestu. Uporabljamo najnovejše tehnike anestezije in metode za lajšanje bolečine, da vam zagotovimo čim bolj neboleč postopek. Po ekstrakciji vam podamo vsa ustrezna navodila za nego, naša ekipa pa vam je vedno na voljo za vse nasvete in priporočila, kako čim hitreje okrevati. Naš cilj je, da je vaša izkušnja pri nas čim bolj prijetna. Z znanjem in pravo podporo je ekstrakcija zoba lahko korak k boljšemu zdravju in kakovosti življenja.

 

Vas zanima kdaj je puljenje nujno zaradi zobobola? Preberite več – https://orthodental.si/zobobol/

5/5 - (16 votes)

Avtor prispevka

Gordana Čižmek

Gordana Čižmek

Gordana Čižmek je ortodontka, podjetnica, mama in ustanoviteljica zobozdravstvenega centra OrthoDental, ki ima ordinacije po vsej Sloveniji. V prostem času rada hodi v hribe, kolesari in sprehaja svojega psa.


Scroll to Top