Ilustracija abscesa na dlesni.

Zobni absces | Celovit pregled

Zobni absces predstavlja eno izmed bolj neprijetnih težav z zobmi, s katerimi se lahko srečamo. Gre za bakterijsko okužbo, ki povzročajo kopičenje gnoja v različnih delih zoba ali njegovi neposredni okolici. Zobni absces lahko prizadene kateri koli del zoba in povzroči široko paleto simptomov, od blage bolečine do hudega nelagodja in celo bolezni.

Okužba je običajno posledica globokega zobnega kariesa, poškodb zoba ali preteklih zobozdravstvenih posegov, ki niso bili popolnoma uspešni.

Ilustracija abscesa na dlesni.

Kako nastane zobni absces?

Zobni absces nastane kot posledica bakterijske okužbe, ki prodre skozi zobno sklenino in dentin do pulpe zoba. Pogosto je vzrok za tovrstno napredovanje okužbe slaba ustna higiena, ki omogoča kopičenje zobnih oblog in nastanek kariesa. Ko bakterije dosežejo pulpo, ki vsebuje živce in krvne žile, se začne vnetni proces, ki lahko privede do smrti pulpnega tkiva in nastanka abscesa. Pomembno je, da se ob prvih znakih težav obrnete na zobozdravnika, saj lahko zgodnje zdravljenje prepreči nadaljnje zaplete.

 

Anatomija zoba in vloga v nastanku abscesa

Zob je sestavljen iz več plasti: sklenine na površini, dentina, ki leži pod sklenino, in pulpe v središču, kjer se nahajajo živci in krvne žile. Vsaka od teh plasti ima svojo vlogo pri zaščiti zoba pred okužbami in poškodbami. Vendar pa lahko globoki karies ali poškodba omogočita bakterijam, da prodrejo skozi zaščitne plasti in dosežejo pulpo, kar lahko vodi v vnetje in nastanek abscesa.

 

Vrste zobnih abscesov

Obstajajo štiri glavne vrste zobnih abscesov:

Periapikalni absces: Ta vrsta abscesa se razvije na koncu zobne korenine. Nastane, ko bakterijska okužba, ki izhaja iz pulpe, doseže vrh korenine. Periapikalni abscesi so med najpogostejšimi in jih običajno zdravimo z endodontskim zdravljenjem, ki vključuje odstranitev okužene pulpe in čiščenje koreninskih kanalov.

Periodontalni absces: Ta vrsta abscesa vpliva na tkiva okoli zoba, ki podpirajo njegovo strukturo, kot so periodontium in alveolarna kost. Periodontalni abscesi se lahko pojavijo zaradi napredovale parodontalne bolezni, kjer globoki žepi omogočajo kopičenje bakterij. Zdravljenje pogosto vključuje čiščenje okuženega območja in v nekaterih primerih kirurški poseg za odstranitev gnoja.

Gingivalni absces: Ta vrsta abscesa je omejena na dlesni in ne vpliva na zob ali korenino. Gingivalni abscesi se običajno pojavijo, ko tujek, kot je zobni plak ali hrana, povzroči okužbo dlesni. Zdravljenje vključuje odstranitev tujka in čiščenje območja, da se odstrani okužba.

Perikoronitis: Perikoronitis je vnetje tkiva, ki obdaja delno izrasli zob, pogosto modrostni zob. Čeprav perikoronitis sam po sebi ni absces, lahko v napredovalih primerih povzroči razvoj abscesa, če okužba prodre globlje v tkiva.

Vsaka od teh vrst abscesov zahteva specifičen pristop k zdravljenju in hitro ukrepanje, da se preprečijo širjenje okužbe in dodatne komplikacije. Pomembno je, da ob prvih znakih težav poiščemo zobozdravniško pomoč.

Pacientko boli absces na dlesni, in zato se z dlanjo drži za lice.

Simptomi in znaki, da imate zobni absces

Simptomi in znaki zobnega abscesa se lahko razlikujejo glede na vrsto abscesa in resnost okužbe, vendar so nekateri med najpogostejšimi:

  • Bolečina: Močna, stalna bolečina je eden od najbolj značilnih simptomov zobnega abscesa. Bolečina se lahko poslabša pri žvečenju ali ko pritiskate na zob. Lahko je ostra, pulzirajoča ali boleča in se pogosto čuti v zobu, čeljusti, vratu ali ušesu na prizadeti strani.

  • Občutljivost na vroče in hladno: Zobni absces lahko povzroči povečano občutljivost na vroče in hladne dražljaje, kar lahko povzroči bolečino pri pitju ali uživanju vročih ali hladnih pijač in hrane.

  • Oteklina v obrazu ali dlesni: Okužba lahko povzroči vidno oteklino na obrazu, v predelu okoli prizadetega zoba ali na dlesni. Oteklina je lahko mehka na dotik in včasih spremljana z občutkom toplote.

  • Povečana občutljivost na dotik in pritisk: Prizadeto območje lahko postane zelo občutljivo, tako da bo celo nežen dotik ali malo pritiska povzročil bolečino ali nelagodje.

  • Povišana telesna temperatura: Okužba lahko povzroči tudi sistemsko reakcijo telesa, ki se kaže kot povišana telesna temperatura.

  • Slab zadah ali okus v ustih: Prisotnost abscesa lahko povzroči neprijeten okus v ustih ali slab zadah zaradi gnoja in bakterijske aktivnosti.

  • Težave pri odpiranju ust: V nekaterih primerih lahko oteklina ali bolečina, povezana z abscesom, oteži odpiranje ust.

Pomembno je, da ob prvih znakih katerih koli od teh simptomov poiščete zobozdravniško pomoč, saj se zobni abscesi ne zacelijo sami in lahko brez zdravljenja povzročijo resne zaplete.

Diagnoza za zobni absces

Običajno se začne z natančnim zobozdravstvenim pregledom, med katerim zobozdravnik oceni simptome in preveri prisotnost otekline, bolečine ali gnoja v ustni votlini. Zobozdravnik lahko prav tako preveri občutljivost zoba na dotik in temperaturo ter oceni splošno stanje ustne higiene in prisotnost morebitnih zobnih obolenj.

Rentgensko slikanje in laboratorijske preiskave

Za potrditev diagnoze in določitev obsega okužbe se pogosto uporabljajo rentgenski posnetki, ki lahko pokažejo lokacijo abscesa, prisotnost kariesa, morebitne težave z zobnimi koreninami in stanje kosti okoli zoba. V nekaterih primerih so lahko potrebne tudi laboratorijske preiskave, kot je analiza vzorca krvi, za oceno vnetnih markerjev in prisotnosti sistemske okužbe.

Pacientka je na posegu za odstranitev zobnega abscesa.

Kako se zdravi zobni absces?

Kirurško odstranjevanje gnoja in čiščenje

Zdravljenje zobnega abscesa običajno vključuje odstranjevanje vzroka okužbe in drenažo abscesa, da se odstrani gnoj. To lahko vključuje kirurško odprtje in čiščenje okuženega območja ali izvajanje zobozdravstvenih postopkov, kot je endodontsko zdravljenje (zdravljenje koreninskih kanalov), za odstranjevanje okužene pulpe in preprečevanje nadaljnje okužbe.

Vloga antibiotikov in zdravljenje koreninskih kanalov

Antibiotiki se lahko predpišejo za zmanjšanje ali odpravo okužbe, še posebej, če se je okužba razširila izven zoba ali če obstaja tveganje za širjenje okužbe. Vendar se antibiotiki uporabljajo v kombinaciji z drugimi zdravljenji, kot je zdravljenje koreninskih kanalov, kjer se odstrani okužena pulpa in nato zob zapre, da se prepreči nadaljnja okužba.

Možnosti ekstrakcije zoba

V primerih, ko zoba ni mogoče rešiti ali če se okužba razširi, je lahko potrebna ekstrakcija zoba. Ekstrakcija se šteje za zadnjo možnost in po odstranitvi zoba.

Kako preprečiti absecs na dlesni?

Ključnega pomena za preprečevanje zobnih abscesov je vzdrževanje dobre ustne higiene, ki vključuje redno ščetkanje zob vsaj dvakrat dnevno z fluoridno zobno pasto, uporabo zobne nitke za čiščenje medzobnih prostorov in uporabo ustne vodice za zmanjšanje bakterij v ustih. Poleg tega so redni zobozdravstveni pregledi pomembni za odstranjevanje zobnih oblog, ki lahko prispevajo k razvoju kariesa in parodontalne bolezni, ter za zgodnje odkrivanje in zdravljenje težav, preden se razvijejo v resnejše stanje.

Pomembnost zgodnjega zdravljenja kariesa in gingivitisa

Zgodnje zdravljenje kariesa in gingivitisa je bistveno za preprečevanje nastanka zobnih abscesov. Karies je ena glavnih vstopnih točk za bakterije, ki lahko prodrejo globoko v zob in povzročijo okužbo pulpe, medtem ko gingivitis, če se ne zdravi, lahko napreduje v parodontitis, ki lahko vodi v nastanek periodontalnih abscesov.

Preventiva je ključ do ohranjanja zdravja ustne votline in izogibanja zapletom, kot so zobni abscesi. Vključuje redno skrb za ustno higieno, obiske pri OrthoDentalu za preventivne preglede in čiščenje ter hitro obravnavo kakršnih koli zobozdravstvenih težav.

Možni zapleti nezdravljenega zobnega abscesa

Nezdravljeni zobni abscesi lahko privedejo do resnih, včasih celo življenjsko nevarnih zapletov. Bakterije iz okuženega območja se lahko širijo v okolna tkiva in kosti, kar povzroča nadaljnje uničenje in možne izgube zob. Poleg tega se lahko okužba razširi v krvni obtok in povzroči sepso, stanje, ki lahko ogrozi življenje.

 

Zobni absces ni zgolj lokalizirana težava, ki prinaša bolečino in nelagodje. Nezdravljen zobni absces ima potencial, da povzroči resne zdravstvene zaplete, zato je pomembno, da ob prvih znakih težav poiščemo zobozdravstveno pomoč. Pravočasno in učinkovito zdravljenje lahko prepreči zaplete, ohranja zobe in prispeva k splošnemu zdravju.

5/5 - (16 votes)

Avtor prispevka

Gordana Čižmek

Gordana Čižmek

Gordana Čižmek je ortodontka, podjetnica, mama in ustanoviteljica zobozdravstvenega centra OrthoDental, ki ima ordinacije po vsej Sloveniji. V prostem času rada hodi v hribe, kolesari in sprehaja svojega psa.


Scroll to Top