Zobni mostiček ob namestitvi v usta.

Zobni mostiček | Kako nadomestiti manjkajoče zobe?

Zobni mostiček je ena od pomembnih rešitev za nadomeščanje manjkajočih zob. Pomembno je, da zobni mostiček ne poskrbi le za lep nasmeh, temveč je njegova vloga tudi povrnitev funkcije zob, od pravilnega žvečenja do govora. Manjkajoči zobje lahko namreč povzročijo številne težave, zato je pomembno čim prej obiskati zobozdravnika.

Zobni mostiček ob namestitvi v usta.

Kaj je zobni mostiček?

Zobni mostiček je dentalni pripomoček, namenjen nadomeščanju enega ali več manjkajočih zob. Sestavljen je iz dveh ali več kron, ki so nameščene na zobe ob straneh manjkajočega zoba, in enega ali več umetnih zob, ki zapolnijo praznino. Zobni mostički so lahko izdelani iz različnih materialov, kot so kovina, keramika ali cirkonij, in so prilagojeni potrebam in željam posameznika za zagotavljanje optimalne funkcionalnosti in estetike.

 

Kako manjkajoči zobje vplivajo na zdravje ustne votline?

Izguba zoba lahko ima pomembne posledice za celotno ustno zdravje. Zaradi manjkajočega zoba se lahko sosednji zobje začnejo premikati proti praznemu mestu, kar lahko vodi do težav z ugrizom in povzroči težave z žvečenjem. Poleg tega manjkajoči zobje povečajo tudi tveganje za bolezni dlesni in izgubo kosti okoli območja izgube zoba.

 

Kako pri OrthoDentalu izdelamo zobni mostiček?

Faza priprave: obrušenje in zdravljenje nosilnih zob

Prvi korak pri izdelavi zobnega mostička je priprava nosilnih zob. Ta proces vključuje obrušenje zob, ki bodo podpirali mostiček, in njihovo zdravljenje, če je to potrebno. Ta faza je ključna za zagotovitev, da bo mostiček trdno pritrjen in funkcionalen.

Faza odtiskovanja ali skeniranja: za čim bolj estetski videz

Naslednji korak je intraoralno 3D skeniranje ali odtiskovanje, kjer se ustvari natančen model vaših zob. To se uporabi za oblikovanje mostička, ki bo ustrezal vašemu ugrizu in estetskemu videzu.

Izdelava provizorija: zaščita zob v vmesnem času

Medtem ko je vaš mostiček v izdelavi, vam pri OrthoDentalu po potrebi namestimo začasni mostiček, ki bo zaščitil obdelane zobe in ohranil funkcionalnost vašega ugriza.

Faza preizkusa ogrodja: za čim boljše prileganje

Ko je ogrodje mostička izdelano, se preizkusi njegovo prileganje. To je ključni korak, ki zagotavlja, da se bo zobni mostiček pravilno prilegal in vam ne bo povzročal nelagodja ali težav pri ugrizu.

Faza cementiranja: končni korak

V zadnji fazi se mostiček cementira na svoje mesto. To je končni korak, pri katerem zobozdravnik zagotovi, da je mostiček trdno pritrjen in vam ponuja dolgotrajno rešitev za manjkajoče zobe.

Pacient na posegu za zobni mostiček

Kdo je primeren kandidat za zobni mostiček?

Primeren kandidat za zobni mostiček je vsakdo, ki ima enega ali več manjkajočih zob. Zobni mostiček je idealna rešitev za posameznike, ki želijo nadomestiti manjkajoče zobe in obnoviti funkcionalnost ter estetiko svojega nasmeha. Še posebej je primeren za tiste, katerih sosednji zobje so dovolj zdravi in močni, da lahko služijo kot podpora mostičku.

 

Kateri materiali se uporabljajo za zobni mostiček?

Pri izdelavi zobnih mostičkov je izbira materiala ključnega pomena, saj vpliva tako na ceno kot na končni videz in funkcionalnost mostička. Na voljo so različni materiali, vključno s kovinami, keramiko in cirkonijem, vsak s svojimi specifičnimi lastnostmi in cenovnim razponom. Izbira pravega materiala je odvisna od individualnih potreb in želja pacienta ter priporočila zobozdravnika.

Kovinski zobni mostički so znani po svoji trdnosti in dolgotrajnosti, vendar niso najbolj estetska izbira in se v sodobnem času redko uporabljajo.

Med najpogostejše spadajo kovinsko-keramični mostički, ki združujejo robustnost kovinske osnove z estetskimi prednostmi keramike. Takšna kombinacija zagotavlja ne samo moč in vzdržljivost, ampak tudi naraven videz, saj keramična površina odlično posnema naravne zobe.

Alternativa so polno keramični mostički, izdelani izključno iz keramike. Ti mostički so znani po svoji vrhunski estetiki, saj keramika z barvo, prosojnostjo in sijajem zvesto imitira naravni videz zob. So idealna izbira za tiste, ki iščejo videz naravnih zob.

Najnovejši preboj v estetskem zobozdravstvu pa predstavljajo cirkonijevi zobni mostički. Izdelani so v celoti iz cirkonija, pri čemer ponujajo izjemne estetske lastnosti in naraven videz zob, hkrati pa so izredno močni in odporni, kar jih uvršča v sam vrh zobozdravstvenih storitev. Cirkonij je znan po svoji biokompatibilnosti, kar pomeni, da je zelo primeren za uporabo v ustni votlini, saj ne povzroča alergijskih reakcij ali vnetij.

 

Zakaj zobni mostiček iz cirkonija?

  • Najboljši estetski rezultat: dovolj prosojen, da je praktično enak naravni barvi zob.

  • Ne povzroča alergij: najboljša možnost v primeru alergij na kovine. 100 % brez kovin, zato je nealergen.

  • Dolgotrajen rezultat: cirkonij je najbolj trpežen in dolgotrajen material.

  • Maksimalna moč: cirkonij prenese velike sile žvečenja.

  • Natančnost pri izdelavi: zobni mostiček je izdelan so s posebno računalniško in lasersko tehnologija CAD-CAM, ki vam zagotavlja izjemen estetski rezultat in prilagajanje.

Pregled pacienta pri OrthoDentalu za zobni mostiček.

Skrb za zobni mostiček in ustno higieno

Za ohranjanje zdravja in dolgotrajnosti zobnega mostička so ključnega pomena redni obiski zobozdravnika. Zobozdravnik bo pregledal zobni mostiček in okoliške zobe ter dlesni in preveril, da je vse v najboljšem možnem stanju in da ni znakov težav.

Kakšno naj bo vzdrževanje zobnega mostička?

Pravilna skrb in vzdrževanje zobnega mostička vključuje redno čiščenje z zobno nitko in ščetkanje, kot tudi uporabo ustne vode. Pomembno je, da se izognete prekomernemu pritisku na zobni mostiček pri žvečenju trdih živil.

Zobni mostiček – cena

Cena zobnega mostička pri OrthoDentalu se spreminja glede na materiale, zahtevnost in število zob za nadomestilo. Maryland mostiček za sprednje zobe, ki posmenam naraven videz zob, stane 750 eur. Cena mostička za en manjkajoči zob z brušenjem dveh sosednjih zob znaša 1350 eur (500 eur na zob + 350 eur za vmesni člen). Pri dveh manjkajočih zobeh je cena 1750 eur (brušenje + 700 eur za vmesne člene), za tri manjkajoče zobe pa 2250 eur. Več o ceni lahko preberete tukaj – https://orthodental.si/zobni-mosticek-cena/

Kako dolgo traja postopek, da se namesti zobni mostiček?

Postopek, da se namesti zobni mostiček, običajno traja nekaj tednov, saj vključuje več faz, kot so priprava zob, izdelava in prilagajanje mostička ter končna namestitev. Ta časovni okvir je odvisen od posameznih potreb pacienta in kompleksnosti postopka namestitve zobnega vsadka.

Zakaj je zobni mostiček ključen?

Zobni mostiček ni samo ključen za obnovitev estetike nasmeha, temveč ima pomembno vlogo tudi pri ohranjanju splošnega zdravja ustne votline. Z nadomeščanjem manjkajočih zob zobni mostiček preprečuje številne potencialne težave, na primer premikanje sosednjih zob, težave z ugrizom, obraba preostalih zob in izguba kosti v čeljusti.

Poleg tega mostiček izboljšuje funkcionalnost, kot sta žvečenje in govorjenje, in povečuje vašo samozavest pri vsakodnevnih aktivnostih. Z izbiro zobnega mostička pri OrthoDentalu se tako odločate za trajno rešitev, ki bo pripomogla k izboljšanju kakovosti vašega življenja in zdravju vašega nasmeha.

 

Ste se znašli v dilemi pri izbiri med implantatom in zobnim mostičkom? Preberite članek in najdite pravo rešitev zase – https://orthodental.si/zobni-mosticek-ali-implantat/

5/5 - (16 votes)

Avtor prispevka

Gordana Čižmek

Gordana Čižmek

Gordana Čižmek je ortodontka, podjetnica, mama in ustanoviteljica zobozdravstvenega centra OrthoDental, ki ima ordinacije po vsej Sloveniji. V prostem času rada hodi v hribe, kolesari in sprehaja svojega psa.


Scroll to Top