3D grafika kako se namesti zobna krona.

Zobne krone | Vse kar morate vedeti

Zobne krone so ena izmed najbolj razširjenih zobozdravstvenih rešitev, ki so na voljo za obnovitev funkcionalnosti in estetike poškodovanih zob. Krone so po meri izdelane “kapice”, ki se prilegajo čez strukturo poškodovanega ali obrabljenega zoba, da se obnovijo njegova oblika, velikost, čvrstost in da se izboljša njegov videz. Izdelane so lahko iz različnih materialov, kot so porcelan, keramika, cikorij, zlitine drugih kovin ali kombinacije teh materialov. Glavni namen zobne krone je obnoviti zob, ki je bil poškodovan zaradi kariesa, loma, obrabe ali po endodontskem zdravljenju.

Zobne krone so torej pomembne ne samo za ohranjanje strukture in funkcije posameznih zob, temveč imajo tudi pomembno vlogo pri ohranjanju splošnega zdravja ustne votline in samozavesti posameznikov.

3D grafika kako se namesti zobna krona.

Vrste zobnih kron in njihove lastnosti

Zobne krone se razlikujejo glede na materiale in tehnike izdelave, ki določajo njihove lastnosti, uporabnost in priporočeno uporabo.

Kovinsko-keramične zobne krone

Kovinsko-keramične krone predstavljajo tradicionalno izbiro v zobozdravstvu in so sestavljene iz kovinskega jedra, prekritega s plastjo keramike. To kombinacijo uporabljajo zaradi njene trdnosti in dolgotrajnosti, saj kovinska baza zagotavlja moč, medtem ko keramična površina omogoča estetski videz, ki posnema videz naravnega zoba. Idealne so za obnovitev zadnjih zob, kjer so žvečilne sile največje in je potrebna dodatna moč.

Prednosti in slabosti

Kovinsko-keramične krone prinašajo vrsto prednosti, vključno s trpežnostjo in sposobnostjo vzdržati močne žvečilne sile, kar je še posebej koristno pri obnavljanju zadnjih zob. Keramična prevleka omogoča prilagoditev barve, s čimer se doseže naraven videz. Kljub temu obstajajo tudi nekatere slabosti, kot je možnost obrabe nasproti stoječega zoba ter morebitna vidnost kovinskega robu ob dlesni, če se dlesen sčasoma umakne.

Polno keramične zobne krone

Polno keramične zobne krone oziroma krone iz cirkonija so znane po svoji izjemni sposobnosti posnemanja naravnega videza zob zaradi lastnosti keramičnih materialov, ki odbijajo svetlobo na podoben način kot naravna zobna sklenina. Narejene so brez kovinske baze, ki bi lahko vplivala na barvo, zato polno keramične krone nudijo visoko stopnjo estetske prilagodljivosti in so idealne za obnovo sprednjih zob, kjer je videz zelo pomemben.

So najboljša izbira za tiste, ki želijo najbolj naraven možen videz, saj lahko izurjen zobozdravnik pri OrthoDentalu poskrbi, da se natančno ujemajo z barvo in sijajem sosednjih zob. Poleg estetike so te krone tudi biokompatibilne, kar pomeni, da obstaja manjše tveganje za alergijske reakcije. Cirkonijeve krone so znane po svoji izjemni trdnosti in vzdržljivosti, zaradi česar so primerna izbira tako za sprednje kot za zadnje zobe. Material je odporen na lom in obrabo, zato so te krone idealne za vse, ki želite dolgotrajno rešitev.

Zobni tehnik izdeluje zobno krono.

Proces namestitve krone za zobe

Postopek namestitve zobne krone od zobozdravnika zahteva natančnost in skrb. Vsak korak je ključnega pomena za zagotovitev pravilnega prileganja in funkcionalnosti končnega izdelka.

Priprava in obrušenje zoba

Preden lahko zobozdravnik namesti zobno krono, je potrebno zob pripraviti. To običajno vključuje odstranjevanje dela zobne sklenine in oblikovanje zoba, da se ustvari optimalna oblika za namestitev krone. Ta postopek zahteva natančno odmerjanje, da bo krona pravilno sedela na zobu, ne da bi povzročila težave pri ugrizu ali sosednjih zobeh.

Jemanje odtisov in izdelava kron

Po pripravi zoba zobozdravnik vzame odtis, ki se pošlje v zobotehnični laboratorij, kjer izdelajo krono po meri. Medtem ko je krona v izdelavi, pacient običajno nosi začasno krono, ki ščiti obdelan zob in ohranja estetiko.

Pritrditev zobne krone

Ko je zobna krona izdelana, zobozdravnik krono prilagodi in trajno pritrdi z uporabo posebnega zobnega cementa. Po namestitvi je pomembno, da pacienti sledijo navodilom za pravilno nego in vzdrževanje krone, kar bo podaljšalo življenjsko dobo krone in ohranjalo zdravje ustne votline.

 

Pomembni dejavniki pri izbiri zobne krone

Izbira prave zobne krone je pomembna odločitev, ki lahko vpliva tako na dolgoročno zdravje kot na vaše vsakodnevno udobje. Obstaja več ključnih dejavnikov, ki jih morate upoštevati pri odločanju. Na pomoč vam priskočijo naši strokovnjaki pri OrthoDentalu ter vam pomagajo najti pravo rešitev za vas. Morda so prava rešitev tudi zobne luske.

 
Materiali z zobne krone v zobotehničnem laboratoriju.

Kaj je pomembno pri izbiri materiala zobne krone?

Materiali, iz katerih so izdelane zobne krone, neposredno vplivajo na njihovo trajnost in videz zob. Biokompatibilnost materialov je prav tako pomemben dejavnik, ki ga je potrebno upoštevati, še posebej za tiste s specifičnimi alergijami ali občutljivostmi. Pri OrthoDentalu se vam posvetimo in vam pomagamo pri izbiri glede na vašo specifično situacijo.

Pri nas sta na voljo dve vrsti materialov za izdelavo zobnih kron: visokokakovostna keramika oziroma cirkonij. Keramične zobne krone so zelo zaželene zaradi njihove biološke združljivosti in sposobnosti, da oponašajo naraven sijaj zob. Cenjene so zaradi izjemne moči in odpornosti na zlome, zaradi česar so idealne tudi za zobe v zadnjem delu ust, kjer so zobje podvrženi večjim žvečilnim obremenitvam.

 

Cena zobne krone

V OrthoDentalu sta na voljo dve glavni vrsti zobnih kron iz keramike, ki se razlikujeta tako po načinu izdelave kot tudi po ceni. Zagotovimo vam lahko monolitne zobne krone, ki so cenjene zaradi svoje robustnosti in stroškovne učinkovitosti, in sicer v vrednosti 500 EUR. Te krone so običajno izbrana rešitev za manj opazne zobe, ki so podvrženi močnim žvečilnim silam. Na drugi strani so za zahtevnejše estetske potrebe, zlasti pri sprednjih zobeh, na voljo slojene keramične krone v vrednosti 650 EUR. Te zobne krone omogočajo odlično prilagajanje barv, kar je izjemno pomembno za doseganje naravne estetike vašega nasmeha.

 

Skrb za zobne krone po namestitvi

Po namestitvi zobne krone je pomembno, da pacienti namenijo posebno pozornost vzdrževanju in skrbi za svoje nove krone, saj bo to vplivalo na njihovo trajnost in splošno zdravje ustne votline.

Redno čiščenje in vzdrževanje

Zobne krone zahtevajo enako redno čiščenje kot naravni zobje. To vključuje temeljito ščetkanje z zobno ščetko vsaj dvakrat dnevno in uporabo zobne nitke vsaj enkrat dnevno, da preprečite nabiranje zobnih oblog na robu krone in sosednjih zobeh. Čeprav krone ne morejo gniti, lahko pomanjkanje ustrezne higiene vodi do zobne gnilobe na delu zoba, ki je pod krono, ali do vnetja dlesni.

 

Pomen rednih zobozdravstvenih pregledov

Redni zobozdravstveni pregledi in čiščenje so ključnega pomena za ohranjanje zdravja zobnih kron in celotne ustne votline. Med rednimi pregledi bo zobozdravnik preveril stanje zobnih kron in okoliškega tkiva ter ocenil prileganje in obrabo kron. Ohranjanje zdravih zob in obzobnih tkiv je bistveno, ne le za dolgo življenjsko dobo zobne krone, ampak tudi za vaše splošno dobro počutje.

Zobne krone igrajo pomembno vlogo v sodobni zobozdravstveni praksi, saj ne le da obnavljajo funkcionalnost in estetiko poškodovanih zob, ampak tudi zagotavljajo podporo za dolgoročno zdravje ustne votline. Pravilno čiščenje in skrb za zobne krone bosta preprečevala težave in zagotavljala, da vaš nasmeh ostane zdrav in sijoč. S premišljeno izbiro in skrbjo za svoje krone boste lahko uživali v koristih, ki jih prinašajo, mnoga leta.

 

Vas zanima kaj so zobne prevleke? Preberite več – https://orthodental.si/zobne-prevleke/

5/5 - (22 votes)

Avtor prispevka

Gordana Čižmek

Gordana Čižmek

Gordana Čižmek je ortodontka, podjetnica, mama in ustanoviteljica zobozdravstvenega centra OrthoDental, ki ima ordinacije po vsej Sloveniji. V prostem času rada hodi v hribe, kolesari in sprehaja svojega psa.


Scroll to Top