Grafični prikaz plombe oz. zobne zalivke.

Plomba – izbrati belo ali amalgamsko? Spoznajte vse prednosti in slabosti ter njihove cene …

V zobozdravstvu so plombe eno izmed najpogosteje uporabljenih sredstev za ohranjanje zdravja in funkcionalnosti zob. Ko se soočamo z zobno gnilobo ali drugimi poškodbami zoba, so plombe tista rešitev, ki pomaga čim dlje ohraniti zdrav nasmeh. Toda pri izbiri plombe se pogosto znajdemo pred odločitvijo, katere vrste plombe izbrati? Na trgu so na voljo različne možnosti, med katerimi se najpogosteje omenjata bela zalivka in amalgamska plomba. Medtem ko so bele plombe, znane tudi kot kompozitne plombe, pridobile na popularnosti zaradi svojih estetskih prednosti, so tudi amalgamske plombe že desetletja zanesljiva izbira v zobozdravstvu.

Grafični prikaz plombe oz. zobne zalivke.

Poznate te osnove o plombah?

Plombe so zobozdravstveni material, ki se uporablja za obnovo poškodovanih ali z gnilobo prizadetih zob. Njihova primarna funkcija je obnoviti obliko in funkcijo zoba, preprečiti nadaljnje propadanje in zaščititi zob pred bakterijami. Plombe so nujno potrebne, kadar je zob že tako poškodovan, da ga ni mogoče rešiti z drugimi metodami.

 

Kaj so amalgamske zalivke?

Amalgamske zalivke so vrsta zobnih plomb, ki vsebujejo amalgam. Amalgam je zmes, sestavljena iz kombinacije različnih kovin, kot so živo srebro, baker, kositer, cink in druge kovine. Zaradi svoje trpežnosti in dolge življenjske dobeso bile desetletja standard v zobozdravstvu. Kljub temu, da vsebujejo živo srebro, veljajo za varne, saj je delež živega srebra v amalgamu zelo nizek.

 

Zakaj sploh potrebujemo zalivke oziroma plombe?

Zalivke ali plombe potrebujemo, da obnovimo zobe, ki so bili prizadeti zaradi kariesa ali so bili na drug način poškodovani. Plombe preprečujejo nadaljnje propadanje zoba, saj zapolnijo prostor, kjer je bila odstranjena gniloba, in s tem preprečujejo vdor bakterij. Brez plomb bi bila potrebna pogostejša odstranitev zob, kar bi lahko privedlo do številnih drugih zdravstvenih težav. Vas zanima kakšno plombo rabi vaš otrok? Preberite več – https://orthodental.si/storitve/otrosko-zobozdravstvo/

Temeljne razlike med belimi in amalgamskimi plombami

Bele zalivke so izdelane iz mešanice plastičnih smol in drobnih steklenih ali keramičnih delcev. Ta kombinacija materialov omogoča, da je zalivka trdna, a hkrati dovolj prilagodljiva, da se lahko oblikuje in natančno prilega obliki zoba. Poleg tega je možno kompozitne materiale obarvati tako, da se popolnoma ujemajo z naravno barvo pacientovega zoba, kar prispeva k estetsko naravnemu in neopaznemu videzu plombe.

Amalgamske plombe so znane po svoji trpežnosti in dolgi življenjski dobi, vendar so zaradi svoje sive barve bolj opazne, poleg tega pa vsebujejo tudi živo srebro. Temeljna razlika med obema vrstama plomb je torej v materialu, iz katerega so izdelane, ter v njihovem videzu in trpežnosti.

Zakaj je dobro zamenjati amalgamske plombe?

Zamenjava amalgamskih plomb je v nekaterih primerih priporočljiva, saj se s časom lahko obrabijo ali počijo, vsebujejo pa tudi živo srebro. To lahko vodi do ponovne okužbe zoba z bakterijami in nadaljnjega razvoja kariesa pod obstoječo plombo. Poleg tega lahko zamenjava amalgamskih plomb z estetsko bolj dovršenimi materiali, kot je bela plomba, pacientom omogoči bolj naraven in estetsko privlačen nasmeh.

Amalgamska plomba

Kako poteka odstranjevanje amalgamskih zalivk?

  • Ocena in diagnostika: Pred zamenjavo amalgamske zalivke zobozdravnik v OrthoDentalu natančno pregleda vaše zobe in oceni stanje obstoječe plombe. Prav tako preveri morebitno prisotnost kariesa ali drugih težav.

  • Odstranitev stare plombe: V tem koraku zobozdravnik skrbno odstrani staro amalgamsko plombo in celoten amalgam. Pri tem uporablja specializirana orodja, ki omogočajo natančno in varno odstranitev materiala.

  • Čiščenje zobne votline: Po odstranitvi stare plombe zobozdravnik očisti zobno votlino. Odstrani se morebitna prisotna gniloba in zob se temeljito očisti, da je pripravljen za novo plombo.

  • Vstavljanje nove plombe: V pripravljeno zobno votlino se nato vstavi nov material, kot so bele plombe, ki se barvno ujemajo z naravno barvo zob.

  • Utrjevanje plombe: Po vstavitvi nove plombe zobozdravnik material oblikuje tako, da ustreza vaši naravni obliki zoba. Nato se plomba utrdi s posebno svetilko, ki zagotavlja njeno trdnost in dolgotrajnost.

  • Brušenje in poliranje: Po utrjevanju sledi končno brušenje in poliranje plombe, da se doseže gladek in naraven občutek ter estetsko privlačen videz.

Varno odstranjevanje amalgamskih plomb z gumijasto opno

Pri odstranjevanju amalgamskih plomb se lahko uporablja gumijasta opna, ki služi kot zaščitna pregrada med zobom in preostalim delom ustne votline. Z njeno uporabo se prepreči, da bi delci odstranjene plombe, živo srebro, amalgam ter drugi materiali prišli v stik s sluznico ust, jezikom ali da bi jih pacient pogoltnil. Gumijasta opna tako omogoča varnejše in čistejše delovno okolje med postopkom odstranjevanja plomb.

Bela plomba

Kako pa je s sproščanjem za zdravje škodljivih plinov med zamenjavo plomb?

Med postopkom zamenjave plomb, ne glede na to ali gre za amalgamske ali druge vrste, zobozdravniki uporabljajo napredne tehnike in opremo, ki minimalizirajo izpostavljenost pacienta morebitnim plinom ali prahom. Skrbnost in strokovnost pri postopku zagotavljata, da je zamenjava plomb varna in udobna za pacienta.

Katere prednosti vam zagotovi bela zalivka ali kompozitna zalivka?

Bela zalivka zoba ali plomba predstavlja sodobno rešitev na področju zobozdravstva, ki je namenjena širokemu spektru uporabe. Z njeno pomočjo je mogoče učinkovito zapolniti manjše, srednje ali velike luknje v zobu, kar je ključno pri zdravljenju kariesa. Ena od pomembnih prednosti bele plombe je, da je njena vgradnja zelo nežna do zoba: pri tem se odstrani zgolj oboleli del, medtem ko zdrava struktura zoba ostane nedotaknjena.

Poleg tega bela zalivka ne služi zgolj odpravljanju kariesa. Omogoča namreč tudi zamenjavo obstoječih amalgamskih zalivk, kar je lahko izbira tistih, ki si želijo estetsko bolj dovršen videz svojega nasmeha. Bele plombe se namreč odlično zlijejo z naravno barvo zob in so skoraj neopazne.

Bela zalivka, imenovana tudi kompozit plomba, je prav tako odlična izbira za korekcijo oblike zoba. To je še posebej koristno, kadar je zob poškodovan ali obrabljen. Z uporabo bele zalivke je mogoče zobu povrniti naraven in estetsko privlačen videz. Kompozitni material bele plombe se uporablja tudi za dograditev zoba.

Ima bela zalivka kakšne slabosti?

Kljub številnim prednostim, ki jih kompozitne plombe ponujajo, obstajajo tudi nekatere omejitve. Prva je življenjska doba, ki je v povprečju pet do sedem let in je v primerjavi z amalgamskimi zalivkami krajša. Namestitev kompozitne zalivke je lahko tudi nekoliko bolj časovno potratna, saj zahteva natančnejše delo in več korakov pri samem postopku. To lahko predstavlja izziv predvsem za otroke in osebe s posebnimi potrebami, ki jim je težje dalj časa mirno sedeti na zobozdravniškem stolu. Zavedati se je potrebno, da se lahko kompozitne zalivke sčasoma obarvajo, zlasti če pacient uživa veliko obarvanih pijač, kot so kava, čaj ali vino.

So bele plombe manj obstojne kot amalgamske?

Bele plombe so v zadnjih letih doživele velik napredek v kakovosti materialov in tehnologije. Tradicionalno so veljale za manj trajne kot amalgamske plombe, vendar današnji kompozitni materiali zagotavljajo vse daljšo življenjsko dobo. Vseeno je trajnost bele plombe lahko odvisna tudi od več dejavnikov, kot so velikost in lokacija plombe, oralna higiena pacienta in redni zobozdravstveni pregledi.

Izdelava belih zalivk na sprednjih zobeh

Na sprednjih zobeh se lahko namesti bela zalivka, pri čemer postopek običajno vključuje odstranitev poškodovanega ali karioznega dela zoba, pripravo zobne površine ter nanašanje in oblikovanje kompozitnega materiala. Ker sprednji zobje pomembno prispevajo k estetskemu videzu, zobozdravnik pri OrthoDentalu skrbno izbere barvo kompozitnega materiala, ki se popolnoma ujema z naravno barvo ostalih zob.

V nekaterih primerih sta boljša rešitev tudi inlay ali onlay.

Izdelava zobne zalivke pri OrthoDentalu.

Koliko časa zdržijo bele zalivke?

S sodobnimi materiali in tehnikami se življenjska doba belih zalivk giblje v povprečju med pet in sedem let, a to močno variira glede na individualne dejavnike, kot so oralna higiena, prehranjevalne navade in redni zobozdravstveni pregledi. Prav tako je pomembno, da so bele zalivke pravilno nameščene, kar zagotavlja njihovo dolgotrajnost.

Cena bele plombe v primerjavi z amalgamsko

Cena bele plombe je lahko nekoliko višja v primerjavi z amalgamskimi plombami. To je deloma posledica uporabe visokokakovostnih in estetsko dovršenih materialov ter zahtevnejšega postopka namestitve. V ordinaciji OrthoDental so cene storitev jasno določene in pred sprejemom odločitve vas seznanimo z vsemi podrobnostmi. Cena bele zalivke je 100 evrov za eno ploskev, 120 evrov za dve ploskvi in 150 evrov za tri ploskve. Prav tako se lahko s pomočjo našega partnerja Leanpay odločite tudi za plačilo v kar 84 obrokih.

Kakšna je trajnost različnih plomb?

Cena in trajnost plomb se lahko razlikujeta glede na vrsto materiala, ki je uporabljen, in kompleksnost postopka. V splošnem velja, da so amalgamske plombe običajno nekoliko cenejše in znane po svoji dolgi trajnosti. Cena bele plombe je nekoliko višja, vendar bela zalivka ponuja izjemne estetske rezultate in trajnost. V ordinaciji OrthoDental vam zagotovimo podrobne informacije o cenah in trajnosti različnih vrst plomb, kar vam omogoča informirano odločitev glede najboljše rešitve za vaše zdravje in videz vaših zob.

Bolečine in težave po namestitvi plombe

Po namestitvi nove plombe – ne glede na to, ali gre za belo ali amalgamsko, je lahko zob začasno občutljiv na temperaturne spremembe, pritisk ali sladko hrano. Ta občutljivost je večinoma začasna in izzveni v nekaj dneh do tednih. V redkih primerih, če bolečina ne izzveni ali se celo stopnjuje, je priporočljivo, da se obrnete na zobozdravnika, ki bo preveril, ali je plomba pravilno nameščena ter ali so prisotne še katere druge težave.

Kako škodljive so amalgamske zalivke?

Amalgamske zalivke so bile dolga leta standard v zobozdravstvu in so sestavljene iz mešanice različnih kovin,imenovane amalgam. Strokovne študije in agencije, kot sta Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) in Ameriška uprava za hrano in zdravila (FDA), so ocenile, da so amalgamske plombe varne za uporabo pri večini ljudi. Kljub temu se vse več pacientov odloča amalgam odstraniti. Na voljo so alternative, na primer izdelava belih zalivk, predvsem zaradi estetskih razlogov in želje po uporabi materialov brez kovin.

Ali je možno imeti zobe brez plomb?

Možno je imeti zobe tudi brez plomb, kar je v veliki meri odvisno od preventivne oskrbe ustne votline. Redno in temeljito čiščenje zob, uporaba zobne niti, redni zobozdravstveni pregledi in uravnotežena prehrana so ključni koraki za preprečevanje nastanka zobnih obolenj, kot je karies, ki bi sicer zahteval zdravljenje in posledično namestitev plombe.

Zakaj je dobro zamenjati plombe, tudi če nas nič ne boli?

Plombe, tudi če so bile prvotno pravilno nameščene, sčasoma lahko oslabijo ali počijo, kar vodi do ponovnega nastanka kariesa pod plombo. Zamenjava stare plombe predstavlja proaktivno skrb za zobno zdravje, ki preprečuje morebitne nadaljnje komplikacije.

Obiščite nas pri OrthoDentalu, da vam pomagamo do oralnega zdravja in lepega nasmeha!

 

Kaj narediti kadar imate zelo globok zobni karies oz. granulom, ki ga ni mogoče nadomestiti s plombo? Preberite več – https://orthodental.si/granulom/

5/5 - (16 votes)

Avtor prispevka

Gordana Čižmek

Gordana Čižmek

Gordana Čižmek je ortodontka, podjetnica, mama in ustanoviteljica zobozdravstvenega centra OrthoDental, ki ima ordinacije po vsej Sloveniji. V prostem času rada hodi v hribe, kolesari in sprehaja svojega psa.


Scroll to Top