Puljenje modrostnih zob

Pri OrthoDentalu vam zagotavljamo:

✅  Termin za puljenje modrostnih zob brez čakalne vrste

✅  Poseg brez bolečine z lokalno anestezijo

✅ Strokovno izvedbo in hitro okrevanje po posegu

Rezervirajte termin

za odstranitev modrostnih zob.

Odstranitev modrostnega zoba v praksi

Kaj so modrostni zobje?

Modrostni zobje so tretji kočniki, ki lahko izrastejo na vsaki strani zgornje čeljusti, spodnje čeljusti ali obeh. Običajno se pojavijo med 17. in 25. letom starosti. Mnogi modrostniki se pravilno razvijejo, vendar pa se pri nekaterih ljudeh zgodi, da zaradi pomanjkanja prostora v ustih in drugih razlogov modrostni zobje ne izrastejo pravilno oziroma ne morejo v celoti ali delno izrasti iz dlesni. Težave z modrostnimi zobmi največkrat zahtevajo odstranitev, še posebej, če se zobje ali dlesni okužijo oziroma škodljivo vplivajo na sosednje zobe. Pomembno je, da redno hodite na zobozdravstvene preglede ter spremljate rast modrostnega zoba. Zobozdravnik lahko z rednimi pregledi pravočasno prepozna morebitne težave, še preden se razvijejo v akutno stanje ali pride do poškodbe.

Izrasel modrostni zob

Izrasle modrostne zobe lahko v zobozdravstveni ordinaciji OrthoDental odstranimo z enostavnim posegom, enako kot kateri drugi zob. Naši strokovnjaki bodo poskrbeli, da bo poseg izveden v lokalni anasteziji in posledično med samim postopkom ni boleč.

Zakaj odstraniti modrostni zob?

Modrostni zob se največkrat odstrani zaradi nepravilnega izraščanja, težjega vzdrževanja ustne higiene, bolečine pri izraščanju ali pogostih vnetij. Če se vam dogaja kaj od naštetega se čimprej oglasite na pregledu pri zobozdravniku, da se izognete nepotrebnim težavam.

Pacientko boli modrostni zob, in na lice je prislonila obkladek.
Doktor si ogleduje pacientovo rentgensko sliko dobrostnih zob

Neizrasel modrosti zob.

Pri neizraslih modrostnikih je potreben bolj kompleksen kirurški poseg, kjer sodelujeta oralni kirurg in splošni zobozdravnik. Tudi ta vrsta posega je opravljena v lokalni anesteziji, ki prepreči bolečino med posegom.

 

Odstranitev neizraslega ali delno neizraslega modrostnega zoba poteka tako, da sluznico nad neizraslim ali delno izraslim zobom odmaknemo. Nato odstranimo kost nad zobom in če je potrebno, prerežemo tudi zob. Nato s posebnimi vzvodi in pripomočki zob odstranimo, po odstranitvi pa rano zašijemo.

Zakaj puljenje modrostnih zob?

Razlogi, zakaj je dobro odstraniti modrostni zob, so različni. Večinoma je odstranitev modrostnega zoba potrebna, če je nepravilno izraščen, saj tedaj največkrat povzroča težave in otežuje tudi vzdrževanje ustne higiene. Velikokrat se lahko pojavljajo tudi bolečine ter pogosta vnetja obzobnih tkiv in vnetje dlesni. Razlog za puljenje modrostnega zoba je včasih tudi ta, da zob zaradi nepravilne lege uničuje korenine sosednjega zoba, pri nekaterih ljudeh pa povzroča pretesno stanje zob v ustih.

 

Če imate katere koli od naštetih težav, je najbolje čim prej obiskati zobozdravnika, saj se tako izognete nepotrebnim zapletom.

Vas je strah puljenja modrostnega zoba?

Puljenje modrostnih zob lahko marsikomu povzroča tesnobo ali strah, saj so modrostni zobje znani po tem, da povzročajo bolečino in nelagodje. Vendar dejstva govorijo drugače in pri OrthoDentalu ste vedno v dobrih rokah. Strokovno izvedeno puljenje modrostnega zoba je dejansko razmeroma nezapleteno in predstavlja minimalno tveganje. To je postopek, ki se vsak dan izvaja v ordinacijah oralne kirurgije po vsem svetu. Če vas skrbi puljenje modrostnih zob, je pomembno, da nas predhodno obiščete in se pogovorite z enim od naših zaupanja vrednih zobozdravnikov, ki bo lahko pomiril vaše strahove in odgovoril na vsa vaša vprašanja.

Ali je odstranjevanje modrostnega zoba vedno potrebno?

Če modrostni zobje rastejo brez bolečin ali zapletov, jih morda ni treba izpuliti. Pomembno je, da se posvetujete z zobozdravnikom, ki lahko pravilno oceni vaš individualni primer in se ustrezno odloči. V nekaterih primerih modrostni zobje ne povzročajo težav in jih lahko ohranite, vendar je treba modrostne zobe spremljati glede znakov okužbe ali gnilobe z rednimi rentgenskimi slikanji in pregledi. Če modrostni zobje ostanejo v ustih, je pomembno, da izvajate dobro ustno higieno ter zagotovite, da dlesni in drugi zobje ostanejo zdravi.

Želite plačati na obroke?

V sodelovanju z Leanpay omogočamo plačilo na do 84 obrokov! Rezervirajte svoj termin, naši strokovnjaki vas že pričakujejo.

Kako se pripraviti na puljenje modrostnega zoba?

Na puljenje modrostnega zoba se vam ni potrebno posebej pripravljati in pred samim posegom lahko zaužijete normalen obrok. V primeru bolezni je bolje, da puljenje modrostnega zoba prestavite in se za poseg odločite, ko boste zdravi.

Čas, ki je potreben za puljenje modrostnega zoba, je zelo različen, običajno pa traja do ene ure. Nanj vpliva predvsem položaj modrostnega zoba. V nekaterih primerih odstranitev opravi kar splošni zobozdravnik, kadar pa je lega zahtevnejša, postopek opravi oralni kirurg, ki poskrbi za strokovno izvedeno odstranitev ali izkles modrostnega zoba.

Pacient na zobozdravstvenem stolu pred odstranitvijo modrostnega zoba

Kako poteka okrevanje po puljenju modrostnega zoba?

Po posegu anestetik popusti v 2 do 4 urah. Tedaj se lahko pojavi blaga do zmerna bolečina. Običajno je prisotna 1 do 3 dni in si jo lahko lajšate s protibolečinskimi tabletami skladno z navodili zdravnika. Včasih se pojavi tudi oteklina lica.

Najbolje je, da si območje hladite z obkladki vsako uro približno 15 minut. V večini primerov oteklina izzveni v roku enega tedna. Poleg tega je zelo pomembno, da ne spirate mesta rane in ne drezate vanjo.

Prve dni po opravljenem posegu je najbolje, da uživate mehko in mlačno hrano ter se izogibate uživanju alkoholnih pijač, začinjene hrane in kajenju. Prav tako je priporočljivo, da nekaj dni počivate in niste izpostavljeni fizičnim naporom. Ostale zobe si lahko umivate kot običajno, vendar rane in šivov ne ščetkate.

Kakšna je cena za odstranjevanje modrostnih zob?

Cena za odstranitev modrostnega zoba pri OrthoDentalu znaša med 120 do 300 eur, odvisno od zahtevnosti posega. S točnim zneskom vas po pregledu vaših zob seznani zobozdravnik, ki vam poda tudi natančen opis postopka odstranitve.

Ste za akcijo?

Potrudili se bomo, da bo vaš poseg kar se da prijeten in vaše okrevanje čimhitrejše. Sporočite nam vaše kontaktne podatke in poklicali vas bomo glede možnega termina.

Pacientka se posvetuje z našim strokovnjakom za protetiko glede implantata

Rezervirajte termin

za odstranitev modrostnih zob.

Kontaktiraj nas

+386 70 532 653 info@orthodental.si

Lokacije

Sedaj v Ljubljani, Celju in Kozini!

Delovni čas

Ponedeljek 7:00-14:00
Torek 13:00-20:00
Sreda 13:00-20:00
Četrtek 7:00-14:00
Petek 7:00-14:00
Sobota Zaprto
Nedelja Zaprto

Scroll to Top