Potrebujete čiščenje zobnega kamna?

✅ Pregled pri strokovnjaku za ustno higieno.

✅ Čiščenje zobnega kamna v obeh zobnih lokih.

✅ Poliranje zob v obeh zobnih lokih.

✅ Poduk o ustni higieni in pravilnem čiščenju zob.

Rezervirajte termin

za higienski paket pri OrthoDentalu.

Kaj je zobni kamen

Kaj je zobni kamen in kako nastane?

Zobni kamen je trda, rumena ali rjavkasta obloga, ki se nabira na zobeh in jo je mogoče odstraniti le s profesionalnim čiščenjem zob. Zobni kamen je sestavljen iz mešanice mineraliziranih zobnih oblog in bakterij, ki se lahko prilepijo na zobe in sčasoma strdijo. To se dogaja predvsem, kadar zobnih oblog ne odstranimo z rednim ščetkanjem in nitkanjem.

 

Zobni kamen se lahko nabira na območjih, kjer je zobe težko očistiti, na primer med zobmi in vzdolž dlesni. Odstranimo ga lahko le s profesionalnim čiščenjem zob, saj mu samo s ščetkanjem in nitkanjem ne moremo več biti kos.

Zakaj je potrebno zobni kamen odstraniti?

Redno čiščenje zob je bistveno za preprečevanje težav z ustnim zdravjem, kot so karies, bolezni dlesni in slab zadah. Slaba ustna higiena ima lahko daljnosežne posledice in lahko negativno vpliva na zdravje posameznika. Pojavijo se lahko namreč najrazličnejše težave in bolezni dlesni.

zobni kamen

Gingvitis ali vnetje dlesni

Zobni kamen lahko namreč povzroči vnetje dlesni, znano kot gingivitis, ki lahko napreduje v hujšo obliko bolezni dlesni, imenovano parodontoza.

Parodontalna bolezen

Nezdravljena parodontoza lahko povzroči izgubo zob in lahko tudi poveča tveganje za druge zdravstvene težave, vključno s srčnimi boleznimi, možgansko kapjo in sladkorno boleznijo.

Kdaj je treba ukrepati?

Zobni kamen lahko opazite s prostim očesom in se največkrat pojavlja na notranji strani zob. Viden je kot bele ali rjave obloge. Na začetku sicer morda ne zaznavate težav, kasneje pa se začnejo kazati v obliki pordelih ali krvavečih dlesni, sčasoma pa lahko pride do hujših trajnih posledic in izgube zob.

 

Naslednji znaki in simptomi lahko nakazujejo tudi, da se lahko v kratkem pojavi paradontoza: boleča, otečena in rdeča dlesen, krvavitve ob ščetkanju in nitkanju, premiki zob in majavost, slab zadah, odmik dlesni ter skelenje in občutljivost zob.

Kako poteka čiščenje zobnega kamna?

Postopek čiščenja zobnega kamna običajno vključuje naslednje korake:

vnetje dlesni zaradi oblog

1. Začetni pregled

Pred čiščenjem bo zobozdravnik pregledal vaše zobe in dlesni glede morebitnih znakov oralnih zdravstvenih težav, kot so karies ali bolezni dlesni. Prav tako vas bo seznanil, na kakšen način je potrebno izvajati dobro ustno higieno in na katere predele morate biti pri čiščenju še posebej pozorni.

ciscenje-zobnega-kamna

2. Odstranjevanje zobnega kamna

Zobozdravnik bo uporabil specializirano orodje, da odstrani zobni kamen, ki se nabira na zobeh. Naprava za odstranjevanje zobnega kamna je lahko ročno orodje za peskanje zob ali naprava za ultrazvočno čiščenje, ki uporablja visokofrekvenčne vibracije, ki razbijejo zobni kamna.

poliranje zob

3. Poliranje zob

Po odstranitvi zobnega kamna se ustni higienik odloči za poliranje zob s posebno pasto in gumijastim nastavkom. Ta postopek pomaga odstraniti morebitne preostale trde zobne obloge ter pusti zobe gladke in čiste.

Postopek čiščenja zobnega kamna je običajno neboleč, čeprav lahko nekateri ljudje med čiščenjem in po njem občutijo občutljivost. Nevšečnosti minejo takoj po posegu ali v nekaj urah po njem.

Cena čiščenja zobnega kamna in peskanja zob?

Cena za peskanje zob in odstranjevanje zobnega kamna je lahko različna. V OrthoDentalu vam nudimo celovit Higienski paket v vrednosti 90 evrov, ki vključuje higienski pregled, čiščenje zobnega kamna, poliranje zob v obeh zobnik lokih in poduk o ustni higieni. Tako lahko hitro in enostavno poskrbite za boljšo ustno higieno in svoje celostno zdravje.

Kako pogosto na odstranjevanje zobnega kamna?

Pogostost odstranjevanja zobnega kamna se lahko razlikuje glede na potrebe posameznika. Na splošno je za posameznike z dobrim oralnim zdravjem priporočljivo profesionalno čiščenje zob, vključno z odstranjevanjem zobnega kamna, približno enkrat letno. To pogostnost je potrebno prilagoditi glede na dejavnike, kot so starost, splošno zdravje in morebitne oralne težave.

 

Za posameznike z anamnezo bolezni dlesni ali drugih oralnih zdravstvenih težav se lahko priporoča tudi pogostejše čiščenje. Naš zobozdravnik bo ocenil vaše potrebe in vam priporočil ustrezen urnik čiščenja.

Kako upočasniti nastanek zobnih oblog?

  1. Ščetkanje dvakrat na dan: Umivanje zob dvakrat na dan z zobno pasto s fluoridom lahko pomaga odstraniti zobne obloge in preprečiti njihovo nabiranje.
  2. Vsakodnevno nitkanje: Nitkanje pomaga odstraniti zobne obloge in delce hrane med zobmi ter ob robu dlesni, kamor zobna ščetka ne doseže.

  3. Uporaba antiseptične ustne vodice: Antiseptična ustna vodica lahko pomaga uničiti bakterije v ustih in prepreči nastajanje zobnih oblog.

  4. Uravnotežena prehrana: Prehrana, bogata s sadjem, zelenjavo in polnozrnatimi žiti, lahko pripomore k dobremu oralnemu zdravju in prepreči nastajanje zobnih oblog.

  5. Izogibanje sladkim in škrobnim živilom: Sladka in škrobna živila se lahko prilepijo na zobe in spodbujajo rast bakterij, kar povzroči kopičenje zobnih oblog.

  6. Opustitev kajenja: Kajenje lahko spodbuja nastajanje zobnih oblog in poveča tveganje za bolezni dlesni in druge težave z zdravjem ust.

  7. Pitje vode: Pitje vode po obroku lahko pomaga odstraniti delce hrane in spodbuja dobro ustno zdravje.

Poleg teh navad je pomembno, da se dogovorite za redne zobozdravstvene preglede in čiščenja pri zobozdravniku.

peskanje zob pri zobozdravniku

Napotki po posegu

Takoj po postopku lahko nemoteno nadaljujete s svojimi vsakodnevnimi aktivnostmi. Če občutite nelagodje, se je dobro prvi dan izogniti prevročim ali zelo mrzlim jedem.

 

Razmislite o uporabi električne zobne ščetke, ki je lahko učinkovitejša pri odstranjevanju zobnih oblog kot ročna zobna ščetka. Z medzobnimi ščetkami ali nitko očistite medzobne prostore in odstranite preostale zobne obloge.

 

Z upoštevanjem teh ukrepov lahko preprečite nastajanje zobnih oblog v prihodnosti in ohranite zdrav nasmeh.

 

Želite najbolje poskrbeti za svoje oralno zdravje?

Čiščenje zobnega kamna je izjemnega pomena za zdravje vaših zob, saj lahko pomaga preprečiti nastanek kariesa, vnetje dlesni in mnogo drugih težav. Priporočljivo je, da se za profesionalno čiščenje zob z odstranjevanjem zobnega kamna odločite približno enkrat letno, saj lahko na ta način dolgoročno ohranite zdrave zobe in lep nasmeh.

Rezerviraj termin

za higienski paket pri OrthoDental.

Pogosta vprašanja:

Čiščenje zobnega kamna je postopek, ki ga izvaja zobozdravnik za odstranjevanje zobnih oblog, zobnega kamna in madežev z zob.

Pomembno je za ohranjanje zdravih zob in dlesni ter preprečevanje težav z zobmi, kot so karies, bolezni dlesni in izguba zob.

To je odvisno od vašega oralnega zdravja in točne napotke vam lahko poda zobozdravnik. V splošnem je priporočljivo čiščenje zobnega kamna vsaj enkrat letno.

Čiščenje običajno ni boleče, vendar lahko nekateri ljudje med postopkom občutijo občutljivost ali nelagodje.

Poseg običajno traja približno 30 minut do ene ure, odvisno od količine zobnega kamna na zobeh.

Zobozdravnik vam s posebnimi pripomočki odstrani trde zobne obloge, zobni kamen in madeže z zob, da zagotovi gladko in sijočo površino. Poskrbi tudi za poliranje zob ter vam na koncu poda navodila o ustrezni ustni higieni.

Zobe morate pred obiskom zobozdravnika umiti z zobno ščetko in očistiti z nitko.

Ne, lahko sicer odstrani površinske madeže z zob, vendar ne gre za beljenje zob.

Da, lahko pomaga preprečiti slab zadah z odstranjevanjem zobnih oblog in bakterij iz ust.

Da, lahko pomaga preprečiti karies z odstranjevanjem zobnih oblog in bakterij z zob.

Higienski paket, ki vključuje čiščenje zobnega kamna, poliranje zob ter poduk o ustni higieni stane 90 evrov.

Da, tudi otroci morajo redno skrbeti za odstranjevanje zobnega kamna, da ohranijo zdrave zobe in dlesni.

Da, postopek je varen za nosečnice in je pomemben za ohranjanje ustnega zdravja med nosečnostjo.

Ko se zobne obloge spremenijo v zobni kamen, jih ni mogoče več odstraniti s klasičnimi pripomočki, zato je nujen obisk zobozdravnika.

Zobni kamen lahko povzroča številne težave, kot so krvavenje dlesni, gingvitis ali vnetje dlesni ter parodontalna bolezen.

5/5 - (86 votes)
Scroll to Top