Zobni mostiček ali implantat – Kaj izbrati?

Večina ljudi se na neki točki v življenju sooči z izgubo zob in tedaj se znajdemo pred pomembno odločitvijo: izbrati zobni mostiček ali zobni implantat? Obe možnosti imata svoje prednosti in izbira prave zahteva natančno preučitev različnih dejavnikov. Preberite, o čem vse je dobro premisliti in na kaj bodite pozorni pri sprejemanju odločitve.

Primerjava mostička in zobnih vsadkov.

Zobni mostički zahtevajo pripravo sosednjih zob, ki se jih uporabijo kot oporo. To lahko povzroči zmanjšanje zdrave zobne strukture in potencialno oslabi sosednje zobe. Po drugi strani pa so zobni implantati samostojne umetne zobne korenine, ki se kirurško namestijo v čeljustno kost in tako predstavljajo stabilno podlago za nadomestni zob.

Zobni mostiček

Nižji stroški v primerjavi z implantati

✅ Možnost izvedbe v krajšem roku

✅ Operativni poseg ni potreben

✅ Lahko nadomestijo več manjkajočih zob hkrati

✅ Lahko ga zamenjate, če se poškoduje

❌ Manj stabilen kot implantat

❌ Težje čiščenje zob

❌ Brušenje zdravih zob ob namestitvi

❌ Lahko pride do neopaznega vnetja zob pod mostičkom

Za razliko od mostičkov se zobni vsadki ne opirajo na sosednje zobe, kar zmanjšuje vpliv na obstoječe zobe. Vendar pa lahko namestitev vsadkov še vedno zahteva manjše prilagoditve, da se zagotovita pravilna poravnava in prileganje z naravnimi zobmi. Prav tako je potreben kirurški poseg, ki v veliki večini primerov poteka brez komplikacij.

Zobni implantat

✅ Dolgotrajna rešitev in vzdržljivost

✅ Samostojni in ne vplivajo na sosednje zobe

✅ Pomagajo ohranjati kost in zmanjšujejo izgubo kosti

✅ Videti in občutiti so kot naravni zobje

✅ Enostavni za čiščenje in vzdrževanje

✅ Udobje, enostavno žvečenje in govorjenje

✅ Brušenje zdravih zob ni potrebno

❌ Nekoliko višji strošek

❌ Potreben je manjši kirurški poseg

zobni mostiček ali implantat kaj izbrati

Kaj je zobni mostiček?

Zobni mostiček je protetični pripomoček, ki se uporablja za nadomestitev enega ali več manjkajočih zob. Sestavljen je iz umetnega zoba, ki je na obeh straneh pritrjen z zobnimi kronami. Krone se namestijo na sosednje zdrave zobe in služijo kot pomoč za varno pritrditev mostička.

Prednosti in slabosti, ki jih prinaša zobni mostiček.

Ena glavnih prednosti zobnih mostičkov je njihova cenovna dostopnost. V primerjavi z zobnimi implantati so zobni mostički običajno stroškovno dostopnejši, zaradi česar so privlačna izbira za posameznike z omejenim proračunom. Poleg tega je postopek namestitve zobnega mostička na splošno manj kompleksen v primerjavi z vstavitvijo implantata, kar je za nekatere bolj priročna izbira.

Vendar je pomembno vedeti, da imajo zobni mostički tudi nekaj pomanjkljivosti. Ena od zelo pomembnih pomanjkljivosti je, da je treba sosednje zdrave zobe pripraviti in nanje namestiti krone, ki podpirajo zobni mostiček. Ta postopek vključuje odstranitev dela sklenine s teh zob, da se naredi prostor za krone. Poleg tega zobni mostiček ne zagotavlja enake dolgoročne stabilnosti kot izbira zobnega vsadka.

 

Kaj je zobni implantat?

Zobni implantati veljajo za eno od najbolj optimalnih možnosti, kadar je potrebno nadomestiti manjkajoče zobe. Izdelani so tako, da posnemajo naravno strukturo zoba in so sestavljeni iz titanovega nastavka, ki se kirurško vsadi v čeljustno kost, konektorja, imenovanega abutment, in zobne krone, za katero zobozdravnik poskrbi, da je čim bolj podobna naravnemu zobu.

Največja prednost, ki jo prinašajo zobni implantati, je njihova sposobnost, da ob pravilni negi nudijo rešitev za manjkajoče zobe, ki vam odlično služi vrsto let. Ko je zobni implantat nameščen in integriran s čeljustno kostjo, služi kot dober temelj za zobno krono. Zobni vsadki so občutiti skoraj kot naravni zobje in vam omogočajo nemoteno žvečenje, govorjenje, poleg tega pa tudi zagotavljajo naraven videz zob in dober občutek. Poleg tega zobni vsadki pomagajo ohranjati čeljustno kost, upočasnjujejo njeno izgubo ter pomagajo ohranjati strukturo obraza.

Videz in funkcionalnost

Postopek izdelave implantatov vključuje kirurški poseg, ki lahko zahteva daljši čas okrevanja v primerjavi z izdelavo zobnega mostička. Zobni implantati so videti še bolj naravno kot zobni mostiček, pri katerem so krone na sosednjih zobeh vidne. Pri obeh načinih je cilj ujeti čim bolj primerljivo barvo vaših ostalih zob, zato da vaš nasmeh ostane čim bolj naraven.

Dejavniki, ki jih je dobro upoštevati pri izbiri:

Pri odločanju med zobnim mostičkom in implantatom je ključnega pomena upoštevati več dejavnikov, kot so:

  • Ustno zdravje: Zobni vsadki zahtevajo ustrezno kostno gostoto za podporo vsadka, zato bodo morda potrebni dodatni postopki, kot je presaditev kosti, če je prišlo do izgube kosti.

  • Življenjska doba: Medtem ko zobni mostički običajno trajajo približno 10 do 15 let, imajo zobni vsadki potencial, da zdržijo vse življenje ob ustrezni negi in vzdrževanju.

  • Estetika: Zobni vsadki nudijo zelo naraven videz, saj so zelo podobni pravim zobem. Po drugi strani pa so v primeru, ko se odločite za zobne mostičke, deloma vidne opore na sosednjih zobeh.

  • Cena: Zobni mostički so običajno cenovno ugodnejši, vendar ne pozabite, da jih bo sčasoma morda treba zamenjati. Zobni implantati imajo lahko višje začetne stroške, vendar lahko njihova dolga življenjska doba in funkcionalnost odtehta začetno naložbo.

  • Vzdrževanje: Zobne vsadke lahko negujemo tako kot naravne zobe z rednim ščetkanjem, nitkanjem in zobozdravstvenimi pregledi. Po drugi strani pa lahko zobni mostički zahtevajo dodatno pozornost, da zagotovite, da območje pod mostičkom ostane čisto in brez kopičenja bakterij.

Cena

Cena implantatov Neodent je 1.500 evrov. Gre za začetno ceno, ki vključuje implantat, začetni poseg, kirurško vsaditev implantata, uporabo lokalne anestezije in zaključni pregled po posegu, vendar ne vključuje dodatnih postopkov, ki so morda potrebni pri težjih primerih. Zobni mostički se začnejo pri ceni 500 evrov.

Za kaj se odločiti?

Izbira med zobnim mostičkom in implantatom ni odločitev, ki bi jo jemali zlahka. Bistvenega pomena je, da se posvetujete z zaupanja vrednim zobozdravnikom, kot jih imamo v OrthoDentalu. Upoštevali bomo vaše ustno zdravje, proračun, estetske cilje in potrebe po dolgoročni negi zob ter vam bomo pomagali sprejeti informirano odločitev. Z razumevanjem prednosti in slabosti, ki jih prinaša zobni mostiček ali implantat, boste lažje premislili, katera rešitev vam bolj ustreza.

Ne pozabite, da je vaš nasmeh dragoceno bogastvo in naložba v možnost ustreznega zobnega nadomestka vam ne bo samo povrnila zaupanja, temveč tudi prispevala k vašemu splošnemu ustnemu zdravju in dobremu počutju.

5/5 - (12 votes)

Avtor prispevka

Gordana Čižmek

Gordana Čižmek

Gordana Čižmek je ortodontka, podjetnica, mama in ustanoviteljica zobozdravstvenega centra OrthoDental, ki ima ordinacije po vsej Sloveniji. V prostem času rada hodi v hribe, kolesari in sprehaja svojega psa.


Gospa na zobozdravstvenem stolu
Gordana Čižmek

Cena zobnega implantata v Sloveniji

Nadomestitev zob z zobnimi implantati je večja finančna investicija, zato se je dobro zavedati vseh prednosti, ki vam jih odločitev prinaša. Če vas zanima cena zobnega implantata, smo za vas pripravili čim bolj celostna pojasnila, ki vam lahko pomagajo pri odločitvi.

PREBERI VEČ »
Pacientka ima suha usta in jezik.
Gordana Čižmek

Suha usta – Več kot le neprijeten občutek

Suha usta, znana tudi kot kserostomija, predstavljajo več kot le neprijetnost; lahko vplivajo na vaše vsakdanje aktivnosti in splošno zdravje. V tem članku boste našli temeljite informacije o vzrokih in simptomih suhih ust ter praktične nasvete in rešitve za njihovo obvladovanje.

PREBERI VEČ »
Scroll to Top