Postopek vstavitve implantata

Vaši zobje postajajo majavi ali imate težave z žvečenjem, grizenjem ali govorjenjem zaradi manjkajočih zob? Če je tako, je pravi čas za zobne implantate. Zobni vsadki so namreč varen in zanesljiv način povrnitve vašega nasmeha in funkcije zob brez potrebe po zobni protezi.

Kaj so zobni implantati?

Zobni vsadki so umetne zobne korenine, vstavljene v čeljustno kost. Implantati se uporabljajo kot podlaga za držanje nadomestnega zoba na mestu ter na ta način delujejo podobno kot naravne zobne korenine. Rezultat so umetni zobje, ki so videti kot naravni ter odlično opravljajo svojo funkcijo tudi pri nemotenem prehranjevanju in govorjenju.

Kakšen je postopek vstavitve implantata?

Postopek vstavitve zobnega implantata poteka v več fazah, ki jih bomo podrobneje razložili v nadaljevanju, da si ustvarite celosten vtis, kaj lahko pričakujete.

Začetna ocena stanja

Vaš zobozdravnik ali oralni kirurg bo najprej opravil obsežen pregled, da bo preveril stanje vaše čeljustne kosti in oralnega zdravja ter določil najboljši postopek vsaditve zob. Ta začetna ocena vključuje rentgensko slikanje, jemanje odtisov zob ter določitev barve vaših zob, da bo zobni implantat videti čim bolj naraven. Zobozdravnik pregleda tudi vašo celotno zobozdravstveno in zdravstveno zgodovino.

Pri OrthoDentalu se vam celovito posvetimo in odgovorimo na vsa vprašanja. Povprašamo vas tudi o vašem zdravstvenem stanju in zdravilih, ki jih jemljete. Glede na vaše stanje opredelimo, koliko zob je smiselno nadomestiti z zobnimi implantati.

3D slikanje zob

Za lažjo ocenitev stanja pri OrthoDentalu opravimo 3D zobne rentgenske posnetke vaše čeljusti, zlasti predela, kjer manjkajo zob ali zobje. To zobozdravniku pomaga mu pri ugotavljanju, koliko čeljustne kosti je na voljo za vsaditev. Prav tako lažje oceni, če je potrebna presaditev kosti. CT slikanje pomaga tudi pri lociranju struktur, kot so sinusi in živci, ki se jim je med operacijo implantacije treba izogniti, da ne pride do poškodb.

Zobni kirurg si ogleduje rentgensko sliko zoba.

Kdaj je predhodno potrebna presaditev kosti?

Če zobozdravnik s pomočjo rentgenskih posnetkov ugotovi, da zaradi morebitnih bolezni kot je parodontoza v vaši čeljusti ni dovolj kosti, ki bi držala implantate, je potrebno poskrbeti za presaditev kosti. V nasprotnem primeru se namreč lahko zgodi, da postopek vstavitev zobnega vsadka ne uspe ali ne zdrži sil, ki nastanejo pri prehranjevanju.

Kaj lahko pričakujete pri presaditvi kosti

Postopek presaditve kosti običajno vključuje odvzem kosti iz drugih delov vaše čeljusti/kolka/brade in dodajanje v vašo čeljust, tako da se lahko implantat kasneje zasidra globoko v vaša usta kot prava zobna korenina. V primeru, da je ta postopkov potreben, preden lahko nadaljujete z dejanskim postopkom vsaditve implantatov, bo verjetno trajalo štiri do dvanajst mesecev, da bo kost pripravljena za presaditev in vsaditev.

Tradicionalni postopek vstavitve implantatov

Tradicionalni postopek zahteva dva posega, med katerima je od tri do šest mesecev časovnega razmika. Ti meseci so namenjeni dobremu okrevanju in celjenju.

 

Postopek prvega posega poteka v sledečih korakih:

Začetni rez

Zobozdravnik odreže majhen del dlesni, kjer bo nameščen zobni implantat. Rez je potreben za dostop do predela, kjer so bili vaši manjkajoči zobje.

Vrtanje

Ko bo narejen majhen rez v dlesni, zobozdravnik izvrta v kost, da bo lahko namestil implantat v odprtino v vaši kosti. Po končani implantaciji se rez na dlesni zašije in pusti, da se zaceli. Celoten postopek je opravljen pod splošno anestezijo, zato ne čutite bolečine.

Obdobje celjenja

Sledi nekaj mesecev celjenja, da ste pripravljeni na drugi del postopka.

Drugi del posega

Odprtje implantata

primeru, da se je implantat vraščal pod ustno sluznico, je potrebno po približno treh mesecih opraviti postopek, ki ga imenujemo odprtje implantata. S kratkim posegom v lokalni anesteziji se prereže le sluznico nad implantatom, iz katerega se odvije droben vijak, ki zapira navoj. Vanj se nato privije koreninska kapica z zatičkom, ki sega nad nivo sluznice in omogoči kasnejšo povezavo med implantatom ter protetičnim nadomestkom.

Odstranjevanje koreninske kapice

kapica je zasnovana tako, da povzroči celjenje okoliškega tkiva dlesni. Po nekaj tednih se odstrani in sledi zadnji del postopka.

Namestitev abutmenta

 Zobozdravnik na implantat privijači tako imenovani abutment (opornik), ki je potreben, da se zagotovi tesno prileganje krone – da ne bo popustila zaradi griznih sil in drugih dejavnikov.

 

 

Namestitev krone

Po odvzemu zobnih odtisov bo vaš zobni kirurg oblikoval nadomestek zob, ki se popolnoma prilega vaši obstoječi zobni strukturi. Krone se v zadnji fazi namestijo na abutmente. Pomembno je, da se barva krone ujema s preostalimi naravnimi zobmi, saj se tako ustvari čim bolj naraven videz

Celjenje in vraščanje implantata

V času, ko je implantat običajno pod ustno sluznico, je mogoče uporabljati začasni in ustrezno prilagojen snemni ali fiksni protetični nadomestek. Med celjenjem in vraščanjem predel, kjer je implantat, ne sme otekati, ne sme boleti, na sluznici nad njim pa ne sme biti nobenega izcedka. V nasprotnem primeru je potrebno nemudoma obvestiti vašega zobozdravnika. Vas zanima kakšen je postopek vsaditve keramičnega implantata? Preberite več.

Okrevanje po vstavitvi implantata

Ljudje po vstavitvi implantatov običajno potrebujejo nekaj časa, da si popolnoma opomorejo. Običajno je, da se soočajo z blagimi bolečinami in nelagodjem. Včasih občutijo otekle dlesni ali bolečino okoli implantata, pojavi pa se lahko tudi rahla krvavitev. Simptomi se z vsakim dnem izboljšujejo in ne smejo trajati predolgo. Če se simptomi poslabšajo, vam lahko zobozdravnik predpiše zdravila proti bolečinam.

Neposredno po operaciji je dobro uživati mehko hrano. Smiselno je imeti pri roki tudi ledene obkladke, ki bodo pomagali zmanjšati morebitno oteklino. Izogibajte se tobaku, ker lahko poveča možnost okužb, kot so okužbe koreninskih kanalov, poleg tega pa tudi obarva vaše zobe.

Bodite dosledni pri upoštevanju navodil po operaciji, da se boste hitreje pozdravili. Ko sta namestitev zobnega vsadka in postopek okrevanja končana, lahko jeste kot običajno. Zobje z implantati so namreč enako močni kot vaši naravni zobje.

Za vas smo pripravili vodič za hitro okrevanje. Najdete ga tukaj https://orthodental.si/okrevanje-po-vstavitvi-implantata/

Pacientka na sliki si umiva zobe, vendar jih ne bo ponitkala

Preberite še naš članek o različnih tipih implantatov, ali pa o njihovi ceni.


Vas zanima kako skrbeti za zobne vsadke po vsaditvi? Navodila lahko najdete tukaj – https://orthodental.si/wp-content/uploads/2023/11/Skrb-za-zobne-vsadke-in-proteticna-dela-na-zobnih-vsadkih.pdf

5/5 - (3 votes)

Avtor prispevka

Gordana Čižmek

Gordana Čižmek

Gordana Čižmek je ortodontka, podjetnica, mama in ustanoviteljica zobozdravstvenega centra OrthoDental, ki ima ordinacije po vsej Sloveniji. V prostem času rada hodi v hribe, kolesari in sprehaja svojega psa.


Scroll to Top