Različni tipi zobnih implantatov

Implantati so majhni zatiči, ki se pritrdijo na vašo čeljust in opravljajo funkcijo korenine zoba. Zobni vsadki so priljubljen in učinkovit način nadomestitve manjkajočih ali poškodovanih zob. Zasnovani so tako, da so videti in delujejo kot naravni zobje ter lahko pomagajo izboljšati vaše ustno zdravje ter splošno kakovost življenja. Na voljo je več različnih vrst zobnih vsadkov, od katerih ima vsak svoje edinstvene prednosti in slabosti.

Katere vrste zobnih vsadkov poznamo?

Obstajajo različne vrste zobnih vsadkov in posegov. Najbolje je, da vam zobozdravnik glede na vaše oralno zdravje in stanje v ustih pomaga izbrati rešitev, ki je za vas najboljša.

Zobni vsadki lahko nadomestijo enega zob ali več zob, zato ločimo različne vrste implantatov:

Enozobni implantat

Če je potrebno zamenjati samo en, vam lahko zobozdravnik naredi en implantat, na katerega vstavi en nadomestni zob.

Večzobni implantat

Če vam manjka nekaj zob, vam bo zobozdravnik verjetno predlagal večzobni implantat z nadomestnimi zobmi, izdelanimi po meri.

Celoustni implantat

obstaja več rešitev, med katerimi sta zelo priljubljeni All on 4 ali All on 6, ki lahko s pomočjo 4 ali 6 implantatov nadomestita celoten zobni log na zgornji ali spodnji čeljusti.

Kateri zobni implantati so pravi zame?

Odločitev o tem, kateri zobni vsadki so primerni za posameznika, sprejme zobozdravnik, ki opravi 3D skeniranje zob in oceni vaše oralno zdravje in potrebne popravke zob. V osnovi se zobni implantati delijo v tri osnovne skupine, ki se med seboj razlikujejo glede na vrsto posega in tip namestitve.

Endostalni vsadki

Endostalni vsadki so najpogostejša vrsta zobnih vsadkov. Namestijo se neposredno v čeljustno kost in so izdelani iz titana ali keramičnega materiala. Ti vsadki se običajno uporabljajo za osebe, ki imajo zdravo čeljustno tkivo in zadostno kostno gostoto za podporo vsadka.

Ena od prednosti endostalnih vsadkov je njihova vzdržljivost. Zasnovani so tako, da zdržijo dolgo časa in lahko zagotovijo stabilno podlago za nadomestne zobe. Vendar pa je postopek vgradnje teh vsadkov lahko dolgotrajen in zahteva kirurški poseg.

pexels-andrea-piacquadio-3946834

Subperiostalni vsadki

Subperiostalni vsadki so vrsta zobnih vsadkov, ki se vgradijo pod tkivo dlesni in nad čeljustno kost. Ti vsadki se običajno uporabljajo za paciente, ki nimajo dovolj zdravega tkiva čeljusti za podporo endostalnemu vsadku. Izdelani so iz titana ali keramičnega materiala in so pritrjeni na čeljust s kovinskimi elementi.

 

Ena od prednosti subperiostalnih vsadkov je, da jih je mogoče namestiti brez potrebe po obsežni operaciji. Vendar pa morda niso tako stabilni kot endostalni vsadki in jih je morda v prihodnosti potrebno zamenjati.

Zobni kirurg si ogleduje rentgensko sliko zoba.

All on 4

Implantati All on 4 so vrsta zobnih vsadkov, ki so namenjeni nadomestitvi celotnega loka manjkajočih zob. Namestijo se tako, da se nanje lahko pritrdi celoten lok nadomestnih zob. Običajno se uporabljajo za paciente, ki so izgubili vse svoje zobe v določenem loku ali imajo hudo gnilobo ali poškodbo zoba.

Pacientka se smeji po končanem postopku all on 4

Iz katerih materialov so izdelani implantati?

Implantati so lahko narejeni iz različnih materialov, pri čemer v OrthoDentalu uporabljamo izključno najkakovostnejše keramične implantate in implantate iz titana.

Keramični implantati

Keramični zobni vsadki so izdelani iz cirkonijevega oksida, biokompatibilnega materiala, ki je zelo odporen proti koroziji in obrabi. Ena največjih prednosti keramičnih vsadkov je njihova estetska privlačnost, saj se zaradi svoje barve, podobne zobu, neopazno zlijejo z naravnimi zobmi. So tudi hipoalergeni, kar pomeni, da v večini primerov ne povzročajo alergijske reakcije.

Druga prednost keramičnih vsadkov je njihova visoka stopnja kompatibilnosti, zaradi katere je manj verjetno, da bodo povzročili vnetje ali draženje okoliškega tkiva dlesni. To je lahko še posebej pomembno za bolnike, ki imajo bolezni dlesni ali druge težave z ustnim zdravjem.

Implantati iz titana

Implantati iz titana so najpogosteje uporabljen material za zobne vsadke zaradi visoke stopnje biokompatibilnosti, trdnosti in vzdržljivosti. Prav tako so zelo odporni proti obrabi in imajo dolgo življenjsko dobo. Ena od prednosti titanovih vsadkov je njihova sposobnost integracije s čeljustno kostjo, proces, znan kot osteointegracija. Ta postopek omogoča, da vsadek postane stalni del čeljustne kosti, kar zagotavlja stabilno in varno podlago za nadomestni zob.

Katere blagovne znamke implantatov uporabljamo pri OrthoDentalu?

Pri OrthoDentalu uporabljamo priznani blagovni znamki Straumann in Neodent, ki ponujata vrsto visokokakovostnih možnosti, zasnovanih tako, da ustrezajo specifičnim potrebam posameznih pacientov. Njihovi keramični in titanovi vsadki so znani po svoji vzdržljivosti, trdnosti in estetski privlačnosti.

Straumann implantati so znani po visoki stopnji biokompatibilnosti in vzdržljivosti, zato so nekoliko dražji. Namestitev Straumann implantata cenovno nanese 2500 evrov, medtem ko so Neodent implantati dostopni v vrednosti 1500 evrov. Oba blagovni znamki sta zelo ugledni in sodita v sam vrh ponudnikov implantatov.

Kateri implantati so pravi za vas?

Izbira med keramičnimi in titanovimi vsadki je lahko težka odločitev in je na koncu odvisna od individualnih potreb in želja vsakega pacienta. Pomembno je, da sodelujete z usposobljenim zobozdravstvenim strokovnjakom, ki vas lahko vodi skozi proces odločanja in vam zagotovi, da boste deležni najboljše možne oskrbe. Pri OrthoDentalu vam zagotovimo individualno svetovanje ter vrhunsko storitev, priporočamo pa tudi več vrst zobnih protez, katere so morda prava rešitev za vas.

Zobozdravnica na plastičnemu modelu čeljusti prikazuje pravilno ščetkanje zob

Vas zanimajo druge tematike o implantatih? Najdete jih tukaj:

5/5 - (3 votes)

Avtor prispevka

Gordana Čižmek

Gordana Čižmek

Gordana Čižmek je ortodontka, podjetnica, mama in ustanoviteljica zobozdravstvenega centra OrthoDental, ki ima ordinacije po vsej Sloveniji. V prostem času rada hodi v hribe, kolesari in sprehaja svojega psa.


Scroll to Top