Pacientka na pregledu po vstavitvi implantata

Okrevanje po vstavitvi implantata

Vstavitev implantata je zobozdravstveni poseg, ki vključuje namestitev umetne zobne korenine v čeljustno kost za podporo nadomestnemu zobu ali mostičku. Poseg se običajno izvaja v lokalni anesteziji in zahteva določen čas okrevanja. Okrevanje po vstavitvi implantata je kritičen proces, ki zagotavlja dolgoročno uspešnost vstavitve implantata.

Ali je priporočljivo pred posegom vstavitve implantatov vzeti dopust?

Malo verjetno je, da se bi morali odločiti za daljšo odsotnost z dela, je pa smiselno, da si dan po posegu vzamete prosto, da se lahko spočijete. Nekaj dni po zdravljenju kljub vsemu odsvetujemo daljše družabne ali delovne obveznosti. Svetujemo vam tudi, da prosite nekoga drugega, da vas odpelje domov na dan vgradnje implantatov.

Kaj storiti takoj po posegu

Po posegu vgradnje implantata pacientom prvih nekaj ur svetujemo počitek. Priporočljivo je, da se prvih 24 ur izogibate naporni dejavnosti in ne vozite vozila. Občutite lahko nekaj nelagodja, lahko pa pride tudi do otekline in krvavitve na mestu vsadka. Uporaba ledenega obkladka na zunanji strani lica za 10-20 minut naenkrat lahko pomaga zmanjšati oteklino in bolečino. Pomembno je, da se v čim večji meri izogibate kajenju, saj lahko to upočasni proces celjenja.

Obvladovanje bolečin

Obvladovanje bolečine je bistveni del procesa okrevanja po namestitvi implantata. Zdravila proti bolečinam brez recepta vam lahko pomagajo pri obvladovanju bolečine in neugodja, vendar je zelo pomembno, da jih jemljete po navodilih zobozdravnika. Če bolečina ne mine ali postane močnejša, se morate nemudoma posvetovati z zobozdravnikom.

pexels-andrea-piacquadio-3946834

Okrevanje po presaditvi kosti

Po obnovitvi tkiva dlesni se bo celjenje vaše kosti nadaljevalo še nekaj mesecev. Toda samo zato, ker se vaš zobni vsadek ali predeli s presajeno kostjo še integrirajo, ne pomeni, da boste morali spremeniti svojo rutino ali da boste trpeli bolečine. Ta povsem naraven proces zahteva le čas. Večina integracije vsadkov lahko traja od 3 do 6 mesecev, odvisno od vašega ustnega zdravja.

Zobni kirurg si ogleduje rentgensko sliko zoba.

Kakšni sta pravilna prehrana in ustna higiena?

Pravilna prehrana in ustna higiena sta ključnega pomena za uspešno okrevanje po vstavitvi implantata. Priporočljivo je, da se prvi teden po posegu izogibate trdi, hrustljavi in lepljivi hrani. V tem času se priporoča mehka hrana, ki jo je lahko žvečiti, na primer juhe, umešana jajca in testenine.

Ustna higiena je v obdobju okrevanja izjemno pomembna. Priporočljivo je, da si prvih nekaj dni po posegu skrbno umivate in nitkate zobe, pri čemer se izogibate mestu vsadka. Po začetnem obdobju okrevanja je pomembno nadaljevati z redno rutino ustne higiene, vendar se še naprej izogibajte mestu vsadka, dokler se popolnoma ne zaceli.

Nadaljnji obiski zobozdravstvene ordinacije

V obdobju okrevanja so redni kontrolni obiski pri zobozdravniku ključnega pomena. Zobozdravnik bo spremljal proces celjenja in se prepričal, da se implantat pravilno integrira z okoliško kostjo. Med nadaljnjimi obiski lahko zobozdravnik opravi tudi periodične rentgenske posnetke, da oceni stabilnost vsadka.

Kateri so najboljši načini za skrajšanje časa okrevanja?

Vaše okrevanje po operaciji zobnega vsadka bo mnogo hitrejše, če boste sledili sledečim desetim napotkom.

Če v prvih dneh okrevanja uživate mehko hrano, se izognete premikanju čeljusti, ki ga povzroči žvečenje. Kakršno koli gibanje lahko razdraži rano in upočasni proces celjenja.

Vaše dlesni bodo verjetno takoj po posegu zelo občutljive. Izogibajte se vsemu, kar je prevroče, da ne povzročite nepotrebne bolečine.

Morda je presenetljivo, vendar je uporaba slamice odsvetovana, kadar imate rano v ustih. Sesanje bi namreč lahko poškodovalo rano in upočasnilo okrevanje.

Po operaciji je pomembno, da ostanete hidrirani, kot je to pomembno tudi pri mnogih oblikah bolezni ali zdravstvenih težav. Priporočljivo je tudi izogibanje alkoholu in kofeinu.

Kajenje lahko upočasni proces celjenja, saj telesu odvzame kisik, ki ga potrebuje za hitro okrevanje.

V dneh po posegu raje preskočite vadbo in si vzemite čas za počitek. Sprostitev doma lahko pripomore, da se vaš implantat lepše celi.

Ledeni obkladki lahko pripomorejo k zmanjšanju nelagodja takoj po posegu in v naslednjih dneh.

 Zobozdravnik vam bo verjetno predpisal kakšno zdravilo proti bolečinam. Upoštevajte njegova navodila, da bo bolečina čim manjša.

Po vstavitvi implantatov lahko nekaj dni uporabljajte slano ustno vodico, da preprečite razmnoževanje bakterij.

Ohranjajte rano čisto s ščetkanjem zob okoli implantata, da se delci hrane ne morejo zatakniti in povzročiti okužbe.

 

Okrevanje po vstavitvi implantata je pomemben proces, ki zahteva ustrezno nego in pozornost. Pacienti morajo natančno upoštevati navodila svojega zobozdravnika, da zagotovijo dolgoročno uspešnost vstavitve implantata. Z vzdrževanjem pravilne prehrane, dobro ustno higieno, obvladovanjem bolečin in rednimi kontrolnimi pregledi lahko pripomorete k uspešnemu okrevanju in kmalu uživate v udobju, ki vam ga implantati omogočajo.

Tukaj lahko najdete še podrobna navodila, ki jih pošljemo pacientom po posegu vstavitve zobnega vsadka – https://orthodental.si/wp-content/uploads/2023/11/Skrb-za-zobne-vsadke-in-proteticna-dela-na-zobnih-vsadkih.pdf

Vas zanimajo druge tematike o implantatih? Najdete jih tukaj:

5/5 - (12 votes)

Avtor prispevka

Gordana Čižmek

Gordana Čižmek

Gordana Čižmek je ortodontka, podjetnica, mama in ustanoviteljica zobozdravstvenega centra OrthoDental, ki ima ordinacije po vsej Sloveniji. V prostem času rada hodi v hribe, kolesari in sprehaja svojega psa.


keramični implantat
Gordana Čižmek

Keramični implantati

Razmišljate o nadomestitvi manjkajočega zoba? Odkrijte prednosti in slabosti zobnih mostičkov in implantatov v našem blogu. Naš vodnik vam bo pomagal sprejeti informirano odločitev za optimalno ustno zdravje.

PREBERI VEČ »
Scroll to Top