Izraščanje mlečnih zob pri otroku

Kako izraščajo mlečni in stalni zobje pri otrocih

Mlečni zobje ne služijo zgolj za žvečenje hrane, temveč tudi pomagajo pri jasni izgovorjavi in so bistveni za dolgoročno pravilno oblikovanje čeljusti. Zasedajo namreč prostor, ki je kasneje bistven za pravilno izraščenje stalnih zob.

Razvoj mlečnih zob se pod dlesnijo začne že pred rojstvom

Že v prvih tednih po spočetju se začnejo oblikovati temelji za otrokove zobe. Do konca drugega trimesečja nosečnosti so začetne faze razvoja vseh mlečnih zob že skoraj končane, čeprav zobje tedaj še niso vidni, saj so skriti pod dlesnijo.

Kdaj začnejo izraščati prvi mlečni zobje?

Večina staršev nestrpno pričakuje izraščanje prvih mlečnih zob pri svojih malčkih. Običajno prvi mlečni zobje začnejo izraščati v starosti 6 mesecev oziroma do 12 mesecev. Proces izraščanja poteka tako, da najprej izrastejo spodnji srednji sekalci, nato pa postopoma sledijo ostali zobje. Seveda je vsak otrok unikaten, zato tudi izraščanje zob pri vsakem poteka drugače.

Izraščanje mlečnih zob pri otroku

Izraščanje mlečnih zob po mesecih starosti

Na splošno velja, da ima do tretjega leta starosti večina otrok že vseh 20 mlečnih zob.

Izraščanje po mesecih starosti:

 • 6-10 mesecev: spodnji srednji sekalci

 • 10-16 mesecev: zgornji srednji sekalci

 • 17-23 mesecev: zgornji stranski sekalci

 • 23-31 mesecev: spodnji stranski sekalci

 • 25-33 mesecev: prvi molarji (kočniki)

 • 2-3 leta: drugi molarji (kočniki)

Razlike v izraščanju mlečnih zob med deklicami in dečki

Nekatere raziskave kažejo, da mlečni zobje pri deklicah izraščajo nekoliko prej kot pri dečkih. Vendar je ta razlika minimalna in se lahko razlikuje glede na otroka.

Težave in simptomi, povezani z izraščanjem mlečnih zob

Izraščanje mlečnih zob je naravni del otrokovega razvoja, vendar lahko ta proces prinese s seboj številne težave in simptome, ki lahko skrbijo starše in povzročajo nelagodje dojenčku. Čeprav izraščanje zob za mnoge otroke poteka brez težav, se nekateri soočajo z različnimi simptomi.

Izpadel mlačni zob pri otroku

Kdaj vemo, da bodo pokukali prvi mlečni zobje?

Znaki, ki kažejo na prihod mlečnih zob pri dojenčkih, vključujejo:

 • Povečano slinjenje: Dojenčki začnejo proizvajati več sline, ko se jim začnejo prebijati prvi zobki.

 • Grizenje: Otrok lahko začne gristi igrače ali svoje roke zaradi občutka nelagodja v dlesni.

 • Rdeče in otečene dlesni: Del dlesni, kjer zobek prihaja na površje, je lahko rdeč in otečen.

 • Razdražljivost: Nekateri dojenčki postanejo bolj razdražljivi in nemirni.

 • Težave s spanjem: Nelagodje lahko vpliva tudi na dojenčkove spalne navade, zato je mogoče, da bo bolj nemiren ponoči.

 • Odklanjanje hrane: Nelagodje v ustih lahko povzroči, da otrok noče jesti ali piti.

 • Povišana telesna temperatura: Včasih lahko opazimo rahlo povišano telesno temperaturo, vendar je pomembno omeniti, da visoka vročina ni tipičen simptom izraščanja zob.

Kako poskrbeti za lajšanje bolečin in neugodja pri izraščanju zob?

Nelagodnje ob izraščanju zob je le začasno. Otroku lahko ponudite hladne grizalke, ki pomagajo ublažiti bolečino. Preden jih ponudite otroku, jih postavite v hladilnik, vendar pazite, da niso preveč mrzle ali zmrznjene. Tudi nežna masaža dlesni s čistim prstom lahko pomaga lajšati nelagodje. Nekaterim otrokom pomaga tudi grizenje tršega sadja ali zelenjave, ki prav tako poskrbi za nežno masažo dlesni.

Mlečni zobje imajo za otrokov razvoj velik pomen

Mlečni zobje imajo v otrokovem razvoju izjemno pomembno vlogo, saj so potrebni za pravilen govor, oblikovanje obraznih mišic in zagotavljanje prostora za kasnejše stalne zobe. Pravilna postavitev in zdravje mlečnih zob vplivata na samozavest otroka, ko se uči komunicirati in se socializirati s svojimi vrstniki. Poleg tega mlečni zobje igrajo pomembno vlogo pri zagotavljanju, da stalni zobje izrastejo na pravilnem mestu.

Kako pravilno skrbeti za mlečne zobe?

Pravilna skrb za mlečne zobe je ključna za zagotavljanje otrokovega oralnega zdravja in pomaga postaviti dobre temelje za ustno zdravje v prihodnosti. Pravilna skrb za mlečne zobe vključuje dnevno ščetkanje z mehko otroško zobno ščetko in zobno pasto, primerno za otroke, omejevanje sladkih napitkov in prigrizkov ter redne obiske pri zobozdravniku. Pomembno je tudi spodbujanje zdrave prehrane in izogibanje nočnemu hranjenju, saj stalna izpostavljenost mleku ali drugim tekočinam lahko vodi v zobno gnilobo oziroma karies.

Vas zanima kdaj vaš otrok potrebuje plombo? Preberite več.

Ali je treba v primeru težav popravljati tudi mlečne zobe?

V primeru težav, kot so nastanek zobnega kamna, karies, poškodbe zob ali infekcije, je nujno popraviti ali zdraviti mlečne zobe, saj lahko njihova prezgodnja izguba povzroči težave v postavitvi stalnih zob, ortodontske težave ali celo vpliva na razvoj čeljusti. Zobozdravniki poudarjajo pomen ohranjanja zdravja mlečnih zob za zagotavljanje optimalnega zdravja otrok.

Izraščanje stalnih zob pri otrocih.

Kdaj prvič k otroškemu zobozdravniku?

Priporočljivo je, da otroka odpeljete k zobozdravniku okrog njegovega prvega rojstnega dne oziroma prej, če mu izraste že več mlečnih zob, lahko že pri starosti 6 mesecev. Ključnega pomena je, da otroka ustrezno pripravite na prvi obisk. Predstavite mu obisk pri zobozdravniku na pozitiven in razumljiv način.

Namen prvega obiska pri zobozdravniku je predvsem informiranje staršev o pravilni skrbi za ustno higieno. Med pregledom bo zobozdravnik ocenil tudi rast otrokovih mlečnih zob ter vas opozoril o morebitnih neustreznih navadah otroka, kot so sesanje palca, prekomerna uporaba dude ali nezadostno čiščenje zob. Naučil vas bo, kako pravilno pristopiti k negi mlečnih zob.

Prijazen prvi stik z zobozdravniško ambulanto bo otroku pomagal, da bo v prihodnosti brez strahu obiskoval zobozdravnika. Naročite se lahko tukaj – https://orthodental.si/storitve/otrosko-zobozdravstvo/

Izraščanje stalnih zob pri otroku

Izraščanje mlečnih in stalnih zob pri otroku predstavlja pomemben razvojni mejnik v njegovem otroštvu. Ko mlečni zobki začnejo izpadati in jim sledijo močnejši, stalni zobje, to ne prinaša zgolj fizičnih sprememb v otrokovi ustni votlini, temveč tudi vznemirjenje, ponos in občasno nekaj nelagodja.

Kdaj otroku izrastejo prvi stalni zobje?

Otroku prvi stalni zobje začnejo izraščati okoli šestega leta starosti. Najprej izrastejo prvi stalni kočniki, ki se nahajajo za mlečnimi kočniki, sledijo pa jim spodnji in zgornji srednji sekalci. Proces izraščanja stalnih zob se nadaljuje skozi otroštvo in včasih tudi v zgodnjo adolescenco, dokler ne izrastejo vsi stalni zobje. Do starosti 12 let večina mlečnih zob otrokom izpade.

Posebnosti in pomembnost prvih stalnih zob

Prvi stalni zobi niso zgolj nasledniki mlečnih zob, temveč predstavljajo temelj za zdrav in pravilen ugriz. Njihova posebnost je v tem, da rastejo v obdobju, ko se otrokova čeljust še razvija, zato imajo ključno vlogo pri usmerjanju nadaljnje rasti čeljusti. Prav tako so ti zobje najbolj izpostavljeni kariesu, saj ostanejo v ustni votlini vse življenje. V nekaterih primerih je potrebno stalne zobe, predvsem modrostne zobe, tudi odstraniti, saj lahko njihovo izraščanje vpliva na ostale zobe in njihov položaj. Preberite več.

Zavedajte se pomena zgodnje preventive in skrbi za otrokovo ustno zdravje

Pomen zgodnje preventive in skrbi za otrokovo ustno zdravje je izjemno velik, saj postavlja temelje za zdrav nasmeh v celotnem življenju. Skrb za dobro nego mlečnih in stalnih zob od najzgodnejših let otroštva preprečuje nastanek kariesa, vnetij dlesni in drugih težav, ki se lahko razvijejo. Prav tako pa zgodnje usvajanje navade rednega čiščenja zob in obiskov pri zobozdravniku vzgaja otroka v zavedanje o pomembnosti ohranjanja ustnega zdravja, kar lahko vodi do bolj odgovornega odnosa do lastnega zdravja tudi v odrasli dobi.

5/5 - (22 votes)

Avtor prispevka

Gordana Čižmek

Gordana Čižmek

Gordana Čižmek je ortodontka, podjetnica, mama in ustanoviteljica zobozdravstvenega centra OrthoDental, ki ima ordinacije po vsej Sloveniji. V prostem času rada hodi v hribe, kolesari in sprehaja svojega psa.


Scroll to Top