Poseg apikotomija

Apikotomija – vse, kar morate vedeti o posegu za ohranitev zoba

Zdravje in ohranjanje naravnih zob je ključnega pomena za kakovost življenja vsakega posameznika. V zobni ordinaciji OrthoDental se zavedamo, da je vsak zob dragocen in se vsakodnevno trudimo ponuditi najboljše možne rešitve za ohranjanje vašega nasmeha. Ena izmed teh rešitev, ki jo morda še ne poznate, je apikotomija – poseg, ki omogoča ohranitev zoba, ko so druge metode zdravljenja neuspešne.

Poseg apikotomija

Kaj je apikotomija?

Apikotomija je kirurški poseg, ki se izvaja na predelu zobne korenine in je pogosto zadnja možnost, ko klasično zdravljenje zobnega korena ne prinese želenih rezultatov. Ta postopek je namenjen odstranjevanju vnetja na vrhu korena zoba, ki se včasih ne odziva na tradicionalno endodontsko terapijo. Čeprav se morda sliši zahtevno, je apikotomija rutinski poseg, ki se v praksi uporablja že več desetletij.

Kako dolgo traja postopek?

Trajanje apikotomije se lahko razlikuje glede na lokacijo in zapletenost, vendar večina postopkov traja med pol ure do eno uro. Včasih so potrebni dodatni koraki, kar lahko podaljša postopek. V vsakem primeru je ključnega pomena temeljito in natančno delo, saj v nasprotnem primeru lahko pride do poškodbe.

Kdo izvaja apikotomijo in kje?

Apikotomijo običajno izvaja specialist endodontist ali oralni kirurg, saj zahteva dodatno usposabljanje in posebno opremo. Postopek se izvaja v stomatološki ordinaciji ali kliniki, opremljeni za kirurške posege v ustni votlini. V zobni ordinaciji OrthoDental imamo za to nalogo izkušene strokovnjake, ki s pomočjo najsodobnejše tehnologije zagotavljajo, da je vsak postopek apikotomije izveden na najvišjem strokovnem nivoju.

Razlogi za izvedbo apikotomije

Apikotomija pride v poštev tedaj, ko se soočamo s specifičnimi težavami v območju zobne korenine. Čeprav se v stomatologiji vedno najprej poskuša ohraniti naravno strukturo zoba s konvencionalnimi metodami, se v nekaterih primerih zatečemo k apikotomiji kot k zadnji možnosti za ohranitev zoba. Ključni razlogi, zaradi katerih je apikotomija lahko potrebna:

 • Neuspešno endodontsko zdravljenje: Kljub sodobnim tehnikam in orodjem v posegu včasih ne uspemo popolnoma odstraniti vseh bakterij ali vnetnih tkiv iz korenskih kanalov. V takih primerih lahko bakterije povzročijo ponovno vnetje na vrhu korena.

 • Kompleksna anatomija korena: Nekateri zobje imajo zapleteno korensko anatomijo, kot so dodatni korenski kanali, ki jih je težko zaznati ali zdraviti z običajnimi metodami. Apikotomija omogoča neposreden dostop do teh problematičnih območij.

 • Ponovne okužbe po endodontskem zdravljenju: Čeprav je bil poseg prvotno uspešen, se lahko sčasoma razvije ponovna okužba, še posebej, če so bile uporabljene neprimerne tehnike ali materiali za polnjenje.

 • Zlomi ali poškodbe instrumentov: Med endodontskim zdravljenjem lahko pride do zloma instrumenta znotraj korenskega kanala. Če je ta instrument težko ali nemogoče odstraniti z običajnimi sredstvi, lahko apikotomija pomaga pri njegovi odstranitvi.

 • Zunanje komplikacije: Včasih lahko pride do težav zunaj zoba, kot so ciste ali granulomi, ki se razvijejo na vrhu korena in jih je potrebno kirurško odstraniti. Pozorni bodite tudi na mravljinčenje v delu zoba.

Pri OrthoDentalu se zavedamo, da je vsak primer edinstven. Pred odločitvijo za apikotomijo zobozdravnik temeljito pregleda zob in okoliško tkivo ter razmisli o vseh razpoložljivih možnostih.

Težave ob pojavu granuloma

Granulom je benigna, vnetna tvorba, ki se pogosto pojavi na vrhu korena zoba. Običajno je posledica dolgotrajne okužbe v korenskem kanalu, ko bakterije prodrejo v območje okoli korenskega vrha. Granulom lahko povzroči razgradnjo okoliške kosti. Čeprav granulomi sami po sebi pogosto ne povzročajo bolečin, lahko njihova prisotnost vodi v občutljivost ali oteklino v prizadetem območju. Za uspešno zdravljenje sta običajno potrebna odstranitev vnetnega tkivain zdravljenje korenskega kanala, kar poveča možnosti za uspeh.

Vnetna cista: Kaj je to?

Vnetna cista je patološka tvorba, ki se razvije kot posledica kroničnega vnetja, običajno zaradi nezdravljenega ali slabo zdravljenega zobnega korena. Znotraj ciste se nahaja tekočina ali poltrda vsebina, obkrožena pa je s trdnim ovojem. Vnetne ciste lahko povzročajo bolečino, oteklino ali celo razgradnjo okoliške kosti, podobno kot granulom. Čeprav so pogosto asimptomatične, lahko v nekaterih primerih povzročijo resne zaplete. Zdravljenje običajno vključuje kirurško odstranitev ciste in endodontsko zdravljenje prizadetega zoba.

Druge možne težave

Poleg granulomov in vnetnih cist se lahko na korenskem vrhu zoba razvijejo tudi druge patološke spremembe. Te vključujejo abscese, ki so akutne gnojne vnetne tvorbe, prav tako pa je možna poškodba okoliškega tkiva zaradi travme ali neustreznih stomatoloških posegov. Nekatere težave morda ne povzročajo očitnih simptomov, dokler ne napredujejo do določene stopnje. Pomembno se je zavedati, da lahko bolečine čutimo v predelu nosne ali čeljustne votline. Redni zobozdravstveni pregledi so ključni za pravočasno odkrivanje in zdravljenje teh težav, da se preprečijo resnejši zapleti.

Rentgenska slika granuloma

Apikotomija: korak za korakom

Priprava na operativni poseg

Pred postopkom apikotomije se izvede temeljit stomatološki pregled skupaj z rentgenskim slikanjem, da se ocenita prizadeto območje korenskega vrha in okoliško tkivo. Pacientu se predstavijo možne alternative in potencialna tveganja ter koristi postopka. Prav tako se pacientu svetuje, da pred posegom ne je in ne pije vsaj 6 do 8 ur, preden bo opravljen kirurški poseg.

Kirurški poseg in zdravljenje

Na dan operacije se pacientu najprej da lokalna anestezija, da se območje operacije omrtviči. Ko je območje popolnoma otrplo, zobozdravnik naredi majhen rez v dlesni, da razkrije koren zoba in okoliško kost. Nato odstrani vnetni vrh korena skupaj z vsemi patološkimi tvorbami, kot so ciste ali granulomi. V nekaterih primerih se lahko odstrani tudi del korena, še posebej, če je ta zlomljen ali poškodovan. Nato je na vrsti polnitev s posebnim materialom, da se prepreči ponovna okužba. Na koncu se dlesni ponovno zašijejo s kirurškim šivom, ki se običajno odstrani po nekaj dneh.

Kako preveriti uspešnost posega?

Po apikotomiji je ključnega pomena redno spremljanje zob in območja zobne korenine, da se zagotovita uspešno celjenje koreninskega kanala in odsotnost okužbe. To se običajno izvaja z rednimi stomatološkimi pregledi in rentgenskimi slikami. Uspešnost posega je določena z zmanjšanjem simptomov, kot sta bolečina in oteklina, ter s prisotnostjo zdrave kosti okoli korena na rentgenskih slikah. Če se težave ponovijo ali če izkusite motnjo občutka ali mravljinčenje, je morda potrebno dodatno zdravljenje ali nadaljnje posvetovanje.

Pooperativna nega in okrevanje po apikotomiji

Navodila po posegu za boljše okrevanje

Po apikotomijistae izrednega pomena pravilna nega in upoštevanje navodil za hitro okrevanje. Takoj po posegu je priporočljivo počivati in izogibati se napornim aktivnostim teden dni. Pacientom se svetuje, da se izogibajo pitju skozi slamico, kajenju in izpiranju ust vsaj 24 ur po operaciji, saj lahko to podaljša čas celjenja. Včasih se pojavi tudi krvavitev po posegu. Paziti je potrebno na higieno ustne votline s previdnim ščetkanjem in izpiranjem z antibakterijskimi izpiranji, ki jih predpiše zobozdravnik. Morebitne bolečine in otekline je mogoče obvladovati z analgetiki in hladnimi obkladki.

Zdravljenje zobne korenine

Možni zapleti in njihove rešitve

Kot pri vseh kirurških posegih tudi pri apikotomiji obstajajo možni zapleti. Ti vključujejo:

Krvavitev po posegu: Rahla oteklina in krvavitev sta po posegu običajni, vendar če trajata predolgo ali sta izraziti, je potrebno obiskati zobozdravnika.

Okužba: Pri apikotomiji lahko pride do poškodbe. Znaki vključujejo povečano bolečino, oteklino, pordelost ali gnojni izcedek v predelu nosne ali čeljustne votline. V takih primerih je potrebna takojšnja obravnava in so morda potrebni antibiotiki.

Težave s šivi: Če se šivi prehitro razpustijo ali povzročajo nelagodje, morate to nemudoma sporočiti zobozdravniku.

Kako se izogniti komplikacijam in bolje okrevati?

Da bi zmanjšali tveganje za komplikacije po apikotomiji, je dobro upoštevati naslednje napotke:

 • Sledite navodilom zobozdravnika: Strogo upoštevanje pooperativnih navodil je ključnega pomena.

 • Ohranite ustno higieno: Previdno ščetkanje in izpiranje ust z antibakterijskimi raztopinami pomagata preprečevati okužbe.

 • Izogibajte se tobaku: Kajenje upočasni celjenje in povečuje tveganje za okužbe.

 • Omejite telesno aktivnost: Vsaj teden dni po operaciji se izogibajte napornim aktivnostim.

 • Jejte mehko hrano: To zmanjšuje pritisk na operirano območje in preprečuje poškodbe.

 • Obrnite se na zobozdravnika ob prvem znaku težav: Zgodnje odkrivanje in zdravljenje morebitnih zapletov sta ključnega pomena za uspešno okrevanje.

 • Antibiotiki in bolniški dopust po apikotomiji

  Ali so antibiotiki potrebni?

  Po apikotomiji se antibiotiki pogosto predpisujejo kot preventivni ukrep proti okužbam ali ko obstaja sum na prisotnost okužbe. Čeprav je operacija izvedena v sterilnih pogojih, obstaja možnost, da bakterije vstopijo v operativno območje, kar podaljša čas celjenja. Antibiotiki pomagajo zmanjšati tveganje za razvoj pooperativne okužbe, vendar pa niso vedno potrebni – njihovo uporabo mora individualno presoditi zobozdravnik glede na posebne okoliščine in zdravstveno anamnezo pacienta.

  Dolžina in razlogi za bolniški dopust

  Po apikotomiji se pacientom običajno svetuje, naj vzamejo vsaj en do dva dneva bolniškega dopusta, da si omogočijo ustrezno počitek in okrevanje. Čas, potreben za okrevanje, se lahko razlikuje glede na kompleksnost postopka in individualni odziv pacienta. Bolniški dopust je priporočljiv, da se preprečita dodaten stres ali poškodba operiranega območja, zmanjša tveganje za krvavitev in omogoči se telesu, da se osredotoči na celjenje.

  Prednosti in slabosti apikotomije

  Apikotomija je poseg, ki omogoča ohranjanje naravnega zoba. Z uporabo modernih tehnik in opreme se ponaša z visoko stopnjo uspešnosti, kar pomeni, da večini pacientov omogoči dolgoročno ohranitev zoba po posegu. Z uporabo naprednih anestetikov je postopek postanek relativno neboleč, s čimer se zmanjšuje nelagodje za paciente med in po posegu.

  Čeprav se apikotomija šteje za zelo uspešen postopek, prinaša tudi določena tveganja. Kot vsaka kirurška operacija nosi s seboj možnost zapletov, čeprav so ti običajno redki. Kljub temu se nekateri pacienti lahko srečajo s pooperativnimi težavami, kot so bolečina, otekline ali okužbe, poseg pa lahko povzroči tudi prehodno motnjo občutka ali mravljinčenje v delu spodnje ustnice.

  Kakšne so čakalne dobe?

  V nekaterih zdravstvenih sistemih so lahko čakalne dobe zelo dolge, vendar ste pri OrthoDentalu na vrsti takoj, ko to potrebujete. Ponosni smo na kratke čakalne dobe in na to, da vam lahko tudi v nujnih primerih omogočimo hitro naročanje.

  Alternativne možnosti zdravljenja

  Endodontska terapija: Ta postopek vključuje čiščenje, oblikovanje in polnjenje zobnega kanala. Vse informacije, kako poteka poseg, vam poda zobozdravnik.

  Ekstrakcija zoba: V nekaterih primerih, ko je zob preveč poškodovan ali okužen, je morda najboljša rešitev odstranitev zoba, ki jo lahko opravi kirurg.

  Implantati: Če se zob odstrani, se lahko zobna vrzel reši z uporabo zobnih implantatov, ki služijo kot dolgotrajna rešitev za izgubo zoba.

  Mostiček ali proteza: Drugi načini za nadomeščanje izgubljenega zoba vključujejo uporabo mostička ali odstranljive proteze.

  Apikotomija predstavlja pomemben korak v dentalni kirurgiji, saj omogoča ohranjanje zob, ki bi jih sicer bilo morda treba odstraniti. Tako apikotomija predstavlja upanje za mnoge paciente, ki si želijo ohraniti svoj naravni nasmeh. S kombinacijo napredne tehnologije, izkušenj in skrbnega postoperativnega nadzora lahko postopek nudi učinkovite rezultate z minimalnim nelagodjem. Vendar je ključnega pomena, da se pacienti v popolnosti seznanijo s postopkom, njegovimi tveganji in koristmi ter možnimi alternativami, da lahko sprejmejo najboljšo odločitev za svoje zdravje in dobrobit. Pri OrthoDentalu smo vam vedno na voljo, da vam zagotovimo optimalno celjenje in izid zdravljenja koreninskega kanala.

5/5 - (24 votes)

Avtor prispevka

Gordana Čižmek

Gordana Čižmek

Gordana Čižmek je ortodontka, podjetnica, mama in ustanoviteljica zobozdravstvenega centra OrthoDental, ki ima ordinacije po vsej Sloveniji. V prostem času rada hodi v hribe, kolesari in sprehaja svojega psa.


Scroll to Top