Gospodična skriva svoj gummy smile.

Je gingivoplastika edina rešitev za gummy smile?

Gummy smile, gumijast nasmeh ali nasmeh z vidno dlesnijo je stanje, pri katerem se ob nasmehu pokaže večji del dlesni nad zgornjimi zobmi. Mnogi ljudje so zaradi tega stanja zelo nesamozavestni glede svojega videza, zaradi česar iščejo različne načine za izboljšanje estetike svojega nasmeha. Gingivoplastika ali kirurški poseg, ki preoblikuje in skrajša dlesen za bolj uravnotežen nasmeh, je ena izmed popularnih rešitev za to težavo, vendar ni edina, saj obstajajo še druge, manj invazivne metode, ki lahko prav tako učinkovito izboljšajo videz nasmeha z vidno dlesnijo.

Pacientka ima gummy smile.

Vzroki za gummy smile

Razlogi za gummy smile so raznoliki in lahko vključujejo genetske dejavnike, način, kako se zobje in čeljust razvijajo, kot tudi določene zdravstvene razloge. Najpogostejši dejavniki so naslednji:

  • Prekomerna rast dlesni, ki prekriva večji del zob.

  • Kratka zgornja ustnica, ki ob nasmehu razkrije več dlesni.

  • Hiperaktivnost mišic, ki nadzirajo gibanje ustnice, povzroča dvigovanje ustnice višje, kot je običajno.

  • Nepravilno razmerje med dolžino zob in dlesni.

  • Nepravilen položaj zob ali čeljusti.

 

Lasersko preoblikovanje dlesni oziroma gingivoplastika z laserjem

Pri obravnavi estetskih težav nasmeha z vidno dlesnijo se v sodobni zobozdravstveni praksi uporabljata dve glavni rešitvi. Prva je lasersko preoblikovanje dlesni ali gingivoplastika z laserjem. Ta metoda predstavlja nekirurški poseg, ki je še posebej učinkovit v primerih, ko je treba odstraniti le manjšo količino tkiva dlesni. Laserska tehnologija omogoča visoko natančnost in minimalno invazivnost, kar pomeni, da je postopek običajno manj boleč in zagotavlja hitrejše celjenje ter manjše tveganje za okužbe.

Kirurška gingivoplastika

Ko pa je treba odstraniti večjo količino dlesni ali ko so potrebne bolj obsežne prilagoditve, se zatečemo k drugi glavni rešitvi, imenovani kirurška gingvinoplastika. Ta postopek vključuje bolj invazivno kirurško tehniko, ki pa lahko zagotovi občutne izboljšave v estetiki nasmeha. Pri odločitvi med lasersko in kirurško gingivoplastiko je ključno mnenje izkušenega zobnega kirurga, ki lahko oceni, katera metoda je najprimernejša glede na specifične potrebe in cilje pacienta, da bo zagotovila najboljše možne rezultate estetskega zobozdravstva.

Druge metode: zobne luske

Poleg teh dveh osnovnih pristopov so na voljo tudi druge opcije, kot so zobne luske, ortodontska terapija in zobna kiretaža. Zobne luske so tanke keramične ali porcelanaste prevleke, ki se pritrdijo na sprednjo stran zob, s čimer se izboljša njihov videz. Ta metoda je še posebej primerna za paciente, ki želijo hkrati nasloviti barvo, obliko ali velikost zob skupaj z izboljšanjem linije dlesni. Nekoliko lahko pomaga tudi beljenje zob, ki spremeni celosten videz nasmeha.

Ortodontska terapija

Ortodontska terapija ponuja še eno alternativo za izboljšanje nasmeha z vidno dlesnijo, saj lahko s premikanjem zob v optimalnejšo pozicijo dosežemo bolj harmoničen nasmeh brez potrebe po odstranjevanju tkiva dlesni. Ta pristop je lahko idealen za paciente, katerih gummy smile je posledica položaja zob ali čeljustne strukture.

Zobna kiretaža

Zobna kiretaža, postopek čiščenja pod dlesnijo, ki odstranjuje vneto tkivo in izboljšuje zdravje dlesni, lahko prav tako prispeva k bolj estetskemu nasmehu, zlasti v primerih, ko je gummy smile povezan s periodontalnimi težavami. Ta metoda ne le izboljša videz dlesni, ampak tudi spodbuja dolgoročno zdravje ustne votline.

Izbira med temi možnostmi zahteva celovito oceno s strani zobozdravnika ali zobnega kirurga, ki bo upošteval tako estetske želje kot tudi zdravstveno stanje pacienta. S prilagojenim pristopom, ki morda vključuje kombinacijo različnih tehnik, je mogoče doseči optimalne rezultate in zagotoviti, da bo nasmeh ne le lepši, ampak tudi zdrav. Pri OrthoDentalu se vam vedno posvetimo, razložimo vse možnosti, ki so vam na voljo, ter vam odgovorimo na vsa vprašanja, da lahko sprejmete informirano odločitev.

Lahko pomagajo tudi rešitve, kot je botoks?

Posegi na ustnicah, kot so kirurška korekcija ustnic in aplikacija botoksa, predstavljajo dodatne možnosti za tiste, ki si želijo izboljšati estetiko svojega nasmeha. Kirurška korekcija ustnic omogoča spremembo oblike in velikosti ustnic, kar lahko vizualno zmanjša izpostavljenost dlesni pri nasmehu. Botoks, uporabljen v mišicah okoli ust, lahko zmanjša dvig zgornje ustnice, s čimer se pri nasmehu pokaže manj dlesni. Oba posega lahko znatno vplivata na zmanjšanje gummy smile, a je pomembno, da se izvajata pod nadzorom izkušenih strokovnjakov.

Gospodična skriva svoj gummy smile.

Pomembno se je posvetovati s strokovnjakom

Pri izbiri pravega načina zdravljenja za izboljšanje videza gummy smile je ključnega pomena posvetovanje s strokovnjakom. Pri OrthoDentalu uporabljamo najsodobnejše tehnike in tehnologije za doseganje optimalnih rezultatov ter se vam vedno individualno posvetimo. Zagotovili vam bomo po meri prilagojene rešitve, ki ne izboljšajo le estetike nasmeha, temveč tudi prispevajo k boljšemu splošnemu zdravju vaše ustne votline.

Več rešitev za odličen končni rezultat

Gingivoplastika se pogosto priporoča kot učinkovita metoda za zdravljenje preveč dlesni oziroma gummy smile, a ni nujno edina rešitev za ta estetski problem. Obstajajo tudi druge možnosti, kot so ortodontske metode, ki lahko spremenijo položaj zob in čeljusti, zobne krone ter kirurški posegi, ki prilagodijo dolžino zobne krone ali položaj ustnic. Vsaka od teh metod ima svoje prednosti in slabosti, zato je pomembno, da se pacient posvetuje z zobozdravnikom ter skupaj določijo najprimernejši način zdravljenja glede na specifične potrebe in želje posameznika.

Kako sprejeti končno odločitev?

Na koncu je odločitev o zdravljenju gummy smile odvisna od več faktorjev, vključno z vzrokom težave, estetskimi željami pacienta in finančnimi ter časovnimi omejitvami. Gingivoplastika lahko ponudi hitre in vidne rezultate za nekatere paciente, a je ključnega pomena celovit pristop, ki upošteva vse možnosti zdravljenja. S temeljitim razumevanjem vzrokov in skrbnim načrtovanjem je mogoče doseči zadovoljive rezultate, ki izboljšajo nasmeh in samozavest posameznika, ne glede na izbrano metodo zdravljenja.

Vas zanima kaj je gummy smile in kako ga odpraviti? Preberite več – https://orthodental.si/gummy-smile/

5/5 - (16 votes)

Avtor prispevka

Gordana Čižmek

Gordana Čižmek

Gordana Čižmek je ortodontka, podjetnica, mama in ustanoviteljica zobozdravstvenega centra OrthoDental, ki ima ordinacije po vsej Sloveniji. V prostem času rada hodi v hribe, kolesari in sprehaja svojega psa.


Scroll to Top