Afta na ustnici.

Afta – boleča razjeda v ustih ali na jeziku

Afte so boleče razjede v ustni sluznici ali na jeziku in so težava, s katero se je večina izmed nas že kdaj srečala. Gre za majhne, bele ali sivkaste razjede s pordelimi robovi, ki povzročajo nelagodje in bolečino pri vsakodnevnih dejavnostih, kot so govorjenje, prehranjevanje in požiranje. Zaradi tega lahko bistveno vplivajo tudi na našo kakovost življenja. Čeprav afte niso nalezljive in običajno izginejo same od sebe v roku enega do dveh tednov, je razumevanje njihovih vzrokov in načinov zdravljenja zelo pomembno.

Afta na ustnici.

Kaj je afta?

Afte so benigne razjede ustne sluznice, ki se pojavijo na notranji strani ust ali na jeziku. Gre za neprijetne in boleče tvorbe z rdečim in vnetim okoliškim tkivom, ki imajo običajno belo ali sivkasto sredino. Čeprav se afte lahko pojavijo pri ljudeh vseh starosti, so še posebej pogoste med adolescenco in zgodnjo odraslostjo.

Ločimo majhne in velike afte

Med aftami lahko ločimo dve glavni kategoriji glede na njihovo velikost: majhne in velike. Majhne afte so običajno s premerom do 10 mm in se zacelijo brez brazgotinjenja v enem do dveh tednih. Po drugi strani pa so velike afte večje od 10 mm, lahko trajajo tudi več tednov in se pogosto celijo tako, da povzročajo brazgotine. Velike afte so manj pogoste, vendar so bolj boleče in lahko zahtevajo strokovno zdravljenje.

Kje se najpogosteje pojavijo afte?

Afte se lahko pojavijo skoraj kjer koli v ustni votlini, vendar so nekatera mesta bolj nagnjena k njihovi pojavitvi. Najpogosteje jih najdemo na notranji strani ustnic, na dlesni, na mehkem delu neba in na jeziku. Redkeje se lahko pojavijo tudi pod jezikom in na notranji strani lic. Pomembno je vedeti, da se afte ne pojavijo na zunanji strani ustnic – po tem se razlikujejo od drugih vrst razjed, kot so herpes simpleks in virusne razjede.

Včasih se v ustih pojavijo tudi druga vnetja. Eno od njih je zobni absces oziroma gnojno vnetje ob zobu ali v dnesni.

Afta

Simptomi, ki spremljajo afte v ustih

Afte spremlja niz simptomov, ki lahko prizadenejo posameznika na različne načine. Običajno se začne z občutkom pekoče ali pikajoče bolečine na mestu, kjer se bo pojavila afta, še preden je vizualno opazna. Ko se razjeda razvije, se pojavi bela ali sivkasta pika z rdečim obodom. Drugi simptomi, ki se lahko pojavijo skupaj z aftami, vključujejo pordelost, oteklino, pekoč občutek, srbenje in občasno lahko tudi povišano telesno temperaturo ali slabo počutje, še posebej, če so afte obsežne ali številčne.

Kako prepoznati afte v ustih?

Prepoznavanje aft v ustih je običajno precej preprosto zaradi njihovih značilnih lastnosti. Afte enostavno prepoznate po videzu, druga značilnost pa je, da so boleče na dotik in lahko povzročajo nelagodje pri govorjenju ter uživanju hrane ali pijače. Za razliko od razjed, ki jih povzroča virus herpes simpleks, se afte pojavljajo izključno znotraj ustne votline.

Vzroki, zakaj nastanejo afte na jeziku, ustnici ali v ustih

Afte se lahko pojavijo iz različnih razlogov in pogosto je težko določiti en neposreden vzrok njihovega nastanka. Najpogostejši razlogi so naslednji:

 • Hormonske spremembe: Nekatere ženske opažajo pojav aft med menstruacijo, kar kaže na povezavo med hormonskimi nihanji in aftami.

 • Poškodbe v ustih: Trda hrana, grizenje notranje strani ustnice ali agresivno ščetkanje zob lahko povzročijo manjše poškodbe, ki lahko privedejo do nastanka aft.

 • Preobčutljivost na določeno hrano: Nekatera živila, kot so čokolada, agrumi, kava ali oreščki, lahko sprožijo nastanek aft pri posameznikih, ki so nanje občutljivi.

 • Pomanjkanje vitamina B12, železa ali folne kisline: Neuravnotežena prehrana ali določene zdravstvene težave lahko vodijo v pomanjkanje teh vitalnih hranil, kar povečuje tveganje za nastanek aft.

Drugi dejavniki, ki vplivajo na nastanek aft

Nastanek aft ni vedno povezan zgolj z enostavnimi vzroki. Obstajajo različni dejavniki, ki lahko povečajo verjetnost njihovega pojava:

 • Stres: Obdobja povečanega stresa ali tesnobe so pogosto povezana z večjim številom aft.

 • Genetika: Če imajo drugi člani vaše družine težave z aftami, je verjetneje, da jih boste imeli tudi vi.

 • Nekatere bolezni: Bolezni, kot sta celiakija ali Crohnova bolezen, so lahko povezane s pogostejšim nastankom aft.

 • Zdravila: Nekatera zdravila, predvsem tista, ki vplivajo na imunski sistem ali povzročajo suha usta, lahko povečajo tveganje za afto.

Kako se znebiti afte v ustih?

Afte večinoma niso nevarne, vendar so lahko zelo neprijetne in boleče. Kljub temu, da večina aft izgine sama od sebe v enem do dveh tednih, obstajajo metode, ki lahko pospešijo celjenje in ublažijo simptome. Med njimi je tudi sodobna metoda laserskega zdravljenja, ki vam jo zagotovimo v OrthoDentalu. Laserski tretma vam ne pomaga le pri hitrejšemu celjenju afte, ampak tudi zmanjša bolečino in nelagodje.

Kako poskrbeti za zdravljenje in lajšanje simptomov?

Za zdravljenje in lajšanje simptomov, ki jih povzročajo razjede v ustih, obstaja več pristopov. Priporočljivo se je izogibati začinjeni in kisli hrani, ki lahko draži razjede. Ustne vode ali geli, ki vsebujejo antiseptike ali lokalne anestetike, lahko pomagajo pri zmanjševanju bolečine in preprečevanju sekundarne okužbe. Podoben učinek ima lahko tudi izpiranje ustne sluznice s slano vodo. V primeru pogostih ali zelo bolečih aft je priporočljiv obisk zobozdravnika v OrthoDental, kjer vam z laserskim tretmajem pomagamo hitreje zaceliti afte ter zmanjšati bolečino in nelagodje. Gre za inovativno rešitev, ki je idealna za vas, če iščejo takojšnje olajšanje.

Kako preprečiti, da afta sploh nastane v ustni votlini?

Preprečevanje razjede ustne sluznice ni vedno enostavno, saj točni vzroki nastanka še niso popolnoma razjasnjeni. Vendar pa lahko s poznavanjem svojih sprožilcev in z nekaj preventivnimi ukrepi izboljšate svoje možnosti za preprečitev njihovega pojava.

Priporočljivo je upoštevati naslednje korake:

 • Uravnotežena prehrana: Pomanjkanje določenih vitaminov in mineralov lahko poveča tveganje za nastanek aft. Poskrbite za zadosten vnos vitamina B12, železa in folne kisline.

 • Osebna ustna higiena: Redno in nežno ščetkanje zob z mehko zobno ščetko ter uporaba ustnih vodic lahko zmanjša tveganje za poškodbe v ustih in s tem povezane afte.

 • Izogibajte se znanim sprožilcem: Če ste opazili, da določena hrana ali pijača sproži afto, se ji izogibajte.

 • Upravljanje s stresom: Tehnike sproščanja, kot so meditacija, globoko dihanje in telesna vadba, lahko pomagajo zmanjšati tveganje za nastanek aft, ki so posledica stresa.

Razjede ustne sluznice vplivajo na kakovost življenja

Afte ali razjede ustne sluznice so pogost pojav pri ljudeh in večinoma niso nevarne, vendar lahko prinesejo precejšnje nelagodje v ustni votlini in posledično v vsakodnevnem življenju.

Kljub temu, da se jim je včasih težko izogniti, sta lahko skrb za ustno higieno in pravočasno ukrepanje ključna dejavnika, ki vam lahko pomagata pri hitrejšem celjenju. Pomembno je, da znate slišati svoje telo, prepoznate sprožilce in iščete rešitve, ki najbolj ustrezajo vašemu življenjskemu slogu in zdravstvenim potrebam.

Laserski tretma, ki lahko pomaga vaši ustni sluznici

V sodobnem času za obvladovanje in hitro celjenje aft obstajajo tudi zdravstvene rešitve, kot je laserski tretma pri OrthoDentalu. Tako se lahko najhitreje poslovite od dolgotrajnega nelagodja, ki ga povzročajo afte. 

Tako kot afte je podobna nadloga tudi herpes na ustnici. Preberite več.

Vas zanima kaj narediti, če imate slab zadah? Preberite članek – https://orthodental.si/slab-zadah/

5/5 - (16 votes)

Avtor prispevka

Gordana Čižmek

Gordana Čižmek

Gordana Čižmek je ortodontka, podjetnica, mama in ustanoviteljica zobozdravstvenega centra OrthoDental, ki ima ordinacije po vsej Sloveniji. V prostem času rada hodi v hribe, kolesari in sprehaja svojega psa.


Scroll to Top