Totalna zobna proteza

Zobna proteza – popoln nasmeh v kateri koli starosti

Zobna proteza je ena od najboljših možnosti za obnovo nasmeha za ljudi vseh starostnih skupin. Ne glede na to, ali ste mladi in ste izgubili zob zaradi nesreče ali ste starejši in se soočate z naravnimi težavami, povezanimi z zobmi, zobne proteze ponujajo optimalno rešitev.

Prednost je, da so sodobne zobne proteze oblikovane tako, da se popolnoma prilegajo vašim ustom in so videti naravno, kar omogoča, da se počutite udobno in samozavestno v vsaki življenjski situaciji. Pravilno prilegajoča in kakovostna zobna proteza ne izboljša le estetike vašega nasmeha, temveč tudi omogoča nemoteno žvečenje in govor.

Totalna zobna proteza

Pomembnost zobnih protez za kakovost življenja

Zdravi zobje in samozavesten nasmeh imajo velik vpliv na našo samopodobo in način, kako nas vidijo drugi. Čeprav je razlog za nošenje protez pri vsaki osebi drugačen, je njihov vpliv na kakovost življenja univerzalen.

Vzroki za izgubo zob

Vzroki za izgubo zob so številni in raznoliki. Med najpogostejšimi vzroki so karies, parodontalna bolezen, poškodbe (nekatere osebe izgubijo zobe zaradi nesreč ali športnih poškodb), zobna abrazija, torej obraba zob zaradi dejavnikov, kot so brušenje ali stiskanje zob, najpogostejši dejavnik pa je starost. S staranjem se namreč tveganje za izgubo zob povečuje, saj se zobno tkivo sčasoma obrablja in oslabi.

Na kakšen način vam lahko nova proteza pomaga?

Zobna proteza je učinkovita rešitev za ljudi, ki so izgubili enega ali več zob. Prinaša vam sledeče prednosti:

  • Izboljšan videz nasmeha: Proteze obnavljajo izgubljene zobe in prispevajo k lepšemu nasmehu.

  • Funkcionalnost: Pomagajo pri žvečenju hrane, kar vam omogoča boljše zaužitje hranil.

  • Govor: Z izgubo zob se lahko govor posameznika poslabša. Proteze lahko izboljšajo artikulacijo in jasnost govora.

  • Samozavest: Obnova nasmeha z zobno protezo lahko izboljša vašo samopodobo in samozavest.

  • Zaščita preostalih zob: Zobne proteze lahko pomagajo zaščititi preostale zobe pred prekomerno obrabo.

Zobni tehnik izdeluje zobno protezo

Zakaj je kakovostna zobna proteza modra odločitev?

Izguba zob lahko vpliva tako na našo samopodobo kot tudi na kakovost življenja. Nasmeh namreč igra ključno vlogo v naši samopodobi in komunikaciji z drugimi.

Psihološki vpliv izgube zob

Izguba zob ni samo fizična težava; ima tudi globok psihološki vpliv na posameznika. Izguba zob lahko vodi do zmanjšane samozavesti in celo do izogibanja družabnih interakcij. Te občutke sramu in negotovosti lahko dodatno poglobijo pripombe ali vprašanja drugih ljudi.

Kako ponovno pridobiti samozavest?

Ko se posameznik odloči za zobno protezo, ne poskrbi le za estetiko svojega nasmeha, temveč izbere tudi možnost ponovnega odkrivanja sveta brez zadržkov. Sodobne zobne proteze so udobne in dostopne največjemu krogu ljudi.

 

Katera je najboljša zobna proteza?

Ni vsaka zobna proteza primerna za vse, saj je izbira odvisna od številnih individualnih dejavnikov. Mednje sodijo zdravstveno stanje ustne votline, število manjkajočih zob, življenjski slog in finančne možnosti.

Pomen pravilne diagnoze in posvetovanja z zobozdravnikom

Posvetovanje z zobozdravnikom ni pomembno le za pridobitev pravilne diagnoze, temveč tudi za poznavanje različnih vrst protez, njihovih prednosti in slabosti. Zobozdravnik pri OrthoDentalu vam bo svetoval, katera proteza je najprimernejša za vaše potrebe, da boste lahko sprejeli informirano odločitev.

Estetika in funkcionalnost

Pri izbiri zobne proteze se pogosto pojavlja dilema med estetiko in funkcionalnostjo. Zagotovo si želite tako ki bo vizualno privlačna in bo obnovila vaš nasmeh, seveda pa je potrebno misliti tudi na njeno funkcionalnost. Kakovostna zobna proteza mora omogočati učinkovito žvečenje, nemoten govor in mora biti udobna za nošenje v vaših ustih. Najbolje je zaupati izkušenim zobozdravnikom, kot pri OrthoDentalu, kjer razumemo individualne potrebe pacienta in vam lahko priporočamo najbolj optimalne rešitve.

Vrste zobnih protez, ki so vam na voljo

Na voljo so različne vrste zobnih protez, izbira pa je odvisna od vaših potreb in želja, pa tudi od dejanskega oralnega stanja, s katerim se soočate. Med snemne proteze spadajo totalna zobna proteza, delna zobna proteza ter totalna zobna proteza na dveh implantatih, druga možnost pa je fiksna zobna proteza na implantatih, in sicer all on 4 ali all on 6.

Totalna proteza

Totalna snemljiva proteza je rešitev za tiste, ki so izgubili vse zobe. Ne nadomešča samo manjkajočih zob, ampak tudi izgubljene zobne grebene. Po puljenju zob lahko pacientu na njegovo željo izdelamo začasno protezo, ki je v vaših ustih lažje prilagodljiva kot trajna različica. Ko se spremembe v čeljusti ustalijo, kar običajno traja med 6 meseci in enim letom, se lahko izdela trajna proteza ali pa se začasna nadgradi v trajno.

Delna proteza za zobe

Namenjena je nadomeščanju nekaterih izgubljenih zob. Je snemljiva, kar omogoča enostavno čiščenje in vzdrževanje izven ust. Za izdelavo delne proteze zobozdravnik najprej pregleda vašo ustno votlino ter naredi odtis čeljusti, ki je osnova za izdelavo. Ena izmed ključnih prednosti delne proteze je, da ne nadomešča samo manjkajočih zob v ustih, ampak tudi pomaga zagotavljati pravilno lego preostalih zob ter preprečuje njihovo premikanje ali rotacijo.

Snemna zobna proteza na dveh implantatih – zobna proteza a klik

Če se odločite za snemno protezo na dveh implantatih, ali drugače imenovano “zobna proteza na klik”, vam to omogoča boljšo stabilnost in udobje v primerjavi s klasično protezo, saj dva implantata nudita dodatno oporo in zmanjšujeta možnost drsenja ali neprijetnega pritiska na dlesni. Takšna rešitev ne nadomešča samo manjkajočih zob, ampak tudi pomaga zagotavljati pravilno lego preostalih zob ter preprečuje njihovo premikanje ali rotacijo.

Fiksne zobne proteze na implantatih

Zobna proteza na implantatih predstavlja revolucionarno rešitev v svetu stomatologije ter prinaša korenite izboljšave v primerjavi s tradicionalnimi snemljivimi protezami. Takšne proteze so pritrjene na implantate, ki so kirurško vstavljeni v čeljustno kost, kar zagotavlja trajno in stabilno osnovo za protezo. Zobna proteza na implantatih je idealna rešitev za vas, če iščete trajno, udobno in estetsko dovršeno rešitev za nadomeščanje izgubljenih zob.

Zobna proteza na implantatih se imenuje tudi All on 4 ali All on 6. Metoda All on 4 vključuje vstavitev štirih dentalnih implantatov v čeljust, na katere je nato pritrjena popolna zobna proteza. Implantati služijo kot trdna in stabilna osnova za protezo, kar omogoča, da se proteza ne premika in da pacientu omogoča naraven občutek. Podobna je tudi metoda All on 6, pri kateri se v čeljust vstavi šest implantatov namesto štirih. Več implantatov pomeni še večjo stabilnost in moč, kar je v nekaterih primerih lahko boljše za pacienta.

Totalna in delna zobna proteza

5 napotkov za odpravljanje bolečine pri nošenju zobne proteze

Na začetku je lahko nošenje proteze nekoliko neprijetno in se lahko pojavlja bolečina, zato si lahko pomagate z nekaterimi uporabnimi napotki.

Postopen začetek: Če ste pravkar prejeli novo protezo, jo nosite postopoma. Začnite z nekaj urami na dan in postopoma podaljšujte čas nošenja, da se vaše dlesni in usta prilagodijo novemu občutku.

Uporaba posebnih krem: Na trgu so na voljo posebne kreme in geli, ki pomagajo pri boljšem prileganju proteze ter zmanjšujejo drsenje in draženje, ki lahko povzročata bolečino.

Ustna higiena: Redno čiščenje in dezinfekcija proteze ter skrb za dlesni z uporabo mehke zobne ščetke lahko preprečita vnetje dlesni in druge težave, ki lahko povzročajo bolečino.

Izpiranje ust: Izpiranje ust z raztopino soli in tople vode lahko pomaga zmanjšati vnetje in draženje, ki ga povzroča proteza. To je še posebej koristno v prvih dneh nošenja nove proteze.

Prilagoditev proteze: Če proteza ne sede pravilno ali je preveč ohlapna, lahko povzroča draženje in bolečino. Obiščite svojega zobozdravnika, da vam jo prilagodi za boljše prileganje.

Zavedajte se, da bo s časom, potrpežljivostjo in rednim nošenjem proteza postopoma postala del vašega vsakdana. Pomembno je slediti navodilom zobozdravnika, postopoma uvajati različne vrste hrane in po potrebi obiskati zobozdravnika, če so potrebne prilagoditve.

Vzdrževanje vaše zobne proteze

Pravilno vzdrževanje zobne proteze je ključno za njeno dolgo življenjsko dobo in ohranjanje zdravja vaše ustne votline. Redna nega zagotavlja, da proteza ostane čista in funkcionalna, hkrati pa preprečuje morebitne težave z dlesnimi.

Osnove čiščenja in skrbi za vašo protezo

Vsakodnevno čiščenje s posebnim čistilom za proteze ali nežnim milom pomaga odstraniti ostanke hrane, bakterije in zobne obloge, ki se lahko naberejo na njeni površini. Nikoli je ne smete čistiti z zobno pasto ali drugimi abrazivnimi sredstvi, saj lahko povzročijo praske ali poškodbe. Po vsakem obroku je priporočljivo snemljivo zobno protezo sprati pod tekočo vodo, da odstranite morebitne ostanke.

Nasveti za shranjevanje proteze čez noč

Spanje z zobno protezo je odsvetovano. Za ohranitev pravilne oblike vaše proteze je pomembno, da jo pravilno shranjujete čez noč. Ko proteze ne nosite, jo potopite v posebno raztopino ali v čisto vodo, da se ne izsuši. Nikoli je ne shranjujte v vroči vodi, saj lahko to spremeni njeno obliko. Preden jo zjutraj ponovno vstavite, jo temeljito izperite, da odstranite raztopino.

Pomembnost rednih obiskov pri zobozdravniku

Četudi nosite zobno protezo, redni obiski pri zobozdravniku ostajajo nujni. Ta bo preveril prileganje in stanje vaše proteze ter ugotovil morebitne potrebe po popravilu ali prilagoditvah. Prav tako je to priložnost za pregled dlesni in preostalih zob, da se zagotovi njihovo zdravje.

Brušenje delne zobne proteze

Cena zobne proteze pri OrthoDentalu

Pri OrthoDentalu ponujamo različne vrste zobnih protez, prilagojene vašim individualnim potrebam in željam. Cena totalne proteze znaša 1600 evrov, medtem ko delna zobna proteza stane 1250 evrov. Če želite snemljivo totalno protezo na gredi in dveh implantatih, je cena 4000 evrov. Najbolj napredna možnost, fiksna proteza na štirih implantatih (All on 4) vam je na voljo v vrednosti 9000 evrov.

Pri OrthoDentalu uporabljamo le najkakovostnejše materiale, kar zagotavlja optimalno funkcionalnost in dolgo življenjsko dobo vaše zobne proteze. Kljub temu pa sta njena funkcionalnost in trajanje odvisna tudi od pravilne nege in rednih pregledov pri zobozdravniku.

Najpogostejše napake, ki jih ljudje naredijo pri izbiri proteze

Mnogi se odločajo na podlagi cene in ne kakovosti, kar lahko vodi v slabo prileganje in nelagodje. Pri OrthoDentalu se temu izognete, saj vam garantiramo odlično kakovost in izvedbo s strani strokovno podkovanega osebja.

Druga pogosta napaka pa je zanemarjanje redne nege in čiščenja, kar lahko skrajša njeno življenjsko dobo in povzroči težave z dlesnimi.

Inovacije in prihodnost zobnih protez

Tehnološki napredek v dentalni industriji je prinesel revolucionarne spremembe v načinu izdelave zobnih protez. Pri OrthoDentalu smo ponosni, da sledimo najnovejšim trendom in tehnologijam. Za izdelavo protetičnih del uporabljamo najnovejše 3D dentalne skenerje, ki nam zagotavljajo izjemno natančnost in prilagojenost vsaki stranki posebej.

Najnovejše tehnologije in materiali v industriji zobnih protez

Sodobna industrija zobnih protez se usmerja v uporabo visoko kakovostnih in trajnih materialov, ki pacientom omogočajo bolj naraven videz in občutek. Poudarek je na biokompatibilnih materialih, ki se popolnoma prilagajajo ustni votlini in zagotavljajo dolgotrajno udobje.

V prihodnosti lahko pričakujemo še boljše metode vgradnje implantatov z minimalno invazivnimi postopki, kar bo skrajšalo čas okrevanja in povečalo uspešnost posegov.

Kakšno je življenje z zobno protezo?

Življenje z zobno protezo vam omogoči samozavest in svobodo pri vsakdanjih aktivnostih, kot sta žvečenje in govorjenje. Prvih nekaj dni po namestitvi proteze se lahko počutite nekoliko neobičajno, saj se usta in mišice obraza prilagajajo novemu občutku. Sčasoma se večina ljudi popolnoma prilagodi in znova uživa v hrani, smehu in družabnih interakcijah brez občutka nelagodja ali sramu zaradi manjkajočih zob.

Pomen kakovostne zobne proteze

Zdravje ustne votline igra ključno vlogo v splošnem zdravju posameznika, zato lahko s kakovostno zobno protezo drastično izboljšamo kakovost življenja tistih, ki se soočajo s težavami zaradi slabih ali manjkajočih zob.

Pri OrthoDentalu se zavedamo pomena protez za dobrobit naših pacientov. Naša ekipa strokovnjakov poskrbi, da so vse rešitve neposredno prilagojene vašim potrebam. S tem vam ne pomagamo le obnoviti estetike vašega nasmeha, ampak tudi pripomoremo k temu, da ponovno normalno delujete v svojem vsakdanjem življenju. Obisk OrthoDentala je zato vsekakor najboljša odločitev v primerjavi s spoprijemanjem s težavami, ki jih prinašajo slabi ali manjkajoči zobje.

Pacientka dobi zobno protezo
5/5 - (18 votes)

Avtor prispevka

Gordana Čižmek

Gordana Čižmek

Gordana Čižmek je ortodontka, podjetnica, mama in ustanoviteljica zobozdravstvenega centra OrthoDental, ki ima ordinacije po vsej Sloveniji. V prostem času rada hodi v hribe, kolesari in sprehaja svojega psa.


Scroll to Top