Grafično prikazane poškodbe zob

Poškodbe zob – Kaj storiti ob nesreči?

Poškodbe zob, kot je odkrušen zob ali odlomljen zob, so pogost in mnogokrat nepričakovan dogodek v vsakdanjem življenju. Od športnih nezgod do nesreč v domačem okolju je zob lahko izpostavljen različnim vrstam travm, ki lahko povzročijo njegovo razpokanje, lomljenje ali celo zlom zobne krone. Hitro in pravilno ukrepanje v kritičnih trenutkih je odločilnega pomena za dolgoročno uspešnost terapije.

Grafično prikazane poškodbe zob

Kako pogoste so poškodbe zob?

Glede na različne študije se ocenjuje, da do poškodb zob pride pri približno 20-30 % ljudi vsaj enkrat v življenju. Otroci in mladostniki so še posebej dovzetni, saj je med njimi stopnja travmatskih poškodb zob še višja. Kljub temu pa se poškodbe zob pojavljajo pri ljudeh vseh starosti, zato se je dobro seznaniti s pravilnim ukrepanjem.

Glavni vzroki za odlomljen zob

Zlomljen zob in zobne poškodbe lahko izhajajo iz številnih situacij. Med najpogostejšimi vzroki so športne nezgode, kjer pride do neposrednih udarcev v obraz ali nenadnih padcev. Tudi zobozdravstvene težave, kot so karies ali predhodni zobni posegi, lahko oslabijo zob in povečajo njegovo dovzetnost za poškodbe.

Različne vrste poškodb zob

Zobne poškodbe so raznolike in se razlikujejo glede na strukturo, ki je prizadeta, kot tudi glede na resnost poškodbe. Pojavijo se lahko poškodbe obzobnih tkiv ali samega zoba, na primer zbit zob, zlomljen zob ali omajan zob. Vrhunska rešitev za poškodovan zob so zobne luske (pojdi na storitev), ki odpravijo estetske nepravilnosti in povrnejo funkcijo zoba.

Kako ukrepati v primeru izbitega zoba?

Ko zob nepričakovano izpade iz svojega mesta, je takojšnje ukrepanje ključnega pomena za možnost njegove ponovne vsaditve. Priporočljivo je upoštevati naslednje napotke:

Ostanite mirni: Kljub šoku in paniki, ki jo lahko povzroči poškodba zoba, je pomembno, da ostanete mirni in zbrani, saj bo to omogočilo hitro in učinkovito ukrepanje.

Poiščite zob: Ko najdete odlomljen zob, ga primite za krono (del zoba, ki je običajno viden v ustih) in ne za korenino, da ne bi poškodovali občutljivih celic, ki so potrebne za vsaditev.

Nežno očistite zob: Če je zob umazan, ga nežno sperite pod tekočo hladno vodo. Ne drgnite ga ali ne uporabljajte mila. Pomembno je, da odstranite umazanijo, ne da bi poškodovali korenino.

Poskusite ponovno postaviti zob na svoje mesto: Če je to mogoče, nežno potisnite zob nazaj v svojo alveolo (luknjo, iz katere je izpadel). Pazite, da je zob obrnjen pravilno.

Zadržite zob na mestu: Uporabite gazo ali čisti robček, da zob držite na svojem mestu v dlesni.

Če zoba ne morete postaviti nazaj: Če se odlomljen zob ne prilega ali se ga bojite poškodovati, ga shranite v mleku, slini ali posebni raztopini za shranjevanje zob, ki je na voljo v nekaterih lekarnah. Voda ni najboljša izbira, saj lahko poškoduje celice korenine.

Poiščite zobozdravniško pomoč: Nemudoma se odpravite k zobozdravniku ali v urgentno zobozdravniško službo. Čas je ključnega pomena pri ponovni vsaditvi zoba in idealno je, da se to zgodi v eni uri po poškodbi.

Analgetiki: Če doživljate bolečino ali oteklino, lahko jemljete protibolečinska zdravila. Izogibajte se aspirinu, saj lahko povzroči krvavenje.

Izbitje zoba v celoti

To je travmatičen dogodek, ki se lahko pojavi zaradi udarca v obraz, nesreče ali drugih nenadnih sil. Izbitega zoba ni težko prepoznati. Na mestu, kjer je bil, je vidna luknja. Pogosto se pojavi tudi krvavitev. Oseba lahko čuti bolečino ali občutek nelagodja na tem mestu.

Prva pomoč in ukrepi za ohranitev izbitega zoba

Takoj po izbitju zoba je pomembno, da se izognete dotikanju korenine zoba. Če je zob umazan, ga nežno očistite s hladno vodo, ne da bi ga drgnili ali uporabljali katero koli drugo čistilo. Če je mogoče, ga nežno vrnite zob na svoje mesto, sicer pa ga shranite v primernem mediju, kot so v mleko, slina ali posebna raztopina za shranjevanje zob.

Nadaljnja oskrba in zobozdravniška pomoč

Ključnega pomena je, da poiščete zobozdravniško pomoč, najbolje že v eni uri po poškodbi. Vaš zobozdravnik bo pregledal izbiti zob, ocenil njegovo stanje in vam predstavil najboljše možnosti zdravljenja. V nekaterih primerih bodo morda potrebni kirurška vsaditev zoba, zunanja fiksacija ali drugi postopki za zagotovitev stabilnosti zoba, če je ta odlomljen. Da bi preprečili okužbo ali vnetje, vam bo zobozdravnik morda predpisal antibiotike ali druga zdravila.

Odkrušen zob

Poškodbe mlečnih zob

Čeprav so mlečni zobje začasni, je njihova poškodba lahko zaskrbljujoča in zahteva posebno pozornost. Mlečni zobje se razlikujejo od stalnih zob tako po svoji strukturi kot po položaju v čeljusti. Zaradi svoje začasne narave se lahko mlečni zobje poškodujejo drugače kot stalni zobje. Pri poškodbah mlečnih zob je glavna skrb preprečevanje škode na razvijajočih se stalnih zobih pod njimi. Poleg tega se zdravljenje in pristop pri poškodbah mlečnih zob lahko razlikujejo od tistih pri stalnih zobih.

Kako ukrepati ob poškodbi mlečnega zoba?

Ko pride do poškodbe mlečnega zoba, je pomembno, da starši ali skrbniki ostanete mirni in zagotovite ustrezno oskrbo. Najprej preverite, ali je otrok varen in ali ima kakšne druge poškodbe. Nato nežno sperite usta z mrzlo vodo in uporabite čisto gazo ali robček, da nežno pritisnete na območje ter zaustavite morebitno krvavitev. Če je zob izbit v celoti, je priporočljivo, da ga shranite, vendar ga ne vstavite nazaj, saj mlečnih zob ne vstavljamo nazaj v alveolo, saj lahko pri tem poškodujemo zasnovo stalnega zoba. Čim prej poiščite pomoč, saj bo zobozdravnik lahko ocenil stanje in svetoval nadaljnje korake.

Omajan ali premaknjen zob

Po udarcu ali travmi je eden izmed pogostih zapletov omajanje ali premikanje zoba iz njegovega naravnega položaja. Takšne poškodbe niso le boleče, temveč lahko tudi ogrozijo zdravje in funkcijo zoba ter povzročijo dolgotrajne težave, če niso pravilno obravnavane.

Kako prepoznati in ukrepati ob omajanem zobu?

Prepoznate ga tako, da nežno s prstom pritisnete nanj ali ga nežno premaknete naprej in nazaj. Bolečina, nelagodje ali premikanje zoba so jasni znaki, da je zob omajan. Če sumite na poškodbo zoba, je ključnega pomena, da ne poskušate sami zoba postaviti na svoje mesto ali uporabljati sile, ki bi lahko poškodbo še poslabšala.

Tudi če se zdi, da je poškodba blaga ali če bolečina ni intenzivna, je pomembno, da zobozdravnik oceni zob in okoliško tkivo. Zobozdravnik bo lahko s pomočjo rentgenskih slik določil obseg poškodbe, preveril, ali so poškodovane korenine zoba, in predlagal ustrezno zdravljenje. V nekaterih primerih bo morda potrebno zob fiksirati s pomočjo sosednjih zob, da se zagotovi pravilno celjenje.

Poseg po poškodbi zoba

Zlom, odlom ali odkrušitev zobne krone

Zlomi, odlomi in odkrušitve zobne krone so med najpogostejšimi zobnimi poškodbami, ki jih lahko povzročijo nesreče, udarci, žvečenje trde hrane ali celo obraba zob. Te poškodbe se lahko razlikujejo po obsegu in resnosti, vendar v vseh primerih zahtevajo strokoven pristop. Odpravimo jih lahko z dograditvijo zoba.

Odlomljen zob običajno pomeni večji del zoba, ki se je odlomil, kar lahko sega od vidne površine do dela, ki vključuje korenino. Odkrušitev zoba se nanaša na manjše koščke zobne strukture, ki so se odstranili, običajno brez poškodb korenine. Zlomljen zob pa je lahko razpoka ali prelom zobne strukture, ki se lahko razteza po globini zoba, lahko vključuje korenino in v nekaterih primerih morda ne bo takoj vidna.

Kako pravilno ukrepati, če je imate zlomljen zob?

Odlomljen zob je potrebno shraniti na enak način, kot smo opisali, tudi če gre samo za del zoba. poskrbite, da vas čim prej pregleda zobozdravnik, odlomljen del pa shranite v mleku, slini ali specializirani tekočini, ki se dobi v lekarnah.

Preprečevanje poškodb zob

Uporaba ščitnika za zobe

Ščitnik za zobe je nepogrešljiv pripomoček za vse, ki se ukvarjajo s kontaktnimi športi, kot so nogomet, hokej, boks ali borilne veščine. Ta prilagojen pripomoček pomaga blažiti udarce, ki lahko vodijo do poškodb, zlomov ali izbitja zob.

Varnost v prometu

Nesreče v prometu so eden izmed pogostih vzrokov za hude poškodbe zob. Uporaba čelad pri vožnji s kolesom ali motorjem je bistvenega pomena. V avtu je ključen varnostni pas, ki lahko prepreči, da bi oseba v avtomobilu ob trčenju udarila z glavo ob armaturno ploščo ali sedež pred njo.

Bodite previdni pri majhnih otrocih

Majhni otroci so pogosto radovedni in impulzivni, kar povečuje tveganje za padce in udarce. Za zmanjšanje tveganja poškodb zob je priporočljivo zagotoviti varno okolje doma.

Statistika in dejstva o poškodbah zob

Mlajša populacija, zlasti otroci in mladostniki, je zaradi svoje naravne radovednosti, energije in včasih tudi neizkušenosti, pogosto najbolj izpostavljena poškodbam zob. V otroštvu in adolescenci so pogosti vzroki za poškodbe zob padci med igro, športne poškodbe in nesreče na igriščih. Starejši odrasli pa so bolj izpostavljeni poškodbam zaradi padcev v domačem okolju, zmanjšane mobilnosti ali ravnotežja.

Poškodbe zob lahko prizadenejo kogar koli, ne glede na starost ali življenjski slog. Kljub temu, da so na voljo številne informacije in nasveti o ukrepanju ob poškodbi, je ključnega pomena takojšen obisk strokovnjaka.

V zobni ordinaciji OrthoDental se zavedamo pomembnosti hitrega in učinkovitega odziva ob poškodbi zob, zato smo vam na voljo za nujen primer. Uporabljamo najsodobnejšo tehnologijo in metode, s katerimi zagotavljamo odlične rezultate.

5/5 - (24 votes)

Avtor prispevka

Gordana Čižmek

Gordana Čižmek

Gordana Čižmek je ortodontka, podjetnica, mama in ustanoviteljica zobozdravstvenega centra OrthoDental, ki ima ordinacije po vsej Sloveniji. V prostem času rada hodi v hribe, kolesari in sprehaja svojega psa.


Scroll to Top