Pacienta skeli zob med tem ko je mrzel sladoled.

Skelenje zob | Razumevanje občutljivosti in njenih posledic

Ali vas ob vsakem požirku vroče kave ali mrzle limonade preseneti neprijetno skelenje zob? Občutljivost zob je težava, s katero se srečuje marsikdo, a je pogosto niti ne prepoznamo pravilno, dokler ne postane skoraj nevzdržna. To ni le nekaj, s čimer se morate sprijazniti kot del vašega vsakdanjika. Razumevanje vzrokov in znakov občutljivosti zob ter pravilno ukrepanje lahko močno izboljšajo vaše počutje in zdravje vaših zob.

Mlado žensko skeli zob ob pitju tople kave.

Kaj povzroča občutljivost zob?

Vzroki za občutljivost zob so raznoliki in segajo od erozije zobne sklenine, ki je posledica pogostega uživanja kislih pijač in hrane, do umikanja dlesni, ki razkrije korenine zob in jih naredi bolj dovzetne za zunanje vplive. Ne smemo spregledati niti zobnih bolezni, ki lahko prispevajo k občutljivosti.

Še drugi možni vzroki za skelenje zob so naslednji:

  • Bruksizem: Pogosto nezavedno škripanje ali stiskanje zob, ki obrablja sklenino.

  • Kisla hrana in pijača: Citrusi, gazirane pijače in druga kisla živila lahko erodirajo sklenino.

  • Gingivitis: Vnetje dlesni lahko povzroči umikanje dlesni in izpostavitev korenin zob.

  • Zobne razpoke: Majhne razpoke v zobu lahko omogočajo, da dražljaji prodirajo do živca.

Občutljivi zobje – simptomi

Poleg razumevanja vzrokov je pomembno prepoznati simptome, da vas pestijo občutljivi zobje, ki niso omejeni zgolj na bolečino pri uživanju vroče ali mrzle hrane in pijače. Simptomi se lahko pojavijo tudi pri uživanju sladke ali zelo kisle hrane ter celo pri vdihu hladnega zraka. Ta bolečina ni nujno stalna – lahko je prehodna, a kljub temu zelo intenzivna.

Različni tipi bolečine

Simptomi za skelenje zoba so lahko subtilni ali izrazito boleči, kar ljudem pogosto povzroča nelagodje pri vsakdanjih aktivnostih, kot sta prehranjevanje in pitje. Najpogostejši simptom je nenadna, ostra bolečina pri zaužitju hladne ali vroče hrane in pijače, ki lahko sega vse do korenin zoba. Ta občutek ni omejen le na temperature, saj lahko tudi sladka, kisla ali celo zelo začinjena hrana sproži podobne reakcije.

Občutljivost se lahko pojavi občasno ali postane kronična, odvisno od vzroka in stopnje poškodbe zoba ali dlesni. Razumevanje teh simptomov je pomembno za pravočasno obravnavo in preprečevanje nadaljnjih poškodb zob.

Ilustracija anatomije zoba, ki prikazuje zakaj zobje skelijo.

Anatomija zoba in vzroki za občutljivost

Za razumevanje, zakaj zobje postanejo občutljivi, je ključno poznavanje osnovne anatomije zoba. Zob namreč sestavljajo tri glavne plasti: zunanja sklenina, ki je najtrša substanca v telesu in ščiti zob pred vsakodnevnimi obremenitvami, kot je žvečenje. Pod sklenino se nahaja dentin, manj trda plast, ki vsebuje mikroskopske kanalčke, imenovane dentinski tubuli. Če sklenina oslabi ali če se dlesen umakne, ti tubuli postanejo izpostavljeni zunanji stimulaciji, kar lahko vodi do občutka bolečine. V središču zoba je zobna pulpa, ki vsebuje živce in krvne žile, in je tista, ki povzroča intenzivno bolečino, ko je razdražena.

 

Vplivi prehrane na zdravje zob

Prehrana ima neposreden vpliv na zdravje naših zob in dlesni. Hrana in pijača, bogata s sladkorji in kislinami, lahko povzroči demineralizacijo sklenine, kar je postopen proces raztapljanja trde zunanje plasti zoba. To poveča tveganje za razvoj kariesa, pa tudi občutljivost zob, saj tanjša sklenina pomeni manj zaščite za dentin in zobno pulpo. Zato je pomembno omejiti uživanje takšnih živil in pijač ter redno čistiti zobe, da odstranite ostanke hrane in zmanjšate količina kislin v ustih.

Kaj pomaga?

Na drugi strani pa lahko prehrana, bogata s kalcijem, fosforjem in vitaminom D, pomaga krepiti zobno sklenino in prispevati k zdravju dlesni. Mlečni izdelki so odličen vir kalcija, medtem ko se fosfor nahaja v mesu, ribah in oreščkih. Vitamin D, ki pomaga pri absorpciji kalcija, dobimo pa ga s sončno svetlobo in živili, kot so mastne ribe in jajca. Zdrava, uravnotežena prehrana ne koristi le splošnemu zdravju, ampak ima ključno vlogo tudi pri preprečevanju občutljivosti zob in ohranjanju močnih, zdravih zob.

Pacienta skeli zob med tem ko je mrzel sladoled.

Kakšni so preventivni ukrepi?

Osnovni preventivni ukrep je uporaba zobne paste za občutljive zobe, ki lahko pomaga pri zmanjševanju občutljivosti. Dobro je, da vsebuje dovolj fluora. Pomembna sta tudi redno in pravilno ščetkanje zob ter uporaba zobne nitke za odstranjevanje zobnih oblog, ki se naberejo med zobmi in ob dlesnih. Prav tako je pomembno omejiti uživanje hrane in pijače, ki lahko škodujejo zobni sklenini.

Včasih ne gre brez zobozdravnika

Kljub vsem preventivnim ukrepom pa je včasih obisk zobozdravnika neizogiben. Če občutljivost zob postane preveč moteča ali če sumite, da je vzrok za občutljivost globlji, je čas, da poiščete strokovno pomoč. Zobozdravnik bo lahko ugotovil vzrok težav in predlagal ustrezno zdravljenje, ki lahko vključuje profesionalno čiščenje, uporabo posebnih premazov ali zobne posege, kot če je to potrebno.

Zobozdravstveni posegi za zmanjšanje občutljivosti

Ko konzervativni domači ukrepi ne prinesejo želenega olajšanja, lahko zobozdravnik predlaga profesionalne posege. To lahko vključuje aplikacijo fluoridnih gelov v ustno votlino, ki okrepijo sklenino in zmanjšajo dražljaje. V nekaterih primerih predlaga postopke za pokritje izpostavljenih korenin, kot so zalivke ali kirurška recesija dlesni, in v skrajnih primerih celo endodontsko zdravljenje (zdravljenje korenin), če je občutljivost posledica globljih težav z zobom. Ti posegi lahko zagotovijo dolgotrajno rešitev za ljudi, ki trpijo zaradi kronične občutljivosti sklenine.

Vsakodnevni nasveti, kako poskrbeti za občutljive zobe

  • Uporabljajte zobno pasto za občutljive zobe: Izberite zobno pasto, ki je posebej zasnovana za zmanjšanje občutljivosti zob. Te zobne paste vsebujejo sestavine, kot je kalijev nitrat, ki pomagajo blokirati bolečinske signale od zoba do živca, in fluorid za krepitev sklenine ter boljšo ustno higieno.

  • Ščetkanje zob z mehko zobno ščetko: Uporaba mehke zobne ščetke in nežnih, krožnih gibov pri ščetkanju lahko zmanjša obrabo sklenine in dlesni, ki je pogosto vzrok za občutljivost. Izogibajte se agresivnemu ščetkanju, ki lahko poslabša problem, ter skrbite za ustrezno ustno higieno.

  • Izogibajte se kisli in sladki hrani ter pijači: Kisla hrana in pijača (kot so gazirane pijače, citrusi) ter sladkarije lahko erodirajo zobno sklenino. Zmanjšajte uživanje teh živil in si po zaužitju takoj sperite usta z vodo, da nevtralizirate kisline. Prav tako se je dobro izogibati uživanju pretirano mrzle ali vroče hrane in pijače.

  • Nosite ščitnik za zobe, če škripate z zobmi: Bruksizem ali škripanje z zobmi je pogost vzrok za obrabo zob in občutljivost. Nošenje ščitnika za zobe ponoči lahko zaščiti vaše zobe pred dodatno obrabo.

  • Redno obiskujte zobozdravnika: Preventivni zobozdravstveni pregledi in čiščenja lahko zgodaj odkrijejo in obravnavajo težave, ki povzročajo občutljivost. Zobozdravnik vam lahko tudi svetuje dodatne metode in tretmaje za zmanjšanje občutljivosti. 

Olajšajte svoje težave in živite brez bolečin

S pravilnim pristopom in dosledno uporabo vsakodnevnih nasvetov za nego zob lahko zmanjšate skelenje zob in preprečite nadaljnje težave. Pomembno je, da ne zanemarite zgodnjih znakov občutljivosti in ukrepate takoj, ko opazite prve simptome.

Občutljivost zob ni nekaj, s čimer bi se morali sprijazniti kot z neizogibnim delom življenja. Z ustrezno skrbjo in preventivnimi ukrepi lahko znatno izboljšate svoje zobno zdravje in se izognete nelagodju, ki ga povzroča skelenje zob.

5/5 - (18 votes)

Avtor prispevka

Gordana Čižmek

Gordana Čižmek

Gordana Čižmek je ortodontka, podjetnica, mama in ustanoviteljica zobozdravstvenega centra OrthoDental, ki ima ordinacije po vsej Sloveniji. V prostem času rada hodi v hribe, kolesari in sprehaja svojega psa.


Scroll to Top