Pacientka bruksizem rešuje z bruksistično opornico.

Škrtanje z zobmi | Bruksizem | Pogosta, a zapletena težava

Škrtanje z zobmi, medicinsko znano kot bruksizem, je pogosta težava, s katero se soočajo posamezniki vseh starosti. Kot zobozdravniki se pogosto srečujemo s posledicami, ki jih škrtanje z zobmi pušča na zobeh – od obrabe sklenine do zlomov in izgube zob. V nadaljevanju bomo osvetlili problematiko škrtanja z zobmi in postavili temelje za razumevanje te kompleksne težave ter opisali možnosti njegovega odpravljanja.

Pacientka bruksizem rešuje z bruksistično opornico.

Kako razlikujemo bruksizem od običajnega škrtanja?

Škrtanje z zobmi oziroma bruksizem je lahko občasen pojav, ki ne zahteva medicinskega posredovanja. Ključno je prepoznati, kdaj občasno škrtanje preide v stanje, ki ga imenujemo bruksizem. Bruksizem je kronična, pogosto nezavedna navada stiskanja ali drgnjenja zob, ki lahko poteka tako v budnem stanju kot med spanjem. Zdravstveni strokovnjaki ga opredeljujejo na podlagi frekvence, intenzivnosti in posledic za oralno zdravje. Prepoznavanje bruksizma je ključno, saj lahko dolgotrajno škrtanje privede do resnih zobnih poškodb, motenj v delovanju čeljustnega sklepa in drugih zdravstvenih zapletov.

 

Nočno škrtanje je pogosta težava

Medtem ko je dnevno škrtanje pogosto opazno pacientu ali ljudem okoli njega, nočno škrtanje z zobmi običajno ostane neopaženo, dokler ne povzroči resnejših težav. Nočno bruksizem se odvija med spanjem in se pogosto razkrije šele ob pogovoru s partnerjem, ki spi v bližini, ali ob posledicah, ki jih opazi zobozdravnik. Te vključujejo obrabo sklenine, poškodbe zob ali bolečine v čeljusti. Pomembno je, da pacienti, ki so podvrženi nočnemu škrtanju, pridobijo ustrezno pomoč, saj lahko sicer vodi v kronične težave.

Bruksistična opornica na modri podlagi.

Vzroki za škrtanje z zobmi

Stres je eden izmed najpogostejših sprožilcev bruksizma. V hitrem tempu sodobnega življenja so psihološki pritiski pogosto neizogibni in se lahko manifestirajo v obliki fizičnih reakcij, med katerimi je tudi škrtanje z zobmi. Anksioznost, napetost in frustracije so čustvena stanja, ki lahko povečajo verjetnost za pojav bruksizma, zato je pomembno, da se posamezniki naučijo učinkovitih tehnik za obvladovanje stresa, da bi zmanjšali njegovo pogostost in intenzivnost.

Posledice škrtanja na zdravje zob

Pogosto in intenzivno stiskanje zob lahko privede do prekomerne obrabe zobnih površin. To ni samo estetska težava, temveč lahko sčasoma privede do zmanjšanja višine ugriza in oslabitve zobne strukture. Obrabljeni zobje so lahko bolj občutljivi, lahko se pojavijo razpoke in lom zob ter posledično povečana potreba po obsežnejših zobozdravstvenih posegih, kot so prevleke ali celo zobni vsadki. Poleg tega lahko vizualne spremembe, ki so posledica obrabe, vplivajo na samozavest in socialno interakcijo posameznikov.

Glavobol in bolečine v čeljustnem sklepu

Bruksizem ne vpliva samo na zobe, temveč lahko povzroči tudi sekundarne težave, kot so kronični glavoboli in bolečine v čeljustnem sklepu. Dolgotrajno škrtanje in stiskanje zob lahko poškoduje žvečilne mišice obraza in čeljusti, kar lahko celo spremeni način, kako se zobje stikajo med seboj. Te bolečine lahko vplivajo na vsakdanje aktivnosti, kot so žvečenje, govor in celo mimiko obraza.

Strokovna priporočila za zdravljenje bruksizma

Pri zdravljenju bruksizma je eden od prvih korakov zaščita zob in ustne votline. Zobozdravniki pogosto svetujemo uporabo mehkih ščitnikov za zobe ali stabilizacijskih ploščic, ki jih uporabnik nosi ponoči, da se zmanjša neposredni stik med zobnimi površinami. Poleg tega je lahko koristna tudi sprememba življenjskih navad, na primer izogibanje trdim živilom, pravilna hidracija in učenje tehnik sproščanja, ki lahko pomagajo zmanjšati mišično napetost v čeljusti.

Kako deluje bruksistična opornica?

Opornice, ki se uporabljajo pri zdravljenju bruksizma, so oblikovane tako, da fizično ločijo zobne loke in s tem preprečijo škodo, ki bi jo sicer povzročilo drgnjenje zob med seboj. Te opornice je mogoče izdelati po meri, da se popolnoma prilegajo anatomiji pacientovega ugriza, kar zagotavlja udobje in maksimalno učinkovitost. Delovanje opornice je dvojno: poleg zaščite zob pred obrabo opornica pomaga pri razporeditvi pritiska po čeljusti enakomerneje, s čimer se zmanjšuje tudi napetost v mišicah in sklepih. S pravilno uporabo in rednim nadzorom lahko opornica znatno pripomore k izboljšanju simptomov bruksizma in preprečevanju nadaljnje škode. Nekateri bruksistično opornico pogosto zamenjajo za retencijsko folijo, ki jo pacienti nosijo ponoči po ortodontski terapiji. Razlika je ta, da je bruksistična opornica nekoliko debelejša, da lažje prenede močne sile, ki nastanejo med škrtanjem z zobmi.

Strategije za obnovo obrabljenih zob

Obnova obrabljenih zob je pogosto zapleten postopek, ki zahteva individualen pristop. Pri OrthoDentalu vam lahko ponudimo različne učinkovite metode, kot so kompozitne plombe, dograditev zoba ali celo zobne prevleke, ki pomagajo obnoviti funkcijo in estetiko zob.

Premagovanje senzorične občutljivosti

Senzorična občutljivost je pogosta pri ljudeh z obrabljenimi zobmi zaradi bruksizma. Za zmanjšanje občutljivosti vam priporočamo uporabo zobnih past, ki zmanjšujejo občutljivost, in fluridne tretmaje, ki krepijo zobno sklenino. Pomembna sta tudi redno spremljanje in prilagoditev oralne higiene, da preprečite nadaljnje poškodbe zob.

Izdelava bruksistične opornice v zobotehničnem laboratoriju.

Kakšni sta preventiva in samopomoč pri bruksizmu?

Stres je eden glavnih sprožilcev za bruksizem, zato je obvladovanje stresa ključno pri preventivi in samopomoči. Nekateri učinkoviti pristopi vključujejo tehnike sproščanja, redno telesno vadbo, ustvarjanje rutine pred spanjem ter omejitev kofeina in alkohola. Redni zobozdravstveni pregledi so ključni za zgodnje odkrivanje in zdravljenje bruksizma.

 

Kako vam pri OrthoDentalu pomagamo?

Bruksizem ali škripanje z zobmi je večplasten problem, ki zahteva celostni pristop k obravnavi. Z odgovornim spremljanjem, prilagojenimi preventivnimi ukrepi in sodobnimi zdravljenji si prizadevamo zmanjšati vpliv te pogoste težave na življenje naših pacientov.

  • Ocenimo stopnjo obrabe zob: Redno spremljanje lahko prepreči hujše poškodbe.

  • Nudimo profesionalno čiščenje: Odstranjevanje zobnih oblog in tartarja zmanjša možnost vnetij in bolezni, ki bi lahko poslabšale bruksizem.

  • Priporočamo ustrezno zobozdravstveno nego: Glede na vašo konkretno situacijo vam predlagamo optimalne zobozdravstvene rešitve.

Verjamemo, da je uspeh zdravljenja bruksizma možen le s tesnim sodelovanjem med zobozdravnikom in pacientom. V OrthoDentalu vas podpremo na vsakem koraku poti do boljšega oralnega zdravja.

5/5 - (16 votes)

Avtor prispevka

Gordana Čižmek

Gordana Čižmek

Gordana Čižmek je ortodontka, podjetnica, mama in ustanoviteljica zobozdravstvenega centra OrthoDental, ki ima ordinacije po vsej Sloveniji. V prostem času rada hodi v hribe, kolesari in sprehaja svojega psa.


Scroll to Top