Retencijska žička na notranji strani zob.

Retencija | Ohranjanje položaja zob po ortodontski terapiji.

Retencija zob oz.skrb za ohranjanje doseženega položaja zob ni ločena od ortodontske terapije, ampak je njen sestavni del. Po uspešno zaključeni poravnavi zob z izdelavo in rednim nošenjem retencijseke žičke in retencijskega aparata poskrbimo, da ohranimo dosežen položaj zob in kolikor je le mogoče zmanjšamo verjetnost ponovnega pojava nepravilnosti. Z rednim nošenjem retencije in upoštevanjem navodil ortodonta poskrbimo, da bo lep nasmeh ostal za vedno.

 

Zobje se vse živjenje premikajo, zato skrb za ohranjanje lepega nasmeha naloga za vse življenje.

Retencijska žička na notranji strani zob.

Kaj, bolj natančno, se zgodi po odstranitvi aparata?

 

Na koncu ortodontskega zdravljenja pacienta fotografiramo, naredimo 3D sliko zobnih lokov (sken) in na ta način zabeležimo z ortodontskim zdravljenjem doseženo stanje. Pacientu predstavimo zanj najprimerjenši način ohranjanja pridobljenega stanja, retencijo. Sledita še dva obiska, ko na notranjo stran sekalcev namestimo retencijsko žičko in vstavimo retencijsko foljo. Navadno se odločimo za namestitev retencijske žičke in retencijske folije in se tako z dvema mehanizmoma »borimo« proti morebitnim ponovnim premikom zob. Pacientu predstavimo protokol nošenja retencijske folije in na kaj mora biti v fazi retencije pozoren. Dogovorimo se za prihodnje obiske, ko bomo spremljali stabilnost dosežnega stanja.

Odstranitev zobnega aparata pri ortodontu.

Retencijska žička-fiksna retencija

Retencijska žička oz. retencijski lok je kos kovinske žičke, ki je pritrjena na notranji strani zgornjih in spodnjih sprednjih zob. Namenjena je preprečevanju premika zob vidnega področja po končni poravnavi zob. Prilepimo jo z materialom za izdelavo zalivk na očiščene površine notranjih ploskev sekalcev. V primeru, da so na zadnjih ploskvah zob obloge ali zobni kamen, jih predhodno odstranimo.

Prednost retencijske žice

Glavna prednost retencijske žičke je, da je fiksno nameščena na zobe, zato vam bi potrebno skrbeti, da bi jo pozabili namestiti na zobe in tako ves čas ohranja pridobljeni položaj zob.

Retencijska žička se lahko odstrani in po potrebi ponovno namesti.
Praviloma je v spodnjem zobnem loku nameščena na zobe od levega do desnega podočnika, v zgornjem zobnem loku pa je le na sekalcih, da ne moti griza. Retencijsko žico je priporočljivo obdržati v ustni votlini vse življenje.

Retencijska folija – snemna retencija

Retencijske folija je kot tanka prozorna oblekca, ki posnema obliko zob in se jim popolnoma prilega. Ohranja položaj zob in obliko zobnega loka po zaključeni ortodontski terapiji in poravnavi zob. Navadno jo naredimo za zgornji zobni lok.

Po zaključeni ortodontski terapiji jo za ohranjanje došeženega stanja nameščamo na zobe v nočnem času po navodilih ortodonta.

Koliko časa ostane na zobeh nameščena retencijska žička?

Zobje se vse življenje premikajo zato svetujemo, da ostane retencijska žička nameščena na zobeh vse življenje. Če se zaradi lažjega vzdrževanje ustne higiene ali drugih razlogov ne odločite za namestitev retencijske žičke je res pomembno, da skrbno in vsakodnevno na zobe nameščate retencijsko folijo.

Ali moram kljub retencijski žički na zobe nameščati retencijsko folijo?

Ja. Zobje se vse vse življenje premikajo in v zobnem loku potujejo proti sredini. Pomembno je, da po zaključemo ortodontski obravnavi kar se da zmanjšamo verjetnost teh premikov. Z nameščeno retencijko žičko in rednim nameščanjem retencijske folije po navodilih ortodonta možnost poslabšanja stanja zaradi premikov zob kar se da zmanjšamo.

Navodila ortodonta za nošenje retencijske folije

Po zaključeni poravnani zob z ortodontskim aparatom je pomembno, da vsak večer na zobe namestimo retencijsko folijo. Kadar so bili premiki zob med ortodontsko obravnavo veliki stroka priporoča nekaj mesecev po zaključeni poravnavi zob vsaj 8 ur (med spanjem) v dnevu nameščeno retencijsko folijo. Več seveda ni prepovedano, manj pa ni priporočljivo, saj je takoj po zaključeni ortodontski terapiji večja verjetnost ponovnih premikov zob.

Z leti se zobje v novem položaju stabilizirajo in lahko količino ur nameščanja retencijske folije zmanjšamo. Svetujemo, da drugo leto po zaključeni ortodontski obravnavi retencijsko folijo na zobe namestite vsako drugo noč, tretje leto 2x tedensko ponoči. Vendar je tudi po več letih pomembno, da nekajkrat tedensko ponoči namestite retencijsko folijo na zobe. Če je retencijska folija lahko vstavljiva je to znak, da je doseženo stanje že precej stabilno. Če imate občutek, da retencijsko folijo tesno namestite na zobe, je smiselno, da čas, ko imate retencijsko folijo nameščeno na zobeh, povečate, saj zobje še vedno težijo z premikom.

Skrb za ohranjanje doseženega položaja zob je izziv za vse življenje.

Retencijska folija pri ortodontu.

Kaj se zgodi če ne nosite retencije?

Zobje so živo tkivo in se premikajo vse življenje. Vlakna, ki pričvrščajo zob v zobnico imajo težnjo, da vlečejo zob v položaj, kakršen je bil pred začetkom ortodontskega zdravljenja (recidiv). Verjetnost pojava recidiva je večja prvih 12 mesecev po odstranitvi zobnega aparata. Če ne nosite retencije se zobje počasi pomikajo v stanje, kot je bilo pred ortodontsko terapijo. Tako je bil ves trud, ki ste ga vložili v lepši in bolj samozavestne nasmeh, zamanj.

Kako skrbimo za retencijsko žičko in retencijsko folijo?

1. Kako skrbim za retencijsko žičko?

Retencijska žička je na zobe »prilepljena« z materialom za izdelavo zalivk. Za trajnost vezi med žičko in zobom lahko poskrbimo tako, da smo previdni pri grizenju trše hrane kot so oreščki, kot so lešniki, mandlji, arašidi, pokovka. Zakaj ravno pokovka? Ne zaradi slabega glasu, ki se širi o njeni potencialni nevarnosti za zdravje, ampak zgolj zaradi mehanskih lastnosti. Več ali manj je na otip mehka, v sredini pa najdemo trde delce in ko ugriznemo vanjo kar naenkrat postane trda in povzroči težavo…žička se odlepi. Zakaj se nikoli ne poškoduje pokovka 😉?

2. Higiena pri retencijski žički

Da bomo površine zob ob retencijski žički res natančno in učinkovito čistili, ob uporabi zobne ščetke svetujemo tudi vsakodnevno uporabo medzobnih krtačk in čopaste zobne krtačke.

V področju sprednjih zob, kjer je na notranji površini zob nameščena retencijska žička, čiščenje medzobnih prostorov z zobno nitko na način, ki smo ga vajeni sicer. Ni mogoče Zato si pomagamu z drugimi pripomočki.

Medzobne ščetke  so učinkovite, nežne in z njimi natančno očistimo medzobni prostor med retencijsko žičko in dlesnijo. Pri izbiri ustrezne velikosti medzobne krtačke za vsak medzobni prostor nam lahko pomaga zobozdravnik.

Uporabimo lahko tudi zobno nitko, ki je narezana na konce in ima na eni strani trši konec, ki ga vdanemo v medzobni prostor in medzobni prostor s kosmatim delom očistimo. Vendar je po naših iskušnjah v tem primeru enostavnejša uporaba medzobnih krtačk.

Čopasta krtačka očisti tudi manjša podvisna mesta ob retencijski žički.

Z njimi lažje očistimo žičko ter najmanjše medzobne prostore.

Z vzdrževanjem odlične ustne higiene tudi v predelu nameščene retencijske žice ohranjamo zdravje zob in obzobnih tkiv in tako poskrbimo, da bodo zobje zdravi in čvrsti dolgo kvalitetno opravljali svojo funkcijo.

3. Čiščenje retencijske folije

Retencijsko folijo redno očistimo, najbolje takrat, ko si umijemo zobe. Očistimo jo s hladno vodo, zobno ščetko in milom, z zunanje in notranje strani. Uporabimo manjšo zobno ščetko. Pri čiščenju je treba paziti, da je ne stisnemo, saj se lahko pri tem deformira ali poškoduje.

Občasno svetujemo, da retencijsko folijo dezinficiramo v raztopini za čiščenje zobnih protez ali zobnih aparatov.

4. Na kaj moramo biti še posebej pozorni?

Pozorni smo, če se retencijska žička s katerega zoba odlepi. V tem primeru se čimprej dogovorimo za obisk ortodonta, ki bo žičko ponovno pričvrstil na zobe.

Retencijske folije nikoli ne zavijajte v prtiček ali robček, ne odlagajte je na mizo. Lahko jo po pomoti vržete v smeti. Ne pospravljajte je v žep, saj se lahko zlomi ali izgubi. Kadar retencijske folije nimate nameščene na zobeh, jo pospravite v škatlico ali lonček z vodo.

5. Ali sta retencijske žička in retencijske folija moteči?

Retencijsko folijo morda dan ali dva čutite kot nekaj novega v ustih. Potem se nanjo navadite in je popolnoma nemoteča.

Ker je za vami zaključeno ortodontsko zdravljenje in poravnava zob z nevidnim aparatom Invisalign, je nameščanje retencijske folije preko noči za vas »šala mala«, saj so vam občutki pri tem že poznani in domači.

Redne kontrole po zaključeni ortodontski obravnavi so zelo pomembne

Po zaključeni aktivni ortodontski obravnavi se z ortodontom občasno dogovorite za kontrolne obiske. Navadno po treh, šestih mesecih in nadalje enkrat letno oziroma po potrebi v primeru težav (npr. odlepljena retencijske žička, retencijske folija se ne prilega,…). Ortodont preveri stabilnost doseženega rezultata, ali je retencijska folija pričvrščena na zobe in če se retencijska folija tesno prilega.

Prva pomoč pri težavah z retencijsko žičko ali retencijsko folijo, ko ste na dopustu

Če se odlepi retencijski žični lok na enem mestu, ga skušajte ohraniti delno nameščenega na zobeh. Ob vrnitvi domov nas pokličite, da se dogovorimo za termin in retencijski lok ponovno prilepimo. Če se popolnoma odlepi, ga shranite in na pregled prinesite s seboj. Če vas zbada v jezik, si pomagajte z voskom ali pa ga poskušajte odščipniti s ščipalkami za nohte.

Če se retencijska folija zlomi jo shranite in nas pokličite, da se dogovorimo za ponovni obisk, ob katerem bomo ponovno naredili odtis in izdelali novo retencijsko folijo.

Vas zanima razlika med retencijsko folijo in bruksistično opornico? Preberite več – https://orthodental.si/bruksizem-skrtanje-z-zobmi/

Če trenutno nosite Invisalign in vas zanimajo še bolj natančna navodila o retenciji, jih lahko najdete tukaj – https://orthodental.si/wp-content/uploads/2023/11/Priporocila-o-ohranjanju-stanja-po-ortodontski-terapiji.pdf

5/5 - (7 votes)

Avtor prispevka

Gordana Čižmek

Gordana Čižmek

Gordana Čižmek je ortodontka, podjetnica, mama in ustanoviteljica zobozdravstvenega centra OrthoDental, ki ima ordinacije po vsej Sloveniji. V prostem času rada hodi v hribe, kolesari in sprehaja svojega psa.


Gordana Čižmek

Različni tipi zobnih implantatov

Zobni implantati so postali priljubljeni nadomestek manjkajočih zob zaradi njihove učinkovitosti in trajnosti. Vendar pa obstaja več vrst implantatov, ki jih je mogoče uporabiti za reševanje različnih zobnih težav.

PREBERI VEČ »
Scroll to Top