Navodila za uspešno Invisalign terapijo

Čestitamo, postali ste nov lastnik Invisalign nevidnega zobnega aparata. To je prvi korak k ravnim zobem in lepšemu nasmehu. Za kar najbolj uspešno in hitro doseganje rezultatov smo za vas pripravili nekaj napotkov glede uporabe Invisalign poravnalnikov ter odgovore na vaša vprašanja.

Čepki na zobe (bele pikice)

Na začetku ortodontskega zdravljenja vam ortodont na zobe namesti čepke, ki jih po zdravljenju tudi odstrani. Tako nameščanje kot tudi odstranjevanje teh nastavkov oziroma čepkov ne boli, niti na zobu ne pusti nobenih posledic.

V nekaterih primerih se glede na stanje zobovja in zahtevnost obsega zdravljenja na sedmice namestijo tudi keramične ploščice, na katere se kasneje pritrdijo gumice, ki sam proces zdravljenja še pohitrijo. Vsa navodila vam preda vaš ortodont.

Namestitev zobnega aparata

Dobra novica je, da je Invisalign razmeroma enostavno namestiti v usta, če upoštevate nekaj preprostih korakov. Najprej se prepričajte, da imate čiste roke, preden začnete rokovati s poravnalniki. Nato vzemite zgornji poravnalnik in ga položite na zobe. Ko je poravnalnik nameščen, ga z jezikom potisnite proti nebu. Nato vzemite spodnji poravnalnik in naredite enako. Nazadnje s prsti potisnite poravnalnika skupaj, dokler se ne zaskočita. Z malo vaje bi boste namestitev hitro in enostavno obvladali.

Pomembno! NE zagrizite v poravnalnike, da bi jih spravili v ustrezen položaj. To jih lahko poškoduje. 

Koliko časa dnevno moram nositi opornice?

Za uspešno in čim hitrejšo poravnavanje zob v želeni položaj je pomembno, da poravnalnike nosite 22 ur na dan. Invisalign je torej potrebno nositi tudi ponoči med spanjem. Preostali čas dneva je namenjen prehranjevanju, ko morate Invisalign obvezno odstraniti, ter skrbi za ustno higieno, ščetkanje, nitkanje zob ter čiščenje samih poravnalnikov. Bodite pozorni, da resnično nosite Invisalign predvideno število ur, saj boste le tako skrbeli za napredovanje terapije ter prišli do želenih rezultatov in čudovitega nasmeha.

 

Zobne opornice nosite vedno, razen med prehranjevanjem in umivanjem zob

Kdaj opornice odstraniti?

Poravnalnike je potrebno nujno odstraniti pri naslednjih aktivnostih:

Pri prehranjevanju: pomembno je, da poravnalnike odstranite, preden jeste ali pijete kar koli drugega kot vodo. V nasprotnem primeru se lahko delci hrane ujamejo med nastavke za poravnalnike in zobe, kar vodi do kariesa. 

Pri ščetkanju: pomembno je, da zobe dosledno ščetkate in uporabite zobno nitko, preden ponovno namestite poravnalnike. V nasprotnem primeru se lahko zobne obloge in bakterije naberejo na zobeh in povzročijo bolezni dlesni. 

Ob pitju tekočin razen vode: različne pijače lahko obarvajo Invisalign poravnalnike, zato bodite pozorni, da jih ob uživanju tovrstnih napitkov vedno odstranite, nato pa operete zobe in izplaknete ustno votlino.

Če se uporablja v skladu z navodili, je Invisalign varen in učinkovit način za ravnanje zob.

Ali se lahko prehranjuje s poravnalniki v ustih?

Ne, ob hranjenju je priporočljivo Invisalign odstraniti. Vsaka hrana lahko namreč Invisalign obarva ali ga poškoduje. Pred vsakim obrokom je potrebno poravnalnike sneti in jih po njem spet namestiti. Voda pa je dovoljena v neomejenih količinah tudi med nošenjem.

Kdaj je čas za novo opornico?

Invisalign deluje tako, da uporabnik poravnalnike menja na 1 do 2 tedna skladno z navodili, ki vam jih poda vaš ortodont. Postopek nošenja je enostaven, neboleč in učinkovit. Na pregled k vašemu ortodontu se oglasite vsakih 7 do 10 tednov.

Potek premikanja zob

Ortodontsko zdravljenje z Invisalign poteka različno dolgo glede na stanje zob in zahtevnost zdravljenja. Invisalign deluje tako, da poravnalniki nežno pritiskajo na zobe in jih postopoma premikajo v želeni položaj. Ko zdravljenje napreduje, postajajo poravnalniki ali opornice vedno bolj tesni, da lahko v čim krajšem času dosežete želene rezultate. Občasno se zgodi, da neizrasli modrostni zobje ovirajo ortodontsko zdravljenje. Naša ortodontska Gordana Čižmek vam bo svetovala, v katerih primerih jih je smiselno odstraniti.

 

Potek premikanja zob

Koliko časa traja, da bodo moji zobje ravni?

Običajno je ortodontsko zdravljenje z Invisalign uspešno zaključeno v 9 do 15 mesecih. Dejanski čas zdravljenja je odvisen od začetnega stanja vaših zob in zahtevnosti obravnave. 

Pri odločitvi za Invisalign pa je nujno, da za doseganje uspehov in želenega končnega rezultata poravnalnike dosledno nosite vsak dan 22 ur, kot določi vaš ortodont. 

Kaj narediti če vas med nošenjem Invisaligna začnejo skeleti zobje? Preberite več tukaj – https://orthodental.si/skelenje-zob/

Kdaj opazim prve rezultate? 

Premiki pri uporabi Invisalign so hitrejši od klasičnega fiksnega zobnega aparata. Prve rezultate boste predvidoma opazili že po dveh ali treh mesecih nošenja.

Shranjevanje zobnega aparata

Dobro je pri roki imeti škatlo za shranjevanje Invisalign poravnalnikov. Pred jedjo jih shranite v škatlo, da se ne morejo poškodovati ali izgubiti. Po obroku dobro sperite tako zobe kot poravnalnike ter jih ponovno vstavite na zobe. Odsvetujemo zavijanje v prtiček, saj se lahko poravnalniki v tem primeru hitreje poškodujejo ali izgubijo.

 

Shranjevanje aparata

Kako sneti Invisalign?

Za snemanje Invisalign poravnalnikov si vzemite čas. 

1. Na eni strani ust s konico prsta na notranji strani zadnjega kočnika počasi potegnite poravnalnik iz kočnikov.

2. Ta postopek ponovite na drugi strani ust, preden poskušate popolnoma odstraniti poravnalnik.

3. Ko poravnalnik ločite od kočnikov na obeh straneh ust, ga počasi odmikajte in s konicami prstov nežno dvignite poravnalnik stran od zob.

Opombe:

• Poravnalnik takoj sperite z vodo, otresite odvečno vodo in ga shranite v zaščitno škatlico.

• Da bi preprečili poškodbe poravnalnikov, se izogibajte nepotrebnemu odstranjevanju.

• Bodite previdni pri odstranjevanju poravnalnikov, še posebej, če uporabljate več nastavkov.

Ne uporabljajte prekomerne sile za upogibanje ali zvijanje poravnalnika, da bi ga odstranili. 

NE uporabljajte ostrih predmetov za odstranjevanje poravnalnikov.

Ste izgubili Invisalign, ali pa se vam je polomil?

V primeru izgube ali zloma poravnalnika takoj obvestite svojega ortodonta. Ta vam bo verjetno naročil, da takoj začnete nositi zadnji ali naslednji komplet poravnalnikov. Morda pa vam bo predlagal, da se oglasite po nov komplet poravnalnikov, ki bo nadomestil tiste, ki ste jih pravkar izgubili.

Kam s starimi poravnalniki?

Stare poravnalnike lahko vržete v smeti, med plastiko. Priporočamo vam, da si zadnje poravnalnike vedno shranite, saj jih lahko uporabite v skrajni sili, če se vam obstoječi poškodujejo. V vsakem primeru je potrebno o morebitnih težavah ali poškodbi poravnalnikov obvestiti ortodonta, ki vam bo podal ustrezna navodila.

Kako očistiti Invisalign?

Pred rokovanjem s poravnalniki si temeljito umijte roke z milom in vodo.

1. Očistite poravnalnike pred vsakim vstavljanjem. Uporabite zobno ščetko z mehkimi ščetinami z vodo in majhno količino zobne paste. Zunanjost poravnalnikov boste morda najlažje očistili tako, da jih ščetkate, ko so še na vaših zobeh, nato pa jih odstranite, da očistite notranje površine.

Opomba: Po vsakem čiščenju ne pozabite temeljito sprati vsakega poravnalnika z vodo. Priporočamo tudi, da enkrat tedensko ali po potrebi uporabite izdelke za čiščenje poravnalnikov Invisalign.

Pomembno! 

NE uporabljajte čistil za zobne proteze za čiščenje poravnalnikov. NE namakajte jih v ustno vodico. Ti izdelki lahko poškodujejo površino poravnalnika, kar povzroči, da postane motna in bolj vidno.

Kdaj se dogovoriti za izredni termin pri ortodontu?

Običajno ortodonta obiskujete na 7 do 10 tednov. Za izredni termin se je smiselno dogovoriti, če občutite nenavadne bolečine ob uporabi poravnalnikov ali če se vam poškodujejo čepki, pritrjeni na zobeh.

Odsvetujemo vam

Ob uporabi Invisalign je pomembno, da skrbite za svoje zobe in poravnalnike. Izogibajte se uživanju lepljive ali trde hrane, saj lahko poškoduje poravnalnike. 

Prav tako si morate umiti zobe po vsakem obroku in redno uporabljati zobno nitko. 

Pomembno je tudi, da se izogibate pitju kofeinskih pijač, saj lahko povzročijo zabarvanje poravnalnikov. 

Poleg tega se je priporočljivo izogibati kajenju, saj lahko prav tako povzroči obarvanost poravnalnikov. 

Izogibajte se kontaktnim športom ali udeležbi v drugih dejavnostih, zaradi katerih bi lahko bili vaši poravnalniki v nevarnosti, da se poškodujejo ali izgubijo. 

Z upoštevanjem teh preprostih nasvetov lahko brez težav uživate v prednostih Invisalign poravnalnikov ter v kratkem času pridete do lepega nasmeha.

Vas zanima kakšna je cena Invisalign aparata? Preberite več v članku na povezavi.

4.9/5 - (15 votes)

Avtor prispevka

Gordana Čižmek

Gordana Čižmek

Gordana Čižmek je ortodontka, podjetnica, mama in ustanoviteljica zobozdravstvenega centra OrthoDental, ki ima ordinacije po vsej Sloveniji. V prostem času rada hodi v hribe, kolesari in sprehaja svojega psa.


Scroll to Top