Ortodont in čakalne dobe? Vse kar morate vedeti!

Vas zanima koliko časa v Sloveniji otroci, ki so napoteni k ortodontu čakajo na prvi pregled in zdravljenje z zobnim aparatom? Potem ste na pravem mestu! Vse informacije in nasvete, kako zmanjšati čakalne dobe se izogniti čakalnim vrstam, si lahko preberete v nadaljevanju.

Kakšne so povprečne čakalne dobe za otroka, ki ga je zobozdravnik napotil k ortodontu?

Sistem zdravstvenega zavarovanja v Sloveniji je urejen tako, da so vsi otroci upravičeni do ortodontskega zdravljenja takrat, kadar je do njihovega šestnajstega leta starosti pri specialistu ortodontu ugotovljena dovolj velika nepravilnost po pravilih Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS). To pomeni, da je po pravilih zavarovalnice, ki jih vrednotimo z EFO indeksom (Eismann-Farčnik-Ovsenik indeks) doseženih vsaj šestnajst točk, kar je meja med lahko in srednje težko nepravilnostjo. Za lahko nepravilnost z indeksom pod šestnajst točk, zdravstvena zavarovalnica smatra, da gre za estetsko oziroma lepotno nepravilnost. V tem primeru otrok ali mladostnik ni upravičen do ortodontske obravnave v breme ZZZS.

ortodont čakalne dobe

 


Slika 1: Tabela vrednotenja EFO indeksa

Vašega otroka je priporočljivo prvič pripeljati k ortodontu v času, ko mu mlečni zobje izpadajo in stalni že izraščajo. Ob opaznih spremembah, kot so nepravilni griz, štrleči zobje, premalo ali preveč prostora med zobmi, ipd. se je priporočljivo najprej pogovoriti in posvetovati z otrokovim osebnim zdravnikom. Zobozdravnik bo presodil resnost situacije in se v resnejšem primeru, ki zahteva ortodontsko zdravljenje , odločil za izdajo napotnice za pregled pri ortodontu. Napotnico nato odnesete k izbranemu ortodontu in se na prvi pregled naročite čimprej, čakalne vrste so namreč precejšnje. Na čakalno dobo seveda vpliva tudi stopnja nujnosti, napisana na napotnici s strani osebnega zobozdravnika.

Upoštevati je potrebno tudi, da je v Sloveniji povprečna čakalna doba na prvi ortodontski pregled preko zdravstvenega zavarovanja kar dve leti, lahko tudi več. Ortodontsko zdravljenje z zvezdicami je za otroka primerno takoj, ko mu izrastejo vsi stalni zobje. V kolikor se odločate za obravnavo z Invisalign nevidnimi zobnimi aparati, pa se lahko zdravljenje prične že prej, in sicer ob 8. letu starosti.

Naročite se na brezplačen prvi pregled pri ortodontu in preskočite čakalne dobe!

Koliko časa preteče od otrokovega prvega pregleda pri ortodontu pa do pričetka zdravljenja?

Ob prvem pregledu specialist oceni nepravilnost pri otroku, ugotovi, kdaj je najprimernejši začetek zdravljenja in kakšna je stopnja težavnosti prisotne nepravilnosti. Na podlagi ugotovitev otroka uvrsti na seznam za začetek ortodontske obravnave pod stopnjo hitro ali redno. Navadno otroci s prednostno obravnavo pridejo na vrsto za začetek ortodontske obravnave po približno dveh ali več letih, otroci z redno stopnjo obravnave pa na le to čakajo do dveh pa vse do šest let ali več.

Možno je tudi, da ortodont ob prvem pregledu ne opazi prisotnosti čeljustno ortopedskih nepravilnosti. V tem primeru otroka uvrsti v opazovalno skupino, kar pomeni, da bo otrok ali mladostnik v času razvoja obraza in skeleta hodil na kontrolne preglede, kjer bo ortodont spremljal razvoj ter ugotavljal ali se v tem času pojavijo kakšna odstopanja in nepravilnosti. Če se odstopanja pojavijo, otroka vnese na čakalni seznam za ortodontsko zdravljenje. V nasprotnem primeru ortodont ob otrokovem 16. letu starosti zaključi opazovalno obdobje in otroku zdravljenje v breme zdravstvene zavarovalnice ne pripada več.

V primeru, da pri otroku odkrijemo nepravilnosti, ortodont opravi odtise zobnih lokov, vse potrebne meritve in opravi EFO indeks, da potrdi pripadanje ortodontskega zdravljenja v breme zavarovalnici. Nato pripravi načrt zdravljenja, se sestane z otrokom in starši, da se o načrtu pogovorijo in le ti privolijo in sedaj se zdravljenje ter namestitev aparata lahko začne.

V Sloveniji torej otroci oziroma mladostniki od izdaje napotnice za specialista ortodonta pa do začetka zdravljenja čakajo nekje od dveh, pa vse do osmih let, odvisno od nujnosti napotnice.

Včasih pa se zgodi, da je otrok k ortodontu na zdravljenje napoten prezgodaj. V tem primeru otrok počaka, da doseže primerno starost za začetek ortodontskega zdravljenja in šele takrat prejme aparat. Takrat lahko otrok čaka na aparat tudi 10 let, vendar s tem čakamo tudi na pravilno razvojno stopnjo zobovja in čeljusti. Pogosto starši pritiskajo na ortodonta zakaj z zdravljenjem tako zavlačuje, vendar je ta pritisk nepotreben. Ortodont strmi k temu, da je zdravljenje otroka učinkovito in kratkotrajno. Tako otroka ne obremenjujemo po nepotrebnem, zdravljenje pa se ne podaljšujemo, saj podaljševanje pripelje do izgube motivacije otroka in s tem nepotrebnih zapletov, neustrezne higiene in morebitne zobne gnilobe, čemur se tekom ortodontske obravnave definitivno želimo izogniti.

ortodont samoplačniško

 

Slika 2: Ortodontski pregled

Kje in kako se lahko čakalnim dobam pri ortodontu izognemo?

V zadnjem času se starši vedno pogosteje odločajo za izogibanje čakalnim vrstam. To lahko storimo na dva načina. Prva je, da se za ortodontsko zdravljenje odločimo samoplačniško, druga pa, da se za zdravljenje odločimo v tujini.

Naročite se na brezplačen prvi pregled pri ortodontu in preskočite čakalne dobe!

Samoplačniška ortodontska obravnava – ortodont brez vrste!

Pri samoplačniški ortodontski obravnavi v OrthoDentalu čakalnih vrst preprosto ni, kar je ogromna prednost, ko si zobe želite urediti čimprej in kmalu videti učinkovitost aparata.

V naših ambulantah se lahko odločite za nadstandardno, najsodobnejšo, digitalno načstovano in vodeno ortodontsko obravnavo z nevidnim aparatom Invisalign.

Pri samoplačniškem ortodontskem zdravljenju ni starostnih omejitev, za obravnavo se lahko odloči prav vsak. V zobozdravstveni ambulanti OrthoDental ponujamo ortodontsko obravnavo vseh vrst nepravilnosti, tudi zelo zahtevnih. Pri tem sodelujemo s strokovnjaki različnih stomatoloških strok, delujemo interdisciplinarno. Ker se pri OrthoDentalu zavedamo, da financiranje samoplačniške ortodontske poravnave ni majhen zalogaj, nujamo plačilo tudi na obroke.

Vse to in še več informacij vam podamo na brezplačnem prvem pregledu pri naši specialistki ortodontije, za katerega se z vami uskladimo v roku štirinajstih dni, zato ne odlašajte in se prijavite na prvi ortodontski pregled na priloženi povezavi: https://orthodental.si/Invisalign/.

samoplačniški ortodont

 

Slika 3: Invisalign

Ortodontsko zdravljenje v tujini

Na podlagi izdane napotnice, se lahko za ortodontsko zdravljenje odločite v katerikoli državi znotraj Evropske unije. Čakalne dobe se razlikujejo v posameznih državah. Načeloma doplačil za zdravljenje ni, ali pa so ta precej nizka. Seveda pa se z zdravljenjem v tujini izpostavljamo možnosti, da povračila ne prejmemo. Slovenski ortodonti bi si želeli, da bi način zdravljenja s povračilom stroškov obstajal tudi pri nas, vendar za enkrat to žal ni omogočeno. Poleg napotnice je obvezno naročilo v zakonitem času, pravočasna in popolno oddana na ZZZS ter uspešno zdravljenje, ki ga preko vloge ocenjuje ortodont izvedenec. Z zdravljenjem v tujini se starši res izognejo čakanju na ortodontsko obravnavo, ki bi je bili deležni pri nas, se pa s tem poveča njihov časovni vložek v smislu dolgih, pogostih voženj kar zahteva tako čas, kot tudi denar.

5/5 - (6 votes)

Avtor prispevka

Gordana Čižmek

Gordana Čižmek

Gordana Čižmek je ortodontka, podjetnica, mama in ustanoviteljica zobozdravstvenega centra OrthoDental, ki ima ordinacije po vsej Sloveniji. V prostem času rada hodi v hribe, kolesari in sprehaja svojega psa.


Scroll to Top