3D prikaz inlaya.

Inlay in onlay – Moderna rešitev za obnavljanje zob

V sodobnem zobozdravstvu obstajajo različne metode za obnovo poškodovanih ali obrabljenih zob, ki pacientom omogočajo, da ohranijo naravni videz nasmeha, hkrati pa zagotovijo funkcionalnost in dolgotrajnost obnovljenih zob. Med temi metodami so priljubljeni zobni inleji in onleji, ki nudijo visoko kakovostne rešitve za različne stopnje poškodb zoba.

Inleji in onleji predstavljajo sodoben pristop k obnavljanju zob, ki združuje natančnost, estetiko in dolgotrajnost. Ta metoda omogoča zdravljenje poškodovanih ali okvarjenih zob na način, ki je manj invaziven kot tradicionalne plombe. Inleji in onleji so izdelani iz visokokakovostnih materialov, kot so porcelan in kompozitni materiali, ki zagotavljajo moč in naraven videz obnovljenega zoba.

3D prikaz inlaya.

Kdaj je potrebno nadomestiti zobno strukturo

Zdrava zobna struktura je ključna za splošno ustno zdravje. Ko je zob poškodovan zaradi kariesa, loma ali obrabe, je potrebno nadomestiti manjkajočo ali poškodovano strukturo, da se ohrani funkcija zoba in prepreči nadaljnje poslabšanje. Inlej in onlej sta idealni rešitvi, saj sta izdelani v zobotehničnem laboratoriju, kjer je poskrbljeno, da se natančno prilegata obliki zoba in obnavljata njegovo funkcionalnost, ne da bi pri tem žrtvovali estetiko.

Kako karies vpliva na zobno sklenino

Karies je ena izmed najpogostejših zobnih težav, ki prizadene zobno sklenino in lahko vodi do resnejših težav, če se ne zdravi pravočasno. Bakterije, ki proizvajajo kisline, napadajo sklenino in povzročajo razkroj, kar lahko privede do luknje v zobu ali celo do izgube zoba. Zgodnje odkrivanje in zdravljenje kariesa sta ključnega pomena za ohranjanje zdravja zob in preprečevanje nadaljnjega propadanja.

Tradicionalne rešitve: amalgamske plombe

Amalgamske plombe so bile desetletja standardna rešitev za zdravljenje zobnih votlin in obnavljanje poškodovanih zob. Sestavljene so iz mešanice kovin, vključno s srebrom, živim srebrom, bakrom in cinkom, ki zagotavljajo trdnost in vzdržljivost. Čeprav so amalgamske plombe učinkovite pri obnavljanju funkcije zoba, se zaradi estetskih in zdravstvenih pomislekov vse bolj nadomeščajo z bolj sodobnimi materiali, o katerih lahko ob naslednjem obisku pri OrthoDentalupovprašate svojega zobozdravnika, da vam predstavi različne možnosti.

Uporaba amalgama v zgodovini zobozdravstva

Uporaba amalgama v zobozdravstvu sega več kot stoletje nazaj in je bila dolgo časa priljubljena izbira za plombiranje zob zaradi svoje trpežnosti in učinkovitosti. Kljub temu je sčasoma napredek v dentalnih materialih in tehnologiji omogočil razvoj alternativ, ki so estetsko bolj sprejemljive in ne vsebujejo živega srebra, potrebnega za izdelavo tradicionalnih zalivk.

Onlay zobna zalivka na belem ozadju.

Inleji: natančna alternativa plombam

Inlej predstavlja natančno in estetsko dovršeno alternativo tradicionalnim plombam za obnovitev poškodovanih zob. Ta tehnika omogoča obnovitev zobne substance z visoko natančnostjo prileganja in estetike, zlasti pri obnavljanju zadnjih zob. Inleji so izdelani iz trpežnih materialov, kot sta porcelan ali kompozit, kar omogoča dolgotrajno rešitev za obnavljanje funkcionalnosti in videza zoba.

Biokompatibilnost inlejev in prednosti keramike

Inleji iz keramike so znani po svoji biokompatibilnosti, kar pomeni, da so materiali, iz katerih so izdelani, prijazni do telesa in ne povzročajo neželenih reakcij. Keramika zagotavlja tudi estetske prednosti, saj se barva lahko natančno ujema z naravno barvo zoba, kar omogoča skoraj nevidno obnovo. Poleg tega keramični inleji ponujajo izjemno odpornost proti obrabi in dolgotrajno vzdržljivost.

Kdaj se odločiti za inlej?

Odločitev za inlej je še posebej primerna pri večjih poškodbah zoba, kjer tradicionalne plombe ne bi zagotovile zadostne trdnosti ali bi bile estetsko manj zadovoljive. Inlej omogoča boljše ohranjanje zdrave zobne strukture, saj zahteva manjše odstranjevanje zobnega tkiva v primerjavi s tradicionalnimi plombami. Prav tako nudi boljšo prilagoditev obliki zoba, kar zagotavlja boljšo funkcionalnost in manjše tveganje za zobni lom.

Tehnični postopek za izdelavo inleja

Izdelava inleja zahteva več korakov, ki se začnejo s temeljitim čiščenjem in pripravo zobne votline. Nato zobozdravnik vzame natančen odtis zoba, ki se ga posreduje zobotehničnem laboratoriju, kjer izdelajo inlay po meri. Ta postopek zagotavlja, da se inlej popolnoma prilega zobni votlini, kar omogoča natančno obnovo z minimalnim vplivom na preostali del zoba.

Glavna razlika med inlejem in tradicionalnimi plombami

Glavna razlika med inleji in tradicionalnimi plombami je v materialih in metodi izdelave. Inleji so izdelani zunaj ust, iz kompozitnih materialov, ki so nato cementirani na mesto, kar omogoča boljšo prilagoditev in trdnost obnove. Tradicionalne plombe se oblikujejo neposredno v zobni votlini, kar lahko včasih omeji natančnost in trdnost materiala.

Onlej in overlej: obsežnejše rešitve

Onlay in overlay sta tehniki, ki se uporabljata za obsežnejše obnove zoba. Onleji pokrivajo eno ali več griznih površin zoba, medtem ko overlayi obnavljajo večji del zoba ali celoten zob. Obe tehniki zagotavljata celovito obnovo zob, ki so utrpeli obsežno škodo.

Prednosti uporabe onlej in overlay v zobozdravstvu

Uporaba onlayev in overlayev v zobozdravstvu prinaša številne prednosti, vključno z boljšo ohranitvijo zdravega zobnega tkiva, možnostjo natančne barvne ujemanja z obstoječimi zobmi in izboljšano trdnostjo obnovljenega zoba. Te metode obnove nudijo tudi boljše dolgoročne rezultate in zmanjšujejo potrebo po nadaljnjih obnovah.

Razlike med inlej, onlej in overlay

Glavna razlika med temi tremi pristopi je obseg zobne površine, ki jo obnavljajo.

  • Inlej se uporablja za obnovo notranjega dela grizne površine zoba. Ta metoda je primerna za zapolnitev manjših do srednjih votlin, kjer tradicionalna plomba morda ne bi bila dovolj trdna ali estetsko zadovoljiva.

  • Onlej pokrije enega ali več zobov in se pogosto uporablja, ko je poškodba prevelika za inlej, vendar ne tako obsežna, da bi bila potrebna polna prevleka. Onleji so zasnovani tako, da obnovijo grizno površino zoba in nudijo dodatno podporo strukturi zoba.

  • Overlay pokriva večji del zoba ali celoten zob, deluje kot vrsta “kape” za zob in se uporablja v primerih, ko je poškodba zoba obsežna in presega možnost obnove z inleji ali onleji. Overlayi so namenjeni celoviti obnovi zoba in so koristni pri reševanju obsežnejših poškodb ali obrabe zoba.

Izbira med naptetimi tehnikami je odvisna od specifičnih potreb in želja pacienta glede estetike ter funkcionalnosti. Vsaka od teh tehnik ponuja edinstvene prednosti, od ohranjanja čim večje količine zdravega zobnega tkiva do obnove velikih poškodb z visoko estetsko in funkcionalno vrednostjo.

Ključno je, da se pacienti posvetujejo s svojim zobozdravnikom, ki bo na podlagi temeljitega pregleda in ocene stanja zob lahko priporočil najboljšo možnost obnove zob.

Vas zanima kako izbrati pravo zobno pasto? Preberite več tukaj – https://orthodental.si/fluoridi-in-zobna-pasta/

5/5 - (17 votes)

Avtor prispevka

Gordana Čižmek

Gordana Čižmek

Gordana Čižmek je ortodontka, podjetnica, mama in ustanoviteljica zobozdravstvenega centra OrthoDental, ki ima ordinacije po vsej Sloveniji. V prostem času rada hodi v hribe, kolesari in sprehaja svojega psa.


Scroll to Top